La família de Just Manuel Casero i Madrid va donar ahir a l’Ajuntament de Girona el fons del qui va ser periodista, escriptor i polític, que va morir el 1981, als 35 anys, a causa d’un càncer. Fins llavors havia estat vinculat a moltes activitats de la ciutat, i tota aquesta documentació serà guardada a l’arxiu municipal. «Serà molt important per explicar moments de la nostra història d’una millor manera», apuntava l’alcaldessa, Marta Madrenas. La documentació podrà ser consultada «per tot el món» i explica una part «important» de la història de la transició.

Just Manuel Casero té un carrer, una escultura i una biblioteca al seu nom a la ciutat , és per això, que «no és casual veure tanta gent en aquest acte», assenyalava Madrenas, perquè «això significa l’importa que és aquesta donació i la figura de Just Manuel Casero». De fet, a l’acte hi havia molts familiars de Casero. Des de la seva vídua, Maria Mercè Gumbau, qui va signar el conveni de l’entrega del fons, als seus fills, així com diferents familiars. I és que per l’alcaldessa, Casero va ser un «activista en majúscules» i que va «intentar transformar el món en el qual vivia». En aquest sentit, el cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona, Joan Boadas, també exposava que «amb 35 anys va desenvolupar una activitat extraordinària i si hagués tingut una vida normal, hagués tingut un futur prometedor».

Aquest fons inclou documentació compresa entre 1958 i 1999, exceptuant dos llibres sobre Just Manuel Casero publicats el 2001 i 2008. S’organitza en setze unitats d’instal·lació distribuïdes en 10 capses d’arxius, 4 capses de diari i 2 carpetes de gran format. Majoritàriament, és una documentació textual vinculada a la seva activitat com a escriptor i periodista, tot i que el fons també recull algunes fotografies i sis llibres. En aquest sentit, els diferents articles publicats a premsa, textos d’opinió i també poesia. En el fons també hi ha diferent documentació personal i d’àmbit privat, com llibretes i dietaris personals, documentació acadèmica i militar o cartells, així com documents relacionats amb la seva activitat política, la participació en entitats socials i del servei de Colònies de vacances. I és que Casero va destacar per la gran quantitat de tasques que va fer, com ser militant del PSC o president de l’Associació de Veïns de Pont Major, entre altres.

Per últim, el fons també inclou la seva biografia, elaborada a partir de retalls de premsa que fan esment a la seva figura i les galerades i documents de treball de Jaume Guillameti. A part, la seva vídua, Maria Mercè Gumbau es va encarregar de recollir documentació pòstuma, com escrits i notes de condolença o reculls de premsa sobre la defunció de Just Manuel Casero.

«Vaig sentir recança quan el pis de Pont Major es va quedar més buit i trist», explicava la vídua de Casero un cop va recollir tot el fons del seu marit per portar-lo a l’arxiu municipal. Tot i així, està «convençuda que a en Just li hauria agradat aquest acte», també afirmava. Maria Mercè Gumbau va acabar l’acte llegint un dels escrits que havia fet el seu marit que, d’aquesta manera, ja té un espai d’homenatge més a Girona que podrà ser consultat un cop els treballadors de l’Arxiu Municipal hagin fet les tasques de catalogació i digitalització del material analògic.