Les famílies de l’escola Eiximenis de Girona fa temps que reclamen millores a la plaça, ja que molts dels seus elements arquitectònics han provocat caigudes i lesions, sobretot a nens i nenes del centre per ser l’espai natural de joc quan acaben les classes.

Un d’aquests accidents va tenir lloc el maig del 2021, quan un nen va caure per una de les entrades d’accés a l’aparcament soterrani. El petit va patir un traumatisme cranial greu, lesions cerebrals i altres seqüeles cròniques. A partir d'aquest accident, l'AFA va començar a fer gestions amb l'Ajuntament de Girona per aconseguir protegir els elements perillosos abans que  comencés el curs 21-22, així com una reforma integral de la plaça.  

«Aquesta plaça no és segura»

 L’AFA assegura que, tot i que l’Ajuntament va admetre les deficiències de la plaça, no va actuar per protegir els elements perillosos abans de l’inici del curs. Davant les reclamacions, el regidor Lluís Martí es va comprometre el passat novembre a actuar a la plaça en un o dos mesos. Per aquest motiu, i davant que no s’ha actuat, l’AFA ha denunciat públicament l’incompliment del compromís i exigeix que es comencin les actuacions a la plaça de forma urgent. Una pancarta resa:«Aquesta plaça no és segura».

Des de l’AFA consideren que «l’eliminació de tots els riscos arquitectònics és un deure que té el Consistori i l’ha de complir de forma urgent», segons Georgina Rieradevall, portaveu de la comissió per la millora de la plaça de l’AFA Eiximenis. Afegeix que «és incomprensible que segueixin incomplint la normativa d’urbanisme quant a garantir la seguretat de les persones usuàries».

«No hem parat de treballar»

Des de l’Ajuntament, el mateix Lluís Martí manté que no han «parat de treballar» per corregir el més ràpid possible tot el que sigui possible de la plaça. Lamenta però que «hi hagi col·lectius que els hi sembla que penjant una pancarta es va més de pressa». El regidor d’Urbanisme recorda que l’actuació «no és senzilla» en una plaça construïda fa quaranta anys i remarca que «hi ha espais a la via pública on els pares i mares i avis i àvies han d’estar a l’aguait, perquè no són el pati de l’escola».

Tot i això, explica que ja tenen un model de baranes per col·locar en diferents punts que compleix la normativa i que queda integrat a la plaça i que es podrien posar d’aquí a un mes un cop s’hagin enllestit totes les tramitacions. Pel que fa al mur que ressegueix el carrer Sèquia, apunta que cal una obra per retallar-ne una part que podria requerir una licitació  i també estan mirant com substituir les reixes en els blocs esglaonats que són sortides de ventilació de l’aparcament soterrat.

Fa uns mesos, l’AFA va marcar un llistat amb deu punts negres. L’Ajuntament es va reunir amb els arquitectes que van dissenyar la plaça per buscar solucions a aquestes peticions.