Guanyem proposa una nova reforma del carrer de la Creu

La formació també demana dos milions d'euros en compra d'habitatges i la instal·lació de plaques solar per aprovar la proposta d'inversions de l'Ajuntament

Un tram del carrer de la Creu.

Un tram del carrer de la Creu. / MARC MARTI FONT

Josep Coll

Josep Coll

Guanyem Girona ha presentat aquest matí una sèrie de propostes en una negociació d'inversions que l'Ajuntament portarà al ple de dilluns. El consistori proposa uns 4,5 milions d'euros en aquest apartat i la formació encapçalada per Lluc Salellas demana tornar a fer una reforma del carrer de la Creu, dos milions d'euros en la compra d'habitatge i la instal·lació de plaques solars a equipaments municipals per donar suport a la iniciativa de l'equip de govern (Junts i ERC).

Entre les demandes, destaca aquesta nova reforma del carrer de la Creu. El 2020 es van acabar les reformes del projecte de mobilitat en aquesta via, que va passar a tenir un sol carril de circulació de vehicles, aparcaments a banda i banda i també un carril bici. Una remodelació que la regidora de Guanyem, Cristina Andreu, considera un «nyap». Executar aquest projecte va costar més de 200.000 euros i tenia l'objectiu de ser un camí segur per a la mainada de l'escola Doctor Masmitjà. «Tres anys després s'ha fet evident que no s'assoleix l'objectiu», lamentava Andreu, i per això Guanyem demana que es faci cas a les queixes dels veïns i comerciants, que ja han recollit firmes en dues ocasions, i que s'implanti un projecte nou. De fet, la número dos de la formació apunta que al seu dia els tècnics ja van fer dues propostes «millors que l'actual» i que no es van realitzar per «decisions polítiques».

Una de les propostes dels tècnics implicava suprimir la zona d'aparcaments i crear més espai pels vianants

De fet, el febrer de 2020 el grup ja va fer un estudi que identificava deficiències greus en la reforma del carrer de la Creu. Per una banda, explicaven que les situacions de perillositat pels nens i nenes de l'escola Doctor Masmitjà continuaven sent els mateixos i que el fet d'haver-hi només un carril provocava embussos en la circulació de vehicles. A més, creuen que les altres dues propostes que van fer els tècnics eren més bones. A grans trets, una era mantenir els dos carrils de circulació de vehicles, però fets en ziga-zaga per reduir la velocitat, a més de reduir el nombre d'aparcaments i afegir 2,5 metres de carril bici. L'altre, en canvi, suprimia tots els aparcaments del carrer -la majoria de zona blava- i només deixava un carril pels vehicles, ampliant el carril bici a tres metres d'amplada i molt més espai pels vianants.

Habitatge i plaques solars

Altres propostes que posa Guanyem sobre la taula per negociar les inversions amb l'equip de govern fan referència al lloguer assequible i en caminar cap a una transició energètica. En aquest sentit, demanen que s'incloguin dos milions d'euros per la compra d'habitatge públic. Andreu, destacava que el 2020 i el 2021 la formació ja va aconseguir 4,5 milions per ampliar el parc públic d'habitatge a Girona. Per altra banda, també volen introduir en la negociació la instal·lació de plaques solar a dos equipaments municipals, l'Auditori i l'Escola de Música. També recorden que la formació ja va participar en les negociacions en aquest àmbit, i ja hi ha plaques fotovoltaiques funcionant al Mercat del Lleó o a diferents centres cívics de la ciutat.

Lluc Salellas remarcava que va ser ahir que van fer la proposta a l'equip de govern, que ara haurà de valorar-la. En cas contrari, Guanyem no donaria suport a la iniciativa de les inversions que es presentarà en el ple de dilluns. A més, Salellas ha recordat que l'equip de govern «va decidir prorrogar els pressupostos dient que eren viables i que no implicaven cap risc». Ara, però, es troba «entre l'espasa i la paret», ja que si no s'aproven les inversions l'Ajuntament podria perdre Fons Europeus Next Generation i altres inversions per Girona.

«És una irresponsabilitat prorrogar els comptes anuals»

Lluc Salellas

— Portaveu de Guanyem

El cap de l'oposició també apuntava que ja va demanar a l'equip de govern negociar uns pressupostos per l'exercici vigent durant els plens d'octubre, novembre i desembre, sense una resposta afirmativa. Ara, defineix com una «greu anomalia» que el govern porti a negociar les inversions al febrer i també ha explicat que això només és una petita part del pressupost municipal i que «és una irresponsabilitat prorrogar els comptes anuals».