El PSC presentarà un paquet de mesures per millorar la il·luminació pública de Girona. Segons les dades de l’observatori de la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT), l’any 2021, la despesa de la ciutat pel que fa a l’enllumenat públic va ser de 10.267.605 kWh. És a 100,72 kwh per habitant. En canvi, a Barcelona és de 54 Kwh, gairebé la meitat que a Girona, segons recullen les dades de l’Ajuntament de la capital catalana. 

Els socialistes exposen que el sistema de l’enllumenat del carrer no s’ha canviat en els últims deu anys a Girona i, per això, es generen unes quantitats de CO₂ molt elevades. En aquest sentit, la portaveu del PSC a la ciutat, Sílvia Paneque exposa que «hi ha camí per recórrer en disminuir la contaminació lumínica. El malbaratament de diners és la primera raó per evitar-ho en un món de crisi energètica i preus a l’alça».

Per això, des del grup presentaran un seguit de mesures per modernitzar la gestió de la llum a la ciutat, i això el faria més eficaç i barat. Una de les mesures és una il·luminació intel·ligent que «permetria reduir fins a un 60% els consums elèctrics municipals». Aquest sistema proposat premetria regular la llum segons la necessitat concreta del moment i també l’intercanvi de dades amb altres sistemes de gestió d’infraestructures per donar respostes equilibrada a cada lloc i moment concret. D’aquesta manera, «renovar aquest sistema hauria de permetre tenir més llum i reduir costos», detallava Paneque.

El consistori preveu que la tecnologia de llum led passi a ser del 9,9% al 35% el 2023, però encara s’ha de licitar

Per altra banda, també proposen l’ús d’energia solar en la il·luminació pública i també detallen que és necessari que l’Ajuntament avanci en comunitats energètiques per a la producció d’energia, i en autoconsum, per aconseguir edificis municipals que s’autoabasteixin.

El grup socialista també lamenta que l’Ajuntament de Girona no hagi fet cap actuació destacable en quant a incorporar tecnologia de llum led des de l’any 2017, quan es va aprovar el Pla d’Adaptació al Clima i l’Energia Sostenible. Una de les propostes del consistori de cares al pròxim any és augmentar la xifra d’aquesta llum led en l’enllumenat públic. Actualment és del 9,9% i es preveu que la xifra pugi a un 35%. Tanmateix, el PSC exposa que aquest augment encara està en procés de licitació.

Girona ha de formar part «d’una nova civilització verda i sostenible, fet que també és una oportunitat econòmica de ser més eficients i tenir un servei més modern», deia també Paneque. I és que apuntava que la ciutat ha crescut i que ara es veuen els problemes grans, com la despesa de llum, que cal millorar.