La passió per la gastronomia omple la plaça Catalunya de Girona

Per primera vegada el Fòrum Gastronòmic surt al carrer amb un grapat d'activitats programades al llarg del cap de setmana i amb gran quantitat de productes a tastar pels assistents

Josep Coll

Josep Coll

Tot just apropar-se a plaça Catalunya arribava olor de menjar. Formatges, embotits o de plats més elaborats, com sopa de peix. Només entrar pel nas ja feia ganes posar-se algun producte a la boca. I això va passar durant tot el dia, i avui sant tornem-hi. No és cada dia que Girona tingui diferents expositors i tastos en el marc del Fòrum Gastronòmic, que enguany s’ha reinventat i durant dos dies, aquest cap de setmana, celebra el Fòrum Ciutat. Un esdeveniment que busca apropar la gastronomia i els seus professionals al públic, al bell mig del carrer. I avui -i també demà- la plaça Catalunya es va convertir en l’epicentre culinari de cuiners, productors, empreses alimentàries i experts de la gastronomia. I el públic va agrair poder veure, i tastar, les últimes novetats del sector.

Però si uns aliments van destacar per sobre la resta, va ser el formatge, de tota classe, la mortadel·la i, clar, la pasta. Típics italians. I és que la ciutat convidada en aquest Fòrum Ciutat és Bolonya. Amb la presència de dos xefs italians, Vincenzo Vottero i Luca Mazzoni, els assistents han pogut aprendre els secrets dels tortel·linis a la bolonyesa, o també quins eren els productes italians més carismàtics de la regió de Bolonya. En aquesta última activitat se’ls ha unit un altre xef, Max Poggi, mentre que els dos actes van ser moderats pel periodista gastronòmic Lluís Bofill.

La cuinera i directora del restaurant Semproniana, a Barcelona, Ada Parellada, també ha fet acte de presència a l’esdeveniment. Juntament amb el cap de logística del Banc dels Aliments, Oriol Dolader, han tancat la jornada amb l’acte titulat «Aprofitament a l’engrós», on es va parlar sobre el malbaratament alimentari, entre altres temes de debat. També durant el matí s'ha fet una activitat d’aprendre a tastar pa conduïda pel periodista Salvador Garcia-Arbós, que ha publicat diferents obres gastronòmiques, i el pastisser Eduard Marull, que entre altres aspectes, destaca per l’elaboració artesana de pa. Així, han estat un gran ventall d’actes, com tastos, xerrades i sessions gastronòmiques amb xefs de renom que explicaven diferents detalls de la cuina de temporada, sobre receptes saludables o que anessin en contra la inflació.

El director de l’esdeveniment, Albert Labastida, explicava que l’objectiu del Fòrum Ciutat és «acostar» el Fòrum Gastronòmic al centre de Girona perquè sigui «accessible als ciutadans que s’apropin a visitar-nos, siguin de Girona o d’arreu». D’aquesta manera, «es porta tot el coneixement gastronòmic que es comenta en el Fòrum Gastronòmic als ciutadans». 

«L'objectiu és apropar el Fòrum Gastronòmic al centre de la ciutat perquè sigui més accessible als ciutadans que s'apropin a visitar-nos, siguin de Girona o d'arreu»

Albert Labastida

— Director del Fòrum Gastronòmic

Donar a conèixer els productes

Més d’una trentena d’expositors seran els que al llarg del cap de setmana donaran a tastar els seus productes al públic, que provava i provava per descobrir quin era el més ideal i, posteriorment, comprar-lo. Amb molta varietat. Fuets, olis, formatges, embotits, croquetes i un llarg etcètera d’altres gèneres relacionats amb el món alimentari. També amb la incertesa del temps, perquè el matí s'ha llevat amb el cel molt tapat i algunes prediccions anunciaven una pluja que, finalment, no ha fet acte de presència. De fet, alguns expositors han estat pendents dels mapes meteorològics pel que pogués passar.

Entre ells, Consol Carcelle, de la Umami Corqueteria de Rubí, que venia per primera vegada a Girona amb l’objectiu de «donar-nos a conèixer per terres gironines». Pels curiosos, el terme «umami» prové del japonès i és un dels cinc gustos bàsics que passen per la boca quan s’engoleix un aliment. En aquest cas, és el que engloba els altres quatre gustos -dolç, àcid, amarg i salat.

A aquest estand ofereixen «croquetes de molts tipus i gustos diferents» amb la voluntat que el seu producte agradi a la gent. Tres quarts del mateix era el que pensava Mauri Laudani, de Masia Empordà, una botiga de Figueres que va obrir el passat juliol. En aquest estand oferien diferents tipus d’embotits «treballats sense conservants ni colorants» i també amb «carn de proximitat». De ben segur aquests dos expositors, igual que la resta, han quedat satisfets perquè al llarg del dia anar arribant riuades de gent al llarg de tot el dia. L’organització detalla que la xifra d’assistents es farà oficial demà, un cop hagi acabat el Fòrum Ciutat.

Cursa de cambrers

Un dels actes més curiosos, ha estat la cursa de cambrers, organitzada per l'Associació de Professionals de Sala de Girona i que es recupera quatre dècades més tard. Aquesta cursa té com a finalitat donar a conèixer als professionals de sala, que han hagut de demostrar la seva habilitat amb la safata. Les curses es disputaven per parelles, amb el guanyador que passava a la següent eliminatòria. Àlex Andrasoaie, del restaurant Divinum de Girona, ha estat el vencedor d’aquest torneig, mentre que la segona posició va ser per Joan Manté, del Motel Empordà de Figueres.

Amb una mà, tradicionalment l'esquerra, havien de portar dues copes plenes de cervesa i dues ampolles d'un costat a l'altre, i tornar a lloc de sortida, fent eslàlom. Cadascú col·locant els elements de la forma que més els convenia. Tot un art que és més complicat del que sembla, i és que en la primera cursa, les ampolles i les copes ja han anat per terra.