L'equip de govern de l'Ajuntament de Girona ha pogut tirar endavant la modificació puntual del pla General per fixar un llindar màxim del 15% de pisos turístics respecte als habitatges totals de cada barri o sector de la ciutat després que l'oposició hagi facilitat l'aprovació d'aquest punt que ha entrat com a proposta urgent en el ple celebrat aquesta tarda. Ha sigut, però, en una votació força curiosa.

L'equip de Govern (Junts i ERC) han votat a favor de la proposta, mentre que també ho han fet un membre del PSC i un altre de Guanyem. Els portaveus d'ambdós partits han al·legat que així han facilitat que la proposta hagi tirat endavant, però també han sigut crítics amb l'equip de govern, del qual han exposat que la proposta arriba molt tard, gairebé al límit. Mentrestant, la resta de membres del grup socialista s'ha abstingut, igual que Ciutadans i el regidor no adscrit. La proposta també ha tingut els vots en contra dels altres cinc regidors de Guanyem.

Si la modificació puntual del pla General no s'hagués aprovat, a partir d'aquest divendres 18 de novembre hauria caducat la suspensió de llicències al Barri Vell i hi hagués pogut haver una petició massiva de nous permisos. Això, en un barri on, juntament amb el Mercadal, la xifra d'immobles d'ús turístic ja és del 15,06. Ara, però, amb l'aprovació d'aquest punt, aquesta suspensió tindrà validesa durant un any més, per donar temps a validar totes les tramitacions. Així, per exemple, en aquest sector del Barri Vell i el Mercadal només hi podrà haver noves llicències en cas que algunes es donin de baixa. Tanmateix, s'ha de tenir en compte una única excepció que permetria concedir llicències a nous pisos turístics tot i que se superi el 15%, sigui el barri que sigui. Aquesta, seria quan hi hagués una rehabilitació integral de tot un edifici, amb la incorporació d'elements d'accessibilitat.

Guanyem ha permès l’aprovació del topall del 15% dels pisos turístics amb el vot a favor d’un dels seus membres. Tanmateix, la portaveu del partit, Cristina Andreu també era crítica amb l’equip de govern i explicava que aquest tema ja l’havien portat a ple en anteriors ocasions i, fins i tot, ja van presentar una moció el 2019 per regular el pla d’habitatge de la ciutat. «És obvi que tenim una amenaça i que si la proposta no tira endavant s’aixeca la suspensió temporal», apuntava. Per altra banda, també lamentava que era un «dia trist» per Girona perquè amb el pas del temps el «Barri Vell perd veïns i veïnes en favor de turistes». «Això és la crònica d’una mort anunciada d’una part de la ciutat», sentenciava.

«Les conseqüències que aquest punt no tirés endavant serien catastròfiques», afirmava la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, al mateix temps que lamentava que no «hi ha hagut diàleg ni cap treball per buscar consens» en un tema que consideren «important». Tot i així, un regidor del grup socialista va votar a favor per facilitar l’aprovació del punt. «El nostre vot natural hagués estat una abstenció», deia Paneque, «però ens hem vist obligats a fer un vot diferenciat per no anar cap a un escenari pitjor».

Per la seva banda, el regidor no adscrit, Daniel Pamplona deia que havent presentat aquesta proposta amb tan poc temps perquè «ens trobem en un cul del sac i en posició forçada». Pamplona es va abstenir, tot i que va assenyalar que «s’hauria de mirar la qüestió amb més detall», ja que el grau de pisos turístics no és el mateix a cada barri. Mentrestant, la portaveu de Ciutadans, Míriam Pujola, no ha intervingut, ja que seguia el ple via telemàtica per problemes de salut i només ha votat.

Per part de l’equip de govern, el regidor Lluís Martí detallava que aquesta regulació de la llicència de pisos turístics a Girona era «rigorosa i raonable». Una regulació que pretén ser un equilibri per una activitat turística «amable» i que continuï apostant per la «vida tranquil·la del barri».

Un cop es va presentar la proposta que Girona volia fixar un topall màxim del 15% de pisos turístics a cada barri la setmana passada, diferents entitats també van voler dir la seva respecte a aquest tema. És el cas de la plataforma Més Barri, Menys Pisos Turístics no veu amb bons ulls aquest topall del 15% i el consideren massa elevat, assenyalant que no es té en compte la «realitat de l’habitatge a la ciutat ni els aspectes socials i econòmics», deia la presidenta de la plataforma Ruth Tramullas. Mentrestant, l'Associació Turística d'Apartaments no veu malament que el màxim sigui el 15% i la seva presidenta, Esther Torrent, exposava que era una «dada prou flexible».