Activistes socials i ecològics protesten contra l'emergència climàtica durant Temps de Flors

Es va llegir un manifest a les escales de la Catedral i es van mostrar diferents pancartes amb lemes que feien referència als problemes de la crisi climàtica, el turisme i l'habitatge

La protesta ahir a la tarda a les escales de la Catedral.

La protesta ahir a la tarda a les escales de la Catedral. / DdG

Redacció

Ahir a la tarda activistes de diferents col·lectius ecosocials de Girona es van concentrar ahir per denunciar l'actual model de ciutat que contribueix a l'Emergència Climàtica i expulsa els veïns. Una acció que s'ha fet enmig de Temps de Flors i de la campanya electoral i en la qual també s'hi va sumar la marxa va fer el col·lectiu de persones sense llar de la ciutat. Els manifestants es van col·locar a les escales de la Catedral, on van desplegar diferents pancartes amb lemes fent referència als problemes de la crisi climàtica, el turisme i l'habitatge.

Aquesta acció s'inclou dins la campanya «És Temps de Flors, no de floritures», que diferents col·lectius i entitats de la ciutat han impulsat amb la finalitat de centrar el debat polític electoral entorn a l'Emergència Climàtica i les desigualtats socials. Segons expliquen, volen «que Girona lideri aquesta lluita de forma determinada i eficaç, sense més promeses buides o insuficients, ja que la urgència és imminent i no queda més temps per perdre».

En la protesta es va fer la lectura d'un manifest. En aquest, van explicar que el 2019 l'Ajuntament va aprovar per unanimitat la Declaració d'Emergència Climàtica. Tanmateix, quatre anys més tard, lamenten que «aquest Pla no s'ha arribat a materialitzar per manca de voluntat, lideratge polític i priorització de recursos». El manifest explica que davant la necessitat «urgent» d'avançar cap a la descarbonització i la seva economia, l'Ajuntament aposta per «per un model de ciutat-aparador basat en el turisme, en l'hípermobilitat fòssil, els grans festivals i el sector serveis». Davant això, «ara toca un canvi» perquè «no podem permetre'ns seguir amb un model de ciutat que agreuja la crisi climàtica, no contempla la crisi energètica i material, gentrifica la ciutat, expulsa les seves veïnes a causa de lloguers impossibles, precaritza la vida, no assegura subministraments bàsics, o no aposta clarament pel transport públic i per un model de mobilitat activa i sostenible».

Abans d'acabar la protesta, els activistes van dir que continuaran amb les protestes mentre institucions i partits no facin una passa endavant per liderar aquest canvi de model i la transició ecosocial, i van exigir responsabilitat i priorització a candidatures i alcaldables.