La Moreneta ja té una capella a la Catedral de Girona

Fins ara era l'única catedral catalana que no tenia la imatge de la Verge

Laura Fanals

Laura Fanals

La Moreneta ja té una imatge i capella dedicada a la Catedral de Girona. Coincidint amb la Immaculada Concepció, i en el marc del 75è aniversari de l'entronització de la Verge de Montserrat, la Catedral ha acollit una eucaristia presidida per l'abat emèrit de Montserrat, el gironí Josep Maria Soler, durant la qual s'ha entronitzat la Verge a la Catedral de Girona, que era l'única de Catalunya on encara no hi havia la imatge. Ara, se li ha dedicat una capella lateral de la girola, l'antigament coneguda com a capella de Sant Tomàs.

La celebració ha omplert de gom a gom la Catedral i ha tingut molt present la figura del difunt bisbe Francesc Pardo, que havia rebut amb entusiasme la iniciativa. Durant les pregàries s'ha demanat que la diòcesi de Girona pugui acollir ben aviat "un pastor bo, que regeixi la nostra Església segons el cor de Déu", ja que la seu del bisbat segueix vacant des del traspàs de Pardo, a finals de març. En acabar, el so del Virolai ha acompanyat la processó dels Cavallers del sant Sepulcre i l'Hospitalitat de Lourdes, que han conduït la Verge fins a la seva nova capella acompanyats de tots els preveres i públic assistent. A la celebració també hi han participat l'administrador diocesà, Lluís Suñer, i el president del Capítol de la Catedral, Jaume Julià, entre altres.

Durant l'homilia, l'abat Soler ha destacat que la figura de la Moreneta "agermana" tots els membres de les diòcesis amb seu a Catalunya, i cristalitza "el sentiment de pertinença del poble català". També ha recordat l'entronització de la figura original de la Verge, fa 75 anys a Montserrat. Malgrat apuntar que el context religiós i social és molt diferent, Soler ha subratllat el significat que va tenir aquella entronització "després d'una persecució religiosa i una guerra fraticida", així com la recuperació de l'ús públic de la llengua catalana enmig del clima de la dictadura. Ara, amb l'entronització de la figura a Girona, Soler ha demanat a tothom que permeti també l'entrada de la Verge "a dins de nosaltres mateixos".

Participació gironina a l'entronització a Montserrat

L'entronització de la Moreneta a Montserrat, el 27 d'abril de 1947, va comptar amb una nodrida representació gironina. A banda dels peregrinatges que es van fer des de totes les comarques fins al Monestir, el llavors bisbe de Girona, Josep Cartañà, va celebrar de pontifical, que van cantar tots els assistents que omplien l'església de gom a gom. Enguany, s'ha commemorat aquesta efemèride a cadascuna de les diòcesis de Catalunya. La celebració d'avui a Girona ha servit per tancar els actes.