Ioana Macovei, veïna de Bescanó, va arribar a una situació insostenible després de passar per un divorci i haver d’assumir tota sola totes les obligacions de la maternitat. No va fer cap despesa que es pogués considerar un caprici: «vaig començar a acumular deutes, en sortia d’un per caure en un altre i això va durar diversos anys», explica en declaracions a aquest diari.
«Amb el divorci vaig quedar-me sense cotxe i el necessitava per anar a treballar, així que vaig haver-ne de comprar un, i a això se li havia de sumar el pagament del lloguer, mobles pel pis...», relata. A tot això se li havia de sumar el dia a dia de la cura del seu fill. Treballava de nit i necessitava una persona que el portés a l’escola mentre ella dormia de dia. «No donava l’abast amb tots els préstecs que vaig acumular, i vaig arribar a estar desesperada, perquè tampoc trobava feines extres».
El deute va enfilar-se fins als 25.982 euros. Macovei no sabia que existia la possibilitat de cancel·lar-lo: «vaig veure un anunci per casualitat a les xarxes socials on explicava que es podia fer i tot i que hi vaig contactar no me’n refiava que existís una possibilitat així», manifesta.
Va arriscar-se, i prop de dos anys després, assegura que ja està alliberada d’un deute que l’havia deixat entre l’espasa i la paret. «He passat molta por pensant que al final no me’n sortiria i que acabaria acumulant més deutes», reconeix, fent un sospir d’alliberació.
«És una possibilitat real»
La condonació del deute, que ha dictat el jutjat de Primera Instància 1 de Girona, ha estat possible gràcies a la Llei de la Segona Oportunitat. El despatx Repara tu Deuda s’ha fet càrrec del cas.
«Em van demanar molta documentació, però vaig poder demostrar que no podia satisfer els deutes amb el sou que cobrava: entre la gasolina, el col·legi del meu fill, el lloguer i les factures no donava l’abast», subratlla. Durant el procés no li van treure el cotxe, perquè el necessitava per treballar i no podia suplir el trajecte en transport públic.
El trajecte que l’ha dut a la condonació ha estat cansat però satisfactori: «ha estat una mica llarg perquè per culpa de la pandèmia els tràmits em trigaven, ja que havia de demanar cita per tot».
Un cop va rebre la sentència del magistrat que acordava el reconeixement del benefici d’exoneració del passiu insatisfet, a Macovei només li quedava una cosa pendent que encara la inquietava: quedar exclosa del Fitxer ASNEF. Aquest tràmit va haver-lo de fer ella i es va allargar unes setmanes més. «Estic molt il·lusionada, pensava que no em podria passar, que seria massa sort», expressa. «Vull dir a tothom que es trobi en una situació així que sàpiga que aquesta possibilitat és real i que no és una estafa, funciona i se’n pot sortir», conclou.
Per poder-se acollir a la Llei de la Segona Oportunitat, aprovada el 2015, cal complir diversos requisits, entre els quals demostrar que s’ha actuat de bona fe. Hi poden optar deutors tan físics com empresaris, i es tenen en compte els antecedents penals dels últims 10 anys, ja que no poden haver estat condemnats per delictes socioeconòmics. A més, com a màxim el deutor pot tenir un deute de 5 milions d’euros.
Després de passar per una mediació prèvia que sol acabar sense acord, el deutor inicia una sol·licitud de concurs, i si té patrimoni el liquida per pagar part del deute. La resta queda exonerat amb una sentència judicial.
Catalunya és el territori de l’Estat pioner en l’aplicació de la llei, i on més peticions s’han rebut des de la seva posada en marxa.