Diari de Girona

Diari de Girona

Detenen dos homes a Salt acusats de tinença i fabricació d'armes i explosius

Els Mossos d'Esquadra van desplegar aquest dimarts un gran dispositiu per fer dues entrades en els domicilis dels implicats

Un testimoni sent parlar els dos arrestats sobre fabricar bombes i que "s’ha de fer per Allah"" i alerta la policia.

7

Detenen dos homes a Salt acusats de tinença i fabricació d'armes i explosius Eva Batlle

Els Mossos d'Esquadra han detingut dos homes a Salt acusats de ser els presumptes autors d'un delicte de tinença i fabricació d'armes i aparells explosius. Es tracta de dos veïns de la població, un home de nacionalitat marroquina i un altre d'espanyola i que ronden els 40 anys.  

Salt es va despertar aquest dimarts amb un gran dispositiu policial i l'objectiu era fer dues entrades en els domicilis dels implicats. Un d'ells ubicat al passeig dels Països Catalans i l'altre al carrer Miquel de Palol. En el registre hi van participar membres de la comissaria General d'Informació dels Mossos de Girona són els han portat la investigació. A ells s'hi van sumar efectius dels TEDAX, la Unitat Canina així com agents de Seguretat Ciutadana, de l'ARRO entre altres. L'objectiu dels escorcolls era el comís d'armes, explosius i material així per confeccionar-los així com aparells electrònics entre altres. D'un d'aquests registres, la policia va endur-se nombrosos documents, objectes i material informàtic i telèfons mòbils. Mentre que de l'altre, segons fonts consultades, no en van obtenir res substanciós.

Les entrades i registres van començar a les sis de la matinada i van durar fins a quarts d'una del migdia. En el carrer Miquel de Palol, Diari de Girona va poder observar com la policia transportava diverses bosses amb proves així com, l'entrada del detingut al cotxe patrulla que el va conduir a la comissaria dels Mossos d'Esquadra, on roman detingut i aquest dimarts tenien previst declarar. Els agents van escorcollar un pis de l'entresol on vivia un dels arrestats, el que segona la policia ja tenia experiència en fabricació d'explosius. Alguns veïns sorpresos per la notícia estaven al carrer mirant de forma curiosa sobretot per la presència de policies encaputxats, membres de l'ARRO i també es preguntaven per què hi havia tanta presència policial. 

Vídeo | Detenen dos homes a Salt acusats de tinença i fabricació d'armes i explosius

Vídeo | Detenen dos homes a Salt acusats de tinença i fabricació d'armes i explosius

Pel que fa a la situació d'ambdós arrestats, aquests dimarts havien de declarar a comissaria i està previst que aquest dijous passin a disposició judicial al jutjat d'instrucció de guàrdia de Girona.

L’origen: una conversa de bar

Els mossos ja estaven sota la pista dels detinguts des de fa aproximadament un mes. Va ser un testimoni, que el dia 28 de juliol, va coincidir en un bar de Salt amb els dos detinguts i va escoltar la seva conversa que girava entorn els fets investigats. La conversa que va sentir el testimoni era la següent: un dels detinguts -detingut 1- li deia a l’altre -detingut 2- que “havia de seguir el seu camí” i el detingut 2 va respondre que “havia de trobar el seu camí i visualitzar la viabilitat”. Al seu torn, a la conversa el detingut 1 instigava a l’altre com fabricar bombes i el detingut 2 contestava que ell ja sabia com fabricar-les. A continuació, la persona 1 va seguir explicant com fabricar pistoles casolanes i percussors, i que, amb una màquina i uns ferros, podia fabricar armes de foc. 

Segons es recull a les diligències prèvies, aquesta explicació va ser “molt exhaustiva”, ja que l’instigador li parlava de com perforar un ferro, on col·locar una molla, entre altres qüestions més específiques. El mateix instigador (detingut1) explicava que de petit ja sabia fabricar aquests artefactes i que n’havia fabricat. La conversa s’allarga amb l’explicació del detingut 1 dient que sabia fabricar boles de formigó amb pólvora en el seu interior, i un filament de bombeta per fer-los detonar. El detingut 2 va contestar-li que ell ja sabia fabricar-los. 

Per Allah

A la conversa el detingut 1 deia que, a ell, Déu li havia atorgat el do del pensament, i que el detingut 2 havia de trobar el do que Déu li havia donat. A la mateixa part de la xerrada, el detingut 1 va parlar “d’Allah”, sense entendre res més que: “s’ha de fer per Allah”. Finalment, la persona declarant va poder observar una bossa blanca, de plàstic, amb un cilindre a l’interior del qual sobresortien uns cables a la taula on estaven els homes.

El testimoni de la conversa va alertar la Policia Local de Salt i es va traslladar fins al bar i els van identificar. Posteriorment, els van traslladar a comissaria i van informar els Mossos d’Esquadra dels fets. A partir d’aquí va començar la investigació i entre altres, es va procedir a la intervenció dels telèfons mòbils. A més, els agents de la comissaria General d'Informació han practicat diligències que han consistit en seguiments, declaracions i vigilàncies d'ambdós arrestats. Que estan acusats d'uns delictes que poden suposar "un perill extrem per a l'ordre públic i la seguretat ciutadana". 

La conversa al bar de Salt


Detingut 1 | A la conversa, deia a l’altre detingut que «havia de seguir el seu camí» i l’instigava a fabricar bombes. A continuació, deia que sabia fabricar boles de formigó amb pólvora en el seu interior, i un filament de bombeta per fer-los detonar. 


Detingut 2 | Sobre el primer punt esmentat pel detingut 1, respon «que havia de trobar el seu camí i visualitzar la viabilitat». Sobre l’altre, diu que «ja sabia fabricar-los».


Detingut 1 | Comenta que, a ell, Déu li havia atorgat el do del pensament, i que, el detingut 2 havia de trobar el do que Déu li havia donat. A la mateixa part, el detingut 1 esmentava a «Allah», sense entendre res més que «s’ha de fer per Allah». 

Es dona el cas que aquests arrestos coincideixen la setmana que es van produir els atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017.

Compartir l'article

stats