Canviaran els llums dels passeigs i la zona esportiva del parc de la Devesa aquest any

L’Ajuntament aprova la reclamada millora de la il·luminació de tot l’espai, en diferents fases i els cables soterrats, amb un projecte de dos milions | Els treballs donaran visibilitat a l’interior de les illes d’arbres i tot l’enllumenat tindrà intensitat lumínica regulable

Tapi Carreras

Tapi Carreras

L’Ajuntament de Girona ha aprovat el reclamat projecte de renovació de l’enllumenat del parc de la Devesa per 1.986.441,85 euros (IVA inclòs) per Junta de Govern Local. Una de les principals novetats és que es millorarà la visibilitat de totes les parts del parc i desapareixeran les zones fosques perquè s’il·luminarà l’interior de les illes d’arbres. A més, s’unificarà tot l’enllumenat i soterrant les línies elèctriques.

159caa16 b242 44c3 8c3a 0289ac24e599

159caa16 b242 44c3 8c3a 0289ac24e599 / Ajuntament de Girona

En els vials amples (els passeigs del Ter, de la Devesa, de la Sardana i del Güell) s’hi instal·laran fanals a banda i banda, a una distància entre ells de 30 metres. També s’instal·laran punts de llums en el camí lateral del passeig del Ter. En canvi, en els vials més estrets (els passeigs Central, del Roserar i de la Barca) s’hi instal·larà únicament una línia de fanals amb una separació entre ells de 28 metres. Tots, sempre, a una certa distància dels troncs dels arbres per tal de no malmetre les arrels.

La il·luminació anirà més enllà dels passeigs, ja que s’instal·laran punts de llum múltiples a l’interior de les illes d’arbres. D’aquesta manera s’eliminaran les zones fosques del parc. La distribució dels fanals també serà diferent en punts singulars com les dues rotondes del passeig Central, l’espai de cal·listènia, la zona de jocs de petanca o botxes i el tram rodat del passeig del Güell amb el passeig de la Devesa. Es col·locaran de la forma més idònia segons els usos que tenen aquests espais.

Els nous fanals consistiran en columnes cilíndriques telescòpiques de diferents alçades i amb lluminàries de tipus LED per fer-les més eficients energèticament. Els suports seran d’acer galvanitzat, de color gris plata, per tal que els llums quedin tan dissimulats i integrats com sigui possible enmig de l’arbrat. A més, comptaran amb un sistema de telegestió per tal de poder modificar el flux de les lluminàries i fer un pas més cap a una ciutat intel·ligent. 

Està previst que els fanals funcionin amb una regulació determinada fins a les deu de la nit i reduïda en horari nocturn. Tanmateix, en dies assenyalats, com per exemple durant les fires de Sant Narcís o dies d’estiu que hi hagi algun festival, es programarà la instal·lació perquè el flux lumínic de les lluminàries sigui més elevat en les hores que convingui.

Les obres s’executaran en quatre fases o zones i una de complementària, les quals s’han dividit segons les escomeses elèctriques. Està previst que aquest 2023 es duguin a terme les fases 0, 1 i 3. L’auxiliar inclou la zona on hi ha un espai per fer cal·listènia, un tancat per a gossos i l’accés a la zona esportiva de la Devesa. En aquests punts es canviarà la il·luminació per guanyar major visibilitat i seguretat. 

La fase 1 correspon a gairebé tots els passeigs del parc: el de la Sardana, una part del Ter, el Central, el de la Barca, el del Roserar i la plaça de les Botxes. I la fase 3 correspon a la façana del parc, és a dir, al passeig de la Devesa.

En una segona etapa es desenvoluparà la fase 2, que correspon a il·luminar l’interior de les illes d’arbres i la zona de pícnic, i la fase 4, que és la zona del costat de Fira de Girona i l’Auditori, i la part restant del passeig del Ter.

Les obres d’enllumenat tenen en compte les referències històriques del parc, amb la seva protecció i catalogació. A més, s’ha tingut en compte la situació dels arbres per tal de minimitzar els efectes sobre les seves arrels. També cal destacar que pel disseny de totes les instal·lacions s’ha tingut en compte la igualtat de gènere, la distribució de les atraccions de les Fires de Girona i les futures activitats que pugui acollir el parc.

En paral·lel, s’aprofitaran les actuacions per deixar-ho tot preparat per un futur poder instal·lar la xarxa de fibra òptica arreu del parc i poder col·locar càmeres de videovigilància i sensors de diferents tipus.

«És la segona notícia en pocs dies on podem anunciar avenços importants en la il·luminació de la via pública de la ciutat, en aquest cas la Devesa», va destacar ahir el tinent d’alcaldia i regidor d’Urbanisme i Activitats, Lluís Martí. «Tenir una bona il·luminació és clau en aquest sentit, ja que permetrà que molts més veïns i veïnes s’hi acostin, sigui per passejar, fer-hi esport o desenvolupar-hi activitats. És un projecte ambiciós, del qual ara en farem la primera fase, i estem segurs que significarà un dels canvis més importants de la Devesa en els últims anys», afirma Martí.