Llei de la Segona Oportunitat

"Vaig haver de decidir entre pagar el deute o alimentar el meu fill"

Una veïna de Girona aconsegueix alliberar-se d’un deute de 17.000 euros contrets per mantenir el seu fill i per treure’s el carnet de conduir

Un jutge cancel·la un deute de més de 91.000 euros a un matrimoni d’Amer

La ciutat de la justícia de Barcelona, on hi ha el jutjat mercantil 11.

La ciutat de la justícia de Barcelona, on hi ha el jutjat mercantil 11. / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Ariadna Sala

Ariadna Sala

Un jutge ha cancel·lat un deute de 17.000 euros que havia contret una mare soltera veïna de Girona. L’afectada ha pogut recórrer a la llei de la Segona Oportunitat, aprovada el 2015 i que permet cancel·lar deutes tant de particulars com d’autònoms de fins a 5 milions d’euros sempre que es compleixin diversos requisits, entre els quals actuar de bona fe.

L’afectada té un fill menor de 12 anys a càrrec i no rep la pensió d’aliments de l’altre progenitor. Per tal de fer front als pagaments del dia a dia va contraure diversos préstecs amb una desena d’entitats bancàries. «El pare del meu fill no m’ajuda en res, i jo havia de pagar els llibres del nen, el menjador, les excursions, el menjar, la roba, el lloguer cada mes... Anava molt justa i al final vaig acumular un deute molt gros», explica l’afectada en declaracions a Diari de Girona. A més, l’endeutament va incrementar-se quan va decidir treure’s el carnet de conduir i va haver de repetir els exàmens diverses vegades, fet que implica tornar a pagar les taxes corresponents. Va arribar a acumular un deute de 17.000 euros que no podia pagar, i tampoc tenia béns per fer-hi front. «Va arribar un moment que vaig haver de decidir si pagava el deute o si alimentava al meu fill», sosté. Va assabentar-se de la possibilitat de cancel·lar els seus deutes gràcies a una amiga que li va explicar que hi havia una llei que ho permetia. «No em creia que això existís», relata. «No m’agrada tenir deutes i vaig pagar fins que vaig poder, però al final tenia molta ansietat perquè no volia deixar de pagar tot i que no podia», indica, assegurant que està «molt contenta pel resultat». El procediment va ser tramitat pel jutjat Mercantil 11 de Barcelona, i va resoldre a favor de l’afectada. «Quan em van trucar no m’ho creia, i fins fa poc no me n’he fet a la idea, però gràcies a l’ajuda que he rebut ara puc tirar el meu fill endavant», conclou.

Deutor de bona fe

L’advocat Antoni Galve, del despatx Repara tu Deuda, que s’ha fet càrrec del cas, explica que el procés judicial va tenir lloc entre el 2021 i el 2022 i va durar menys d’un any. Galve indica que el gran requisit per optar a aquesta llei és ser deutor de bona fe, que tot i ser un paràmetre subjectiu, es pot acreditar «amb transparència», demostrant que has intentat negociar amb els creditors i posant de manifest que no hi ha la possibilitat de liquidar el deute amb béns. 

D’altra banda, el lletrat indica que les vagues de diversos cossos de justícia (lletrats judicials i ara funcionaris) que des de fa mesos paralitzen el sistema judicial s’han deixat notar en els procediments de cancel·lació de deute en certa manera: «hem notat que hi ha menys moviment i que les tramitacions no han sigut tan regulars», sosté. Amb tot, aquests procediments continuen tramitant-se amb normalitat, ja que són causes que només poden dur els jutjats mercantils des de la reforma de la llei concursal que es va aprovar l’any 2022.

Catalunya és el territori pioner en l’aplicació de la llei, i on més peticions s’han rebut des de la seva posada en marxa. 

Subscriu-te per seguir llegint