La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal amb ramificacions a Barcelona i Girona que distribuïa droga arreu de l’Estat. Els agents han detingut 20 persones i han intervingut gairebé quatre quilos de cocaïna, 500 plantes de marihuana, vehicles de gamma alta i diners en efectiu. La investigació s’ha dut a terme en tres fases, la primera de les quals es va centrar en l’activitat registrada a Barcelona i Mallorca des del setembre del 2021. Després de nombroses tasques de control, el mes de març passat, els agents van interceptar un home que portava dos paquets ocults amb cocaïna en una de les portes del seu cotxe.

Arran d'aquest descobriment, els investigadors van destapar l'activitat d’una organització que operava a gran escala, dedicada al trànsit de substàncies estupefaents, principalment cocaïna. El seu modus operandi consistia a transportar-les des de la península fins a l'illa de Mallorca, utilitzant terceres persones que les ocultaven al seu cos o valent-se d'un vehicle.

L'avenç de les indagacions va permetre que, el mes de juny passat, els agents poguessin fer deu registres a domicilis de Palma de Mallorca i Valdemoro (Madrid). Al municipi madrileny es va localitzar i detenir el líder de l'organització. Per garantir l'eficàcia dels enviaments, un altre dels màxims responsables operava des de Barcelona.

A més del líder de la xarxa, van ser arrestades 12 persones més a Palma i es van intervenir gairebé dos quilos de cocaïna, al voltant de set de marihuana i diverses pastilles d'èxtasi, vidre i cocaïna rosa, així com utensilis per a la distribució i venda de les mateixes. També van trobar 60.000 euros, una arma simulada i nou vehicles.

La darrera fase de l'operatiu, duta a terme la setmana passada, va constar de tres registres realitzats a Madrid i un a Girona i va concloure amb sis persones detingudes –quatre a Madrid i dues a Girona–. Entre els detinguts es trobaven els encarregats de proveir la cocaïna a l'organització, així com una parella amb vincles familiars, que presumptament guardava part de la mercaderia al seu domicili.

A més de la intervenció de diverses substàncies es va desmantellar una plantació de marihuana. Els detinguts han passat a disposició de l'autoritat judicial com presumptes responsables dels delictes de tràfic de drogues i pertinença a organització criminal.