La Comissió de Salut aprova que abans de l'octubre s'hagi definit l'espai definitiu del nou Trueta

La proposta feta per Ciutadans s'ha aprovat aquest matí i es preveu que abans del tercer trimestre de 2023 també es redacti el projecte constructiu

Un dels espais on es vol construir el nou Trueta.

Un dels espais on es vol construir el nou Trueta. / MARC MARTI FONT

Josep Coll

Josep Coll

La Comissió de Salut del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest matí que abans de començar el mes d'octubre s'hagi decidit quina serà la ubicació definitiva del nou l'hospital Josep Trueta. A part, abans de finalitzar el tercer trimestre de 2023 també es preveu la redacció del projecte constructiu. En tot cas, l'espai en el qual s'estava treballant fins ara per aquesta nova edificació correspon a uns terrenys situats entre Girona i Salt, a tocar de l'edifici de l'EUSES de la UdG i de l'hospital Santa Caterina. Tot i així, encara s'estan contemplant algunes opcions perquè les obres no acabin afectant algunes masies de la zona.

La proposta per aquesta ubicació exacta del nou Trueta va ser impulsada per Ciutadans, amb l’objectiu d’evitar el retard en la construcció del futur hospital a causa d’un eventual litigi amb el tribunal d’expropiació forçosa si els propietaris de les masies afectades per la nova ubicació, les quals també estan catalogades com a edificis protegits, opten per aquesta via. 

La diputada de la formació, Anna Grau, comentava que «és una necessitat constatada des de fa anys per a poder ampliar els serveis oferts i donar una millor atenció als ciutadans». La proposta de resolució parlamentària ha sigut aprovada amb 8 vots de CS, PSC, CUP, grup Mixt i Vox.

Oposició dels veïns

En aquest sentit, el nou campus de Salut i l’Hospital Santa Caterina estaran connectats entre si, però Grau exposa que ha de tenir «les menors afectacions urbanístiques d’elements catalogats». I és que alguns veïns ja s’han oposat completament a la creació del nou hospital si per això s’han de treure alguna de les masies. És el cas, per exemple, del Mas Bellsolà, de més de 200 anys d’antiguitat per on ja hi han passat cinc generacions d’aquesta família. La construcció urbanística també podria afectar el Mas Marroc.

En tot cas, els pressupostos de la Generalitat pel 2023, aprovats fa unes setmanes, ja contemplen dos milions d’euros per aquest nou espai sanitari. Tot i així, el projecte donarà el seu tret de sortida quan els ajuntaments de Girona i Salt posin els terrenys a disposició del Servei Català de la Salut. I és que la construcció del campus de salut, que inclourà el nou hospital Trueta, afecta terrenys dels dos municipis. Per una banda, el sòl de cessió de Girona seria del voltant de 60.000 metres quadrats, una xifra que, més o menys, duplica la de Salt.