Tallen la llum a un bloc del carrer València de Girona amb una vintena de pisos ocupats

Hi viuen famílies que tenen un informe de vulnerabilitat i reclamen un lloguer socials des de fa anys

El número 11-13 del carrer València de Girona.

El número 11-13 del carrer València de Girona. / MARC MARTI FONT

Josep Coll

Josep Coll

Fa tres dies que una vintena de famílies que viuen en situació d’ocupació il·legal en el número 11-13 del carrer València de Girona tenen tallats els subministraments de llum i gas. No és la primera vegada que els hi passa, i ja n’estan cansats que les companyies els tallin aquests serveis, ja que afirmen que fa molts anys que van darrere d’un lloguer social i, de moment, no han rebut resposta tot i els múltiples intents. Ho al·leguen explicant que la majoria de les famílies que viuen a l’edifici tenen entre dos o tres fills i, a més, també hi viuen persones malaltes o majors.

Per això, algunes persones que viuen al bloc es van dirigir ahir a l’Ajuntament per mirar de parlar amb algú que els pogués ajudar. «Només s’estan passant la pilota uns amb altres», lamentaven els veïns concentrats a la plaça del Vi. També expliquen que han anat a parlar amb Serveis Socials o Habitatge i «ningú ens diu res». «Ho hem demanat per activa i per passiva i no trobem solució». Els veïns són conscients que ara mateix no estan pagant per viure al bloc ni pels subministraments, però volen regular la situació a partir d’un lloguer social «si ens donen facilitats». «No ens neguem a posar un comptador i pagar, però no tenim aquesta solució», diuen. De fet, ara com ara, només una família sembla que podria tenir un contracte social després que Building Center s’hagués posat en contacte amb ella.

Aquesta vintena de pisos del carrer València són de tres propietaris diferents. Alguns immobles són propietat de dos bancs, mentre que altres habitatges són d’un fons voltor. A partir dels assistents socials s’ha intentat parlar amb les dues entitats bancàries, «però sembla que no volen negociar», apunten els veïns, i «més complicat» és el cas dels pisos propietat del fons voltor.

Nou anys buscant solucions

En tot cas, no és la primera vegada que es queden sense llum ni aigua -en el bloc no hi ha gas-. Les companyies van de tant en tant a l’edifici i els tallen els subministraments «sense previ avís» i «sense motiu». Fins i tot, les famílies han intentat parlar amb els tècnics, sense trobar una solució. «Som apanyats», explica un dels veïns, i al cap d’uns dies es tornen a reenganxar als comptadors, ja que sinó «no podem viure». I és que ara mateix no es poden dutxar o cuinar i és «com viure al carrer», detallen.

A més, els veïns expliquen que el bloc està en unes condicions «dolentes». «Fa pudor» i «entren rates», afirmen. Per altra banda, sembla que la porta principal també està en mal estat, el que ha fet que altres persones també entrin a dormir al bloc, especialment, en els trasters, on els veïns també apunten que no s’hi pot anar perquè «fa molt mala olor».

Subscriu-te per seguir llegint