La conversió de l'antic Xalet Soler de la carretera Barcelona en la futura Casa de la Tecnologia, amb una seu permanent del Museu de les Matemàtiques de Catalunya a la planta baixa, guanyant, al mateix temps, un «nou espai verd per a la ciutat», és vist per Marta Madrenas com «una mostra del model de ciutat que volem». «És un dels projectes emblemàtics del nostre mandat i, després de molt temps treballant, em fa molta il·lusió presentar-lo perquè és un projecte transformador per a Girona que vol pujar al tren de la nova revolució tecnològica», va assegurar Madrenas aquest dijous en la presentació d'un nou equipament «transformador» per a la ciutat.

Una Casa de la Tecnologia que, segons les estimacions del regidor d'Urbanisme Lluís Martí, podria entrar en funcionament abans d'acabar l'any 2023. «Ara licitarem el projecte que, si tot va bé, podria estar adjudicat a l'octubre d'aquest any i després hi hauria, en una primera fase, un any d'obres», va detallar Martí que veu la Casa de la Tecnologia com un «pas més en la conversió de l'antiga carretera Barcelona en una nova Avinguda Barcelona, molt més amable, al costat d'altres intervencions com la inauguració de la Clínica Girona o els tràmits per cedir a la Generalitat l'edifici per al nou institut Ermessenda».

«El projecte que és un clar exemple del model de ciutat, un equipament pensat per al foment de les vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat de la ciutat»

MARTA MADRENAS - ALCALDESSA DE GIRONA

La reforma del Xalet Soler per convertir-lo en la Casa de la Tecnologia està pressupostat en gairebé un milió i mig d'euros (1.469.036,68) que, en una mica més del cinquanta per cent, es finançaran a través de fons europeus mentre que la resta anirà a càrrec, «meitat i meitat», de l'Ajuntament i la Diputació de Girona (350.000 euros cadascú). «A la Diputació de Girona, treballem per convertir la ciutat de Girona i tota la demarcació en general en un territori tecnològic, preparat per encarar els reptes del futur», va sostenir durant la presentació la regidora de Girona, Maria Àngels Planas, exercint de vicepresidenta de la Diputació tot destacant «l'esforç i la il·lusió que sé que l'alcaldessa ha posat en aquest projecte».

El Museu de les Matemàtiques

De moment, més enllà de com acabi evolucionant l'espai de coworking de la primera planta, el principal contingut de la Casa de la Tecnologia serà una nova seu permanent del Museu de les Matemàtiques de Catalunya després de la que ja existeix a Cornellà de Llobregat. «L'objectiu és aconseguir que les persones que el visitin visquin les matemàtiques, a través del joc i el raonament, i a partir d'elements que és difícil poder explicar i comprendre dins d'una aula», va argumentar Quim Tarradas, professor de l'institut de Celrà i vicepresident del museu.

Una institució que, a banda de l'exposició permanent a Cornellà, n'organitza diferents de temporals arreu de Catalunya. En una d'aquestes, a la Casa de Cultura de Girona, va ser on Madrenas es va interessar pel projecte en una conversa que ha acabat cristal·litzant amb la futura arribada del museu a la Casa de la Tecnologia nou espai verd

LES XIFRES

1,5 MILIONS D’EUROS: EL COST DEL PROJECTE

La reforma del Xalet Soler es pagarà amb fons europeus, més o menys la meitat, i la resta entre l’Ajuntament i la Diputació (350.000 euros cadascú)

974 METRES QUADRATS: CASA DE LA TECNOLOGIA

Dels 974 metres quadrats, 740 seran de la reforma del Xalet Soler i 224 de nova construcció

Un nou espai verd

El projecte de reforma del Xalet Soler, que l'Ajuntament va encarregar als serveis tècnics del Consell Comarcal del Gironès, contempla que l'actual jardí que envolta l'edifici passi a ser obert en una nova connexió entre la carretera Barcelona i les places Valentí Fargnoli i Celestina Vigneaux. «El barri guanyarà un espai verd que és el jardí de la casa, ja que a més d'actuar com a extensió del mateix museu serà una zona de pas i descans per als veïns i veïnes de la zona», va explicar Martí mentre que Madrenas va detallar que, com passa amb altres parcs de la ciutat, l'espai estarà obert de dia i es tancarà a les nits.

L'actual parcel·la del Xalet Soler, envoltada per una tancada amb abundant vegetació que en dificulta la visió de l'interior, fa més de 2.700 metres quadrats. Un cop reformat el xalet, la Casa de la Tecnologia tindrà gairebé 1.000 metres quadrats, construïts (974) dels quals 740 seran reformats de l'actual edifici projecte per l'arquitecte Ricard Giralt a la dècada dels anys quaranta del segle passat i 224 metres quadrats nous. Aquesta ampliació és per la construcció d'un «cos de comunicacions on hi haurà els ascensors, serveis accessibles i accessos per les dues bandes», enganxat al xalet per la banda del carrer Valentí Fargnoli, per millorar l'accessibilitat a la futura Casa de la Tecnologia.

Aquest «cos de comunicacions» enganxat a l'actual edifici del xalet es construirà en la primera fase del projecte de la Casa de la Tecnologia, el que s'executarà al llarg de l'any 2023, mentre que per a una segona fase deixa la construcció d'una sala polivalent d'uns 70 metres quadrats

Recreació de com quedarà l'equipament un cop finalitzades les obres Ajuntament de Girona

Obertura a la plaça Fargnoli

El projecte també contempla l'enderroc del cobert situat a la part posterior del xalet, així com d'un part del mur perimetral d'aquell costat, per facilitar l'arribada d'autobusos escolars i de visites per la banda de les places Valentí Fargnoli i Celestina Vigneaux. Atès que s'entén que aquest punt d'accés serà més segur, pels autobusos, que l'entrada principal del carrer Barcelona. «De fet, aquesta entrada per la plaça Valentí Farganoli acabarà sent la més usada, perquè és ideal per a l'arribada de grups i com a punt de trobada», va apuntar Madrenas que, amb l'experiència del Museu de les Matemàtiques de Cornellà de Llobregat, preveu que la Casa de la Tecnologia sigui un gran punt d'atracció d'escoles «de Girona, de la resta del país i de la Catalunya Nord que ja han demostrat molt interès amb el projecte».

Quan estigui completada la reforma, la Casa de la Tecnologia, l'edifici es continuarà dividint en les plantes actuals del Xalet Soler tot i que, lògicament, en el seu interior es tiraran moltes parets per aconseguir espais més amplis apropiats per a l'ús museístic i divulgatiu. A la planta baixa, de poc menys de 300 metres quadrats, hi haurà la recepció, les deu sales del Museu de les Matemàtiques i, en la segona fase, una sala polivalent, independent, d'uns 70 metres quadrats. A la primera planta, un centre de coworking de 170 metres quadrats i encara quedaran les golfes, de 102 metres quadrats, i una planta semisoterrada de 213. «Per l'espai de coworking, hem parlat amb l'Aenteg i amb la UdG, que són entitats del territori que treballen en el món tecnològic, i com a ciutat estem desenvolupant moltes accions que busquen posar Girona com a referent de la digitalització, i la Casa de la Tecnologia serà el centre des d'on treballar amb escoles, associacions, institucions i professionals en la divulgació de l'àmbit tecnològic i de les matemàtiques», va remarcar Marta Madrenas.