JxCat de Girona va tancar aquest dijous a les quatre de la tarda el procés per inscriure’s com a precandidat a les eleccions municipals i, a més a més de l’arquitecta Assumpció Puig i Hors, s’hi ha presentat, per sorpresa, l’exassessor financer Santi Baone Escalon, un afiliat de Junts i anteriorment del PdeCAT .

Santi Baone està jubilat, té 66 anys i durant molts anys va ser assessor financer de Caixa Catalunya. Mai ha estat en cap càrrec públic. Nascut a Figueres, fa seixanta anys que viu a Girona. Actualment viu al barri del Mercadal tot i que ha viscut també a Sant Narcís o la vall de Sant Daniel. Baone va explicar ahir a Diari de Girona que s’havia presentat perquè considera que és «sa» que hi hagi més d’una candidatura i que és bo pel partit que hi hagi més d’una opció a triar, però és conscient que té poques opcions. «Sóc absolutament sincer: No crec que tingui cap opció de guanyar», va arribar a dir. això, sí, espera que serveixi per «moure coses dins del partit, que hagin de parlar i jo amb l’Assumpció Puig», va dir, «Posaré un granet de sorra a la candidatura perquè segur que tenim dues visions amb alguna diferència», va afirmar. Vol que s’escolti les persones i que els gironins se sentin tant del seu barri com de la seva ciutat. Va exposar que darrera seu «no hi ha cap corrent política ni cap grup de persones» i va que havia estat una «decisió personal» presa en 24 hores i que fins i tot havia «sorprès» a la seva família.

El candidat sorpresa: «Sóc absolutament sincer: No crec que tingui cap opció de guanyar»

L’arquitecta Assumpció Puig, de 68 anys, va anunciar que es presentava l’endemà que l’alcaldessa, Marta Madrenas, fes públic que no es presentaria a la reelecció. Puig va dir que té el suport de l’alcaldessa i de Carles Puigdemont i va indicar que «Girona ha de ser el motor de transformació de la seva àrea urbana, de les comarques veïnes i per descomptat de Catalunya». Entre les prioritats hi ha «treballar per una Girona sostenible socialment», i per solucionar «la manca d’habitatge assequible per totes les escales socials i generacionals» així com «les polítiques enfront la violència de gènere, la seguretat i la promoció econòmica». 

Mala maror

La presentació de Puig havia causat mala maror a dins de la secció local en considerar-se una decisió i maniobra unilateral de l’alcaldessa per desactivar possibles alternatives. També s’ha posat en qüestió el perfil de l’arquitecta, potser poc coneguda i de tarannà moderat.

Tal com regula el reglament d’elecció, per tal d’esdevenir precandidat cal assolir el 20% d’avals de les persones afiliades. La recollida ja ha començat i acabarà el 2 de juny a les quatre de la tarda. Hi ha pràcticament 150 afiliats i calen uns trenta suports.