La Policia Municipal de Girona inspecciona una quinzena de botigues en la nova edició de la campanya «Joguina segura»

Els agents comproven que el joguets compleixen la normativa d'etiquetatge i seguretat

Marina López / Xavier Pi (ACN)

 La Policia Municipal de Girona inspeccionarà una quinzena de botigues de la ciutat durant la nova edició de la campanya 'Joguina segura'. L'objectiu és comprovar que els joguets compleixen la normativa d'etiquetatge i seguretat i que no poden suposar un risc per als infants. La campanya va començar el 2014 i des d'aleshores han fet un total de 125 inspeccions. El primer any va ser quan van intervenir més joguines insegures: 2.687. El caporal del grup d'investigació, Oriol Serra, ha subratllat que cada vegada detecten menys infraccions. L'any passat van inspeccionar 15 botigues i van retirar 20 joguets. «Volem que les joguines que els Reis portin als infants de la ciutat siguin segures», ha afirmat el regidor de Seguretat, Eduard Berloso.

«Un any més, comencem aquesta campanya amb la finalitat de garantir que els nostres infants tinguin joguines segures», ha remarcat Berloso. La Policia Municipal inspeccionarà una quinzena de botigues que venen joguets, aproximadament la meitat de les que hi ha a la ciutat.

La campanya 'Joguina segura' va començar l'any 2014, quan els agents van inspeccionar nou comerços i van intervenir 2.686 joguines que no complien la normativa. «Vam detectar-ne un volum molt elevat i entenem que la campanya està tenint efectivitat perquè cada any en trobem menys», ha explicat el caporal del grup d'investigació. Les xifres ho evidencien perquè el 2015 van inspeccionar més botigues, una vintena, i van intervenir 926 joguines.

Des de llavors i fins a l'any passat, cada any han trobat menys joguines exceptuant un pic l'any 2020 quan les deu inspeccions es van traduir amb la retirada de 460 joguines. L'any passat la Policia Municipal va anar a quinze comerços i van immobilitzar 20 joguets.

«Ara ja no trobem joguines que tinguin peces petites o materials que puguin suposar un risc per als infants, el que sí que trobem són incompliments en l'etiquetatge que acredita que han superat els controls exigits a nivells europeus», ha explicat Serra. En la ruta de comerços marcada per la Policia Municipal per fer les inspeccions aquest any també hi ha les botigues on en altres edicions han trobat joguines que no complien la normativa, generalment establiments multipreu.

Tot en ordre

La Policia Municipal ha començat la ruta aquest dimecres a la botiga Somnis. Els agents han demanat, d'entrada, la documentació del negoci i, després, han resseguit els passadissos comprovant que tot estava en ordre. No han detectat cap infracció. L'encarregada de l'establiment, Juani Lanzas, celebra la campanya i remarca que són els primers interessats a garantir «que la mainada pugui jugar amb seguretat» i que la policia localitzi els comerços que no compleixin amb la normativa.

La campanya 'Joguina segura' té en compte, principalment, que es compleixi la normativa relacionada amb l'etiquetatge per evitar que les joguines posin en perill la seguretat i la salut dels infants; que compleixin la normativa i que informin de manera adequada de l'ús i de les situacions de risc en cas d'utilitzar la joguina de forma inadequada. Amb la campanya també volen assegurar que les joguines compleixin els requisits en matèria de seguretat per tal que es puguin comercialitzar sense riscos i que compleixin la normativa específica d'obligada aplicació en tots els països de la Unió Europea.

També controlen la normativa d'etiquetatge i si hi ha productes que comptin amb alguna alerta tant per l'Agència Catalana del Consum com per l'Institut Nacional del Consum. Quan detecten alguna joguina que no compleix la normativa, la immobilitzen a la botiga i donen un termini de temps als responsables de l'establiment perquè puguin acreditar-ne la traçabilitat i la seguretat abans de retirar-la. Al gener, fan una segona inspecció i si no s'han esmenat les infraccions detectades, les treuen de circulació.