Marta Madrenas, actual alcaldessa de Girona per Junts x Catalunya, ha anunciat aquesta tarda que no optarà a la reelecció. Ho ha fet públic el dia que la formació ha obert el procés per les primàries que han de desembocar en l'elecció del candidat de junts a l'alcaldia per les eleccions del 2023.

Madrenas ha fet pública la seva decisió "per coherència". "Sempre he defensat que en una ciutat tan important com Girona cal renovar lideratges en terminis relativament curts, i crec que l'òptim és no anar més enllà de dos mandats", ha subratllat.

La batllessa assegura estar "molt forta" i subratlla que, durant aquest any que resta, tant ella com el seu equip "treballaran intensament".

Silenci... fins ara

Fins ara, Marta Madrenas sempre havia optat pel silenci quan se li demanava si tornaria a ser candidata a l'alcaldia de Girona. Avui, però, i coincidint amb l'inici de les primàries que ha obert JxCat, l'alcaldessa ha fet pública la decisió de no tornar-se a presentar.

«L'òptim és no anar més enllà de dos mandats»

Marta Madrenas - Alcaldessa de Girona

Madrenas assegura que, tot i que la seva decisió pugui "sorprendre", la pren per coherència. "Sempre he defensat que en una ciutat tan important com Girona cal renovar els lideratges, i crec que en aquest cas allò òptim és no anar més enllà de dos mandats", ha assegurat, flanquejada per part dels regidors de l'equip de govern. "Girona té una potència extraordinària, cal un compromís ingent i crec que és bo que hi hagi mandats curts", ha sostingut.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, amb els regidors Martí Terés, Lluís Martí i Glòria Plana ACN

"És una opinió personal, i tot i que estic forta i amb moltes ganes, vull ser honesta amb allò que crec i he defensat sempre; per això, no optaré a un tercer mandat", ha afirmat. Madrenas subratlla, però, que no presentar-se a candidata en cap cas vol dir deixar l'Ajuntament abans de les municipals. "Jo no plego, tinc encara per endavant un any de feina, on estic totalment compromesa i activada per mantenir el rumb de la ciutat", afirma.

I aquí, Madrenas recorda que tant ella com el seu equip hi seran "fins a l'últim minut" per complir "amb els compromisos" adquirits amb la ciutadania. "Continuem treballant plegats i amb més força que mai", ha dit referint-se a tots els seus companys de JxCat. "Avui allò que faig és anunciar que no em torno a presentar, per coherència amb les idees en les que he cregut sempre i que he defensat públicament", ha reiterat.

Compromís amb JxCat

Madrenas, que també és diputada al Parlament de Catalunya, afirma que no deixarà l'escó i referma el seu compromís amb JxCat. De fet, recorda que s'ha tornat a presentar per formar part de l'Executiva Nacional del partit i subratlla que continuarà treballant amb el projecte de Junts "de manera intensa".

«Estic més compromesa que mai amb Junts per Catalunya»

"No abandono JxCat, ni molt menys", afirma l'alcaldessa de Girona. "Precisament, el que faig és demostrar que hi estic més compromesa que mai i fent mostres de coherència, que a vegades en política se'ns critica precisament per això, per no fer-ne", subratlla Marta Madrenas.

"Tot el suport"

Pel que fa a travesses sobre possibles candidats o candidates per Girona, Madrenas assegura que vol ser "absolutament respectuosa" amb el procés de primàries. "Confio que sortirà una persona potent, que serà capaç de tirar endavant el projecte amb compromís, i ajudarà que la ciutadania se n'adoni que serà molt bo que JxCat continuï liderant la ciutat", ha dit l'alcaldessa. "Estic completament segura que serà així", ha afegit.

Madrenas ja ha avançat que el seu rol li impedeix "fer campanya per ningú", però sí que ha avançat que aquell o aquella qui encapçali la llista per Girona ja compta, des d'ara mateix, "amb tot el seu suport". "Seré al seu costat per a tot allò que sigui necessari", ha dit l'alcaldessa.

A més, Madrenas també assegura que ara, després d'haver fet pública la decisió, aquest any que queda per endavant fins a les municipals del 2023 també li permetrà estar "absolutament enfocada" amb la ciutat. I a diferència d'altres grups -puntualitza- no estar "pendent de les eleccions" farà que estigui "dirigida a treballar per Girona". En aquest sentit, concreta, després de tres anys "molt difícils i complexos de gestionar", marcats pel temporal Gloria i sobretot la pandèmia, "ara tenim molta feina a fer, i estem treballant moltíssim per complir amb els nostres compromisos".

"Per a mi el programa electoral és un contracte amb la ciutadania, per tant allò que volem és complir al màxim amb aquest", ha concretat Madrenas, recordant també que la covid-19 ha obligat a repensar mesures "que ara no tenen sentit". "Queda molta feina per fer i en tinc moltes ganes; estic absolutament compromesa amb la ciutat, i també amb el projecte de Junts al 100%", ha conclòs.

Alcaldessa des de 2016

Madrenas va accedir a l'alcaldia el 18 de març del 2016 després de setmanes convulses a l'Ajuntament de Girona. Va entrar com a relleu d'Albert Ballesta que va renunciar en veure que no tenia prou suports després de substituir Carles Puigdemont, el 21 de gener de 2016.

Advocada de professió, Madrenas va ser presidenta del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) des de 2003 fins el 2010. L'any 2011, Puigdemont la va fitxar -com a independent- per anar de número 3 a la llista de CiU a les eleccions municipals. En guanyar CiU per primer cop els comicis, es va convertir en segona tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Ocupació.  

A les eleccions municipals del 27 de maig del 2019 va ser la llista més votada i va mantenir-se a l'alcaldia. Actualment, governa amb minoria i amb el suport d'ERC.