El solar adquirit per la Diputació a Montilivi a canvi de l'antiga UNED serà per usos administratius

L'Ajuntament vol aprofitar l'edifici que ha obtingut per obrir una sortida d'emergències a l'immoble del costat, el Modern

El solar que ha passat a mans de la Diputació de Girona.

El solar que ha passat a mans de la Diputació de Girona. / MARC MARTI FONT

Tapi Carreras

Tapi Carreras

El terreny que s’ha quedat la Diputació de Girona al barri de Montilivi servirà perquè, en un futur, l’organisme provincial hi aixequi un edifici d’usos administratius. Actualment el solar, que fins ara era de titularitat municipal, ja està qualificat com a zona d’equipaments. L’adquisició s’ha fet a canvi de l’edifici de la UNED que ha passat a mans de l’Ajuntament de Girona. L’intercanvi de béns ha culminat després de setmanes de converses. Amb l’adquisició, l’Ajuntament estudiarà quins usos ha de tenir aquest immoble ubicat al Barri Vell. La parcel·la és a prop de l’avinguda Montilivi, a prop del paratge de la Font de l’Abella. En concret, està al carrer Puigsacalm 9-19, entre els carrers Josep Maria Corredor i Maria Aurèlia Capmany, a tocar dels jardins de Vicenç Albert Ballester.

«Es tracta d’una operació molt positiva per a totes dues parts. D’una banda, l’Ajuntament podrà agilitzar molts tràmits en un edifici que ja fa temps que està utilitzant i, per l’altra, la Diputació obtindrà un terreny que li pot permetre, en un futur, cobrir el dèficit d’espais propis que tenim, com a conseqüència del nostre creixement en tots els àmbits» ha afirmat el president de la Diputació, Miquel Noguer.

«Tenir la titularitat de l’edifici ens permetrà treballar en diverses línies: la primera, donar sortida a les necessitats que se’ns generaran amb les obres de la segona fase d’El Modern i els seus usos posteriors. La segona, disposar d’un nou equipament públic per a la ciutat. I la tercera, continuar dinamitzant aquest sector del Barri Vell, agrupant-se amb La Mercè, el Teatre, El Modern, les Beates i el propi Ajuntament. Un cop en tenim la titularitat, el següent pas serà acordar a quins usos destinarem aquest espai, que ofereix moltes possibilitats de futur», ha afirmat l’alcaldessa, Marta Madrenas.

 L’antiga seu de la UNED, de principis del segle XX i una superfície total construïda de 770 metres quadrats, està situada al Barri Vell, al carrer de Sant Josep, 14, a tocar de l’antic cinema Modern. De fet, fins ara, l’Ajuntament tenia cedit aquest immoble per 25 anys, després que la Diputació ho aprovés en un plenari el maig de 2018 perquè es destinés a entitats ciutadanes. Ara s’utiliza pel Pla de Fred per a les persones sense llar.

Modern:Sortida d’emergència

Ara, mitjançant una mutació demanial, s’ha optat per fer un pas més. Així, l’Ajuntament evitarà les dificultats administratives que comporta realitzar obres en una finca de propietat aliena i agilitzarà les actuacions que ja volia portar-hi a terme. Unes actuacions en el subsòl, que permetran dotar d’una sortida d’emergència a l’edifici confrontant de l’antic cinema Modern i desenvolupar-hi la segona fase d’obres.

De fet, el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha remarcat que"és imprescindible avançar en el projecte del Modern". En aquest sentit ha assenyalat que "mentre dinamitzem el Modern ja construït amb iniciatives de creació digital, la incubadora de videojocs o el Truffaut, estem també pendents de la segona fase d’obres" i que "calen treballs d’excavació en el subsol de l’UNED". "És fonamental recuperar aquest edifici per donar servei a la ciutadania i al barri, ha conclòs.

La UNED va començar a fer classes a Girona el gener de 1976, si bé no es va traslladar al Barri Vell fins al 1987. Quan es va desplaçar a la Coma Cros de Salt, durant el curs 2012-13, l’edifici va quedar en desús fins que se’n va acordar la cessió d’usos a l’Ajuntament, fa gairebé cinc anys.

Aquesta cessió de la titularitat de l’antiga seu de la UNED permetrà, alhora, que la Diputació de Girona rebi la cessió d’un terreny proper al paratge de la Font de l’Abella, al barri de Montilivi de Girona, per a usos administratius. En concret, a la parcel·la del carrer Puigsacalm 9-19, entre els carrers Josep Maria Corredor i Maria Aurèlia Capmany, a tocar dels jardins de Vicenç Albert Ballester.

 La UNED va començar a fer classes a Girona el gener de 1976, si bé no es va traslladar al cor del Barri Vell fins al 1987. Quan la UNED es va desplaçar a la Coma Cros de Salt, durant el curs 2012/2013, l’edifici va quedar totalment en desús fins que se’n va acordar la cessió d’usos a l’Ajuntament de Girona, fa gairebé cinc anys.