La columna del Cul de la Lleona de Girona no tindrà, per ara, les escales per pujar a fer-li petons. De fet, es manté la prohibició de fer-li besar-li el cul per evitar la propagació de la pandèmia. A més a més, es col·locarà un cartell en un lloc proper on s’explicarà els motius de seguretat i salut que mantenen aquesta mesura. La decisió de no col·locar les escales s’ha pres després d’acabar unes obres de reforma del paviment que l’envoltava i que s’havia aixecat pel creixement de les arrels d’un arbre proper. Quan s’havia de tornar a posar les escales, un cop acabats els treballs, s’han optat per no fer-ho. Desapareix així, la imatge que durant dos anys s’ha vist a la zona: la columna del cul de la Lleona, envoltada de tanques grogues.

L’impediment de petonejar el Cul de la Lleona va ser una de les primeres mesures que es van fer a la ciutat quan la Covid va arribar a Girona. Era el 29 de febrer del 2020 i es va fer públic el primer cas, el d’una treballadora del servei municipal d’ocupació. La mateixa nit, ja es van posar tanques entorn de la columna. Des d’aleshores, no es pot pujar per les escales a fer petons al cul de la Lleona.

En diferents episodis, les tanques havien desaparegut i la gent aprofitava per mantenir la tradició de fer el petó. Va passar una nit de dijous universitari on les tanques van acabar a dins del riu Onyar. També el dia de Tots Sants de l’any passat, pràcticament durant tot el dia. Això va provocar que en un dels dies grans de les Fires, amb multitud de parades al Barri Vell, molts visitants aprofitessin per fer el petó a la lleona, sense saber que estava prohibit i que algú no autoritzat havia retirat les tanques.

La tradició diu que els turistes que volen tornar a la ciutat han de fer el ritual del petó l’escultura que hi ha a la plaça de Sant Feliu. I els gironins, per tal d’assegurar-se que mai hauran de marxar de la ciutat o que si ho han de fer, tornaran. La columna, és una reproducció de l’original que es troba al Museu d’Art i que hauria estat ubicada allà al segle XII com a reclam d’un establiment: l’hostal de la Lleona.

Les escales actuals són diferents d’unes d'anteriors arran d’un accident mortal. El novembre de 2015 un turista francès va caure quan intentava complir amb la tradició i va morir després que el seu cap impactés amb el cap a terra. Es va impedir el pas fins al maig del 2016 quan es va col·locar una estructura amb esglaons diferent, amb una barana per facilitar el ritu.

La clausura de l’espai com a mesura de precaució en la salut ja s’havia pres el 2009, coincidint amb l’alerta pel virus de la grip A. La gran anècdota va produir-se l’any anterior: el febrer de 2008 tres nois belgues van intentar pujar al Lleó de la plaça del Mercat. La policia els va veure i els hi va explicar que s’equivocaven de lloc.