El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va advertir l’Estat que no els «posi a prova» amb el «Catalangate» perquè quan ho han fet «ja han vist què ha passat», en referència al procés. Aragonès, des de Girona, on va assistir a l’acte amb Ayats, afirma que, amb l’espionatge massiu, «ens trobarem per davant la intoxicació més gran dels darrers mesos» per «justificar allò injustificable».

Va assegurar el president que la destitució de la directora del CNI és «una cortina de fum» que en cap cas servirà per «passar pàgina» i subratlla que no cediran «ni un pam» en la defensa «dels drets i les llibertats del país». Aragonès tampoc va oblidar la sentència del 25% i va dir que prendran «totes les decisions necessàries» per defensar la immersió. Aragonès va tornar a exigir a l’Estat que doni explicacions sobre l’espionatge massiu als independentistes. Precisament, el dia en què es va conèixer la llista dels divuit investigats pel CNI que es va portar davant la comissió de secrets oficials. I aquesta vegada, el president va fer un pas més, interpel·lant directament l’Estat per alertar que no es quedaran de braços plegats.

Pere Aragonès no va estalviar retrets per definir el «Catalangate». El va qualificar del cas d’espionatge «més injustificable, greu i escandalós de les darreres dècades» i va afirmar que «per justificar allò injustificable» l’estat espanyol portarà a terme «la intoxicació més gran dels darrers mesos». «S’inventaran tot allò que s’hagin d’inventar», va afirmar el titular del Govern.

Aragonès va qualificar la destitució de la directora del CNI de «cortina de fum» i va dir que, «si algú es pensa que això servirà per passar pàgina d’aquest cas escandalós, s’equivoca». I aquí, dirigint-se als dirigents espanyols, va afirmar: «Han de tenir clar aquest missatge: que no ens posin a prova, perquè quan ho han fet ja han vist què ha passat».

El president de la Generalitat va assegurar que, com ja es va fer durant el procés, defensaran «els drets i les llibertats de tothom». «I ho farem davant un Estat que ja ens ha demostrat que ens considera una amenaça quan hem defensat el dret a l’autodeterminació i a l’amnistia des de la convicció democràtica, des de les institucions i des de la mobilització ciutadana», va afegir.

«Doncs que ens segueixin considerant una amenaça», ha dit Pere Aragonès. I s’ha preguntat: «Quin estat pot sentir-se orgullós d’ell mateix, en comptes de sentir vergonya, quan considera que la democràcia és una amenaça?».