Els busos turístics de Girona pararan entre la rotonda de la Copa i el pont de l'avinguda de França

S'ha consensuat amb l'associació de guies turístics i no hi ha veïns

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Els autobusos turístics que s'aturin a Girona hauran de fer-ho al vial que hi ha entra la zona de la Copa i el pont de l'Avinguda de França, ja passada la rotonda. Ho ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament local, Turisme i Ocupació de l'Ajuntament de Girona, Glòria Plana. En aquest punt, ja senyalitzat i amb espai per a un màxim de tres vehicles, els passatgers podran baixar i anar a visitar la ciutat.

En aquest emplaçament no hi ha veïns que puguin trobar algun inconvenient amb la presència dels busos. El nou espai començarà a funcionar a finals de setmana. Hi haurà un horari autoritzat per fer-lo servir: de les nou del matí a les nou del vespre, de dilluns a diumenge. Els visitants hauran d'entrar al casc antic pel pont de Pedret. A la resta d'hores, s'hauria d'utilitzar els altres estacionaments autoritzats: l'aparcament del pavelló de Fontajau i l'estació soterrada del parc Central. La nova ubicació s’ha consensuat amb les associacions de guies turístics.

Per on travessar el riu

A poca distància tenen els ponts per travessar el riu Onyar i ja són al Barri Vell. Això sí, els autobusos no podran quedar aturats en aquest vial i els conductors hauran de deixar el vehicle a l'aparcament del pavelló de Fontajau, ja que en aquest nou espai per encotxar i desencotxar hi podran estar un màxim de quinze minuts.

És una nova ubicació després que les anteriors havien aixecat polseguera i polèmica en alguns sectors. A Pedret els veïns no ho acabaven de veure bé i a Fontajau i a l'estació soterrada del parc Central, els guies turístics consideraven que quedava massa lluny pels clients. La patronal dels conductors tampoc considerava que cap dels llocs fos òptim.

Senyalització del nou emplaçament.

Senyalització del nou emplaçament. / ACN

L'origen de tot

Tot plegat després que el primer trimestre de 2019, l'Ajuntament decidís eliminar els punts històrics de parada dels autobusos turístics, al carrer Berenguer Carnisser (sota les vies) i al passeig Canalejas, en considerar que col·lapsaven el passeig i els ponts més propers. L'espai es va destinar a places d'aparcament per a residents del Barri Vell.

“L’objectiu d’aquesta mesura és continuar donant diverses portes d’entrada al Barri Vell i, d’aquesta manera, diversificar i redistribuir l’arribada de turistes per dinamitzar diferents zones comercials de la ciutat, com el barri de Pedret i el burg de Sant Pere. Estem davant d’una prova pilot i, en aquest sentit, treballarem conjuntament amb els operadors turístics un protocol per al bon funcionament del nou baixador. Finalment, aquest punt s’ha establert aquí atès que impactarà el mínim als veïns i veïnes de la ciutat” ha afirmat la tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes.

Sense la taxa de Guanyem

Des de Guanyem Girona han valorat la nova ubicació de parada d’autocars turístics com «l’enèsima proposta sense consensuar d’un govern que cada any ha canviat la ubicació d’aquesta parada». A més a més, el seu alcaldable, Lluc Salellas, ha destacat que el govern municipal «s’ha negat a desenvolupar l’acord» amb Guanyem, que data de novembre de 2019, perquè «com en la majoria de ciutats turístiques europees», aquests autobusos paguin una taxa per desencotxar i aparcar a la ciutat. En aquest sentit, Salellas s’ha compromès a activar la mesura en el primer semestre de govern si aquesta formació guanya les eleccions municipals d’aquest maig vinent.

Tot a punt, amb una imatge immortal.

Tot a punt, amb una imatge immortal. / ACN