La macrooperació antidroga de la Guàrdia Civil que s'ha desplegat aquest matí a les comarques de Girona ha acabat amb dos detinguts en terres gironines i comís de marihuana.

L'epicentre del dispositiu policial era la província de Tarragona. Però en terres gironines és on s'ha fet el comís de cabdells de marihuana més important: 21,5 dels 22 quilos.

Aquesta intervenció s'ha fet en un domicili de la urbanització Vall Repòs de Santa Cristina d'Aro. Una casa on els agents de la Guàrdia Civil també hi han trobat un cultiu de marihuana de 856 plantes. Aquí la policia ha practicat una detenció.

A Girona ciutat, al carrer de la Creu, han escorcollat un domicili a primera hora del matí. En aquest cas, aquí s'ha fet una detenció i han decomissat 40 grams de cabdells de marihuana.

Aquesta operació policial -anomenada Operació Tro- ha permès desmantellar una banda dedicada al cultiu de marihuana establerta a tot Catalunya. El grup criminal estava assentat a la província de Tarragona però que i comptava amb ramificacions a totes les províncies catalanes.

A les comarques gironines hi tenien una de les sis plantacions que els agents han pogut desmuntar aquest matí. En les sis plantacions han intervingut fins a 2.500 plantes de marihuana.

En total, la Guàrdia Civil ha detingut 13 persones en 10 registres -sis naus i quatre domicilis- i ha desplegat gairebé 300 agents a les quatre províncies. A banda de la droga, la policia també ha localitzat 50.000 euros en efectiu i nombrós material utilitzat per mantenir les plantacions.

Al mateix temps, han comptat amb la col·laboració de tècnics d'Endesa que han detectat un frau a la xarxa elèctrica de més de 330.000 euros equivalent a 412 habitatges.

Investigació: 2021

El grup criminal va ser detectat per la Guàrdia Civil a mitjans del mes de novembre de l'any passat quan van identificar molts punts amb possibles cultius distribuïts per tot Catalunya. Durant la investigació van localitzar les plantacions que sempre estaven custodiades per membres de l'organització. S'alimentaven d'energia elèctrica de manera fraudulenta a través de connexions irregulars a la xarxa.

Els detinguts passaran les pròximes hores a disposició judicial i se'ls acusa de ser presumptes autors de diversos delictes: de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric. A més, s'investiga un possible delicte de blanqueig de capitals.

La investigació ha estat desenvolupada per agents de recerca fiscal de la Guàrdia Civil en col·laboració amb especialistes en la lluita contra el narcotràfic de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de Tarragona. També ha comptat amb la col·laboració d'unitats especialitzades de la Guàrdia Civil com el Servei Aeri o Cinològic amb gossos ensinistrats a la recerca de drogues i diners. A més, ha comptat amb la col·laboració de tècnics de la companyia distribuïdora de subministrament elèctric Endesa per localitzar els punts de connexió il·lícita.