El 13 d’abril de 2005, amb la sortida dels últims quatre treballadors, la fàbrica tèxti lal Gassol tancava definitivament les portes a Salt un segle i mig després de la seva fundació. Des de llavors, els prop de 60.000 metres quadrats del complex, format per quatre fàbriques distribuïdes en diverses naus a banda i banda de la séquia Monar, ha estat en desús i en un llarg procés d’intents de vendes de les seves diverses parcel·les i de demandes encreuades entre els propietaris de les diferents parcel·les i els seus hereus. En un d’aquest frustrats processos de venda, fins i tot, va arribar a estar imputat, judicialment, l’exalcalde Jaume Torramadé. Un recorregut judicial que ara, finalment, acabarà «amb una venda judicial de la finca» que ha despertat l’interès del govern municipal de Salt.

«Estem convençuts que estem davant d’una oportunitat històrica per transformar l’espai i fer un pas endavant en la regeneració i dinamització econòmica de la ciutat», explica l’alcalde, Jordi Viñas, abans que aquest dilluns s’aprovi en el ple municipal una modificació de crèdit de fins a sis milions d’euros. Uns diners, els màxims que estaria disposat a posar sobre la taula l’Ajuntament de Salt, si finalment acabés veient viable optar a quedar-se una part, o tot, del complex de l’antiga fàbrica tèxtil.

«Estem convençuts que estem davant d’una oportunitat històrica per transformar l’espai i fer un pas endavant en la regeneració i dinamització econòmica de la ciutat»

Jordi Viñas - Alcalde de Salt

«L’adquisició del complex de la Gassol ens permetria actuar en el reequilibri del municipi i també volem destacar que ens permetria garantir la protecció d’aquest patrimoni cultural i històric», detalla el regidor de Territori, Àlex Barceló, mentre que Viñas apunta que la possible compra permetria «continuar treballant en l’ampliació d’equipaments i zones verdes».

En cas que, finalment, Salt es pogués quedar alguna, o totes, les parcel·les en el procediment d’execució de la venda judicial, la idea del govern municipal és «intentar corregir el dèficit d’equipaments i zones verdes». També, comptant que dels 60.000 metres quadrats del complex, 23.000 estan construïts, es podria tenir «cura de diversos edificis industrials significatius que formen part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni».

La possible compra de la Gasol es troba en «procés d’estudi per determinar la seva viabilitat»

De moment, la possible compra de la Gasol es troba en «procés d’estudi per determinar la seva viabilitat», però en aquest mandat l’Ajuntament de Salt ja ha fet altres adquisicions, més petites, d’espais per dedicar-los a equipaments. Un, precisament, és a prop de la Gassol, una casa al carrer Ramon Moreno, i l’altra va ser la compra de l’edifici de l’antiga llar d’infants «El petit jardí» situada situat a la cantonada entre la plaça Catalunya i el carrer Abat Oliva.