La policia municipal de Girona ha iniciat una investigació per la tala d’un plàtan del parc de la Devesa que ha aparegut serrat. L’acte vandàlic s’hauria comès la nit de dilluns a dimarts en un arbre situat en una illa de plàtans al costat del passeig del Ter i del passeig del Roserar (entre l’esplanada de la Copa i la sortida d’emergència del TAV o l’antic camp de futbol Fèlix Farró). També s’ha avisat l’empresa que controla els arbres del parc, Doctor Arbol, per tal que els treballadors examinin si poden trobar algun indici que els pugui portar al presumpte autor o autors.

L’exemplar serrat de matinada feia uns 33 centímetres de diàmetre si es mesura des d’1,30 metres d’alçada des de terra, feia uns 24 metres d’alçada i es calcula que tenia uns 60 anys. El regidor de Sostenibilitat i de la Devesa, Martí Terés, s’ha mostrat indignat per aquest fet: «És un fet molt greu que esperem que no quedi impune», ha indicat. Per això ha posat el cas en mans policials i de l’empresa de manteniment de l’arbrat.

Un parc protegit

El parc de la Devesa és un bé cultural d’interès nacional (BCIN), ja que es tracta d’un jardí històric, conmsiderat el més gran en àmbit urbà de tot Catalunya. Té una amb una superfície de gairebé 40 hectàrees i està poblat per un conjunt monoespecífic d’uns 2.500 plàtans. Cada actuació que s’hi fa, afecti els arbres o el terra, ha de tenir el vistiplau de la comissió de Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat.

Arbres caiguts

Al llarg del temps han anat apareixent arbres de grans dimensions per terra a la Devesa. Però a diferència d’aquest cas, era per alguna incidència relativa a una malaltia o a la presència d’algun fong. El darrer cas va ser el 21 de maig del 2018. Un plàtan d’uns 62 metres d’alçada, 290 centímetres de perímetre i que tenia almenys 170 anys va caure per terra. Hauria cedit perquè estava podrit per dins i per les arrels, malgrat que externament res feia pensar que pogués caure. L’arbre estava situat en un passeig d’accés a la plaça de les Botxes.

Hi ha altres casos recents. I el novembre de l’any 2013 va caure un arbre d’uns 45 metres d’alçada, i que tenia uns 150 anys. Va caure en un passeig pavimentat molt concorregut a les dotze del migdia, però sense fer mal a ningú. Aleshores es va parlar de ganoderma, un fong que va anar castigant l’arbre. El març de l’any 2008 també en va caure també perquè estava podrit per dins. També han caigut branques de grans dimensions. Una va fer-ho sobre una de les desaparegudes carpes d’oci nocturn de l’estiu.

Aquests dies, els firaires estan començant a muntar les atraccions de les Fires de Sant Narcís a l’interior del parc amb maquinària pesant i grues.