L'enginyera catalana Elisenda Bou-Balust ha guanyat el premi Fundació Princesa de Girona Empresa 2022. Així s'ha anunciat aquest dijous durant el Tour de Talent que organitza la fundació i que aquest dijous ha fet parada a Guadalajara. El jurat ha decidit reconèixer Bou-Balust perquè s'ha convertit en un "referent a nivell mundial" en l'àmbit de la ciència, la tecnologia i en la intel·ligència artificial. Bou-Blaust és cofundadora de Vilnyx, una empresa especialitzada en etiquetar i indexar vídeos i continguts per facilitar-ne les cerques. El 2020 Apple va comprar-la, convertint-se en la primera empresa espanyola que adquireix la marca americana. A més Elisenda Bou-Balust també ha col·laborat amb la NASA i Google.

L'enginyera catalana compta amb una àmplia experiència en intel·ligència artificial. De fet, ha participat en projectes del MIT, Google i la NASA en l'aplicació d'aquesta tecnologia als satèl·lits. A més, ja ha estat guardonada per Google, Thales i GMW, entre d'altres.

Elisenda Bou-Balust se suma a la llista de premiats de la Fundació Princesa de Girona aquest 2022, juntament amb l'actriu María Hervás, reconeguda amb el Premi Arts i Lletres, en la primera parada del Tour, a Màlaga, fa quinze dies. La resta de guardonats aquesta edició s'anunciaran a les properes parades del Tour: Logronyo (6 i 7 d'abril), Palma (26 i 27 d'abril) i Girona (9 i 10 de maig).