Nova troballa de restes arqueològiques a Girona. En aquest cas, s’han detectat al carrer de Sant Daniel, just al costat de les instal·lacions de la comunitat benedictina de Sant Daniel. En aquesta part s’ubica l’hostatgeria del monestir, mentre que a la part de darrere -la del carrer de les Monges- hi ha l’edifici religiós. De fet, el que s’ha trobat fins ara són rajoles ceràmiques -o rajoles gòtiques- que pertanyien a les instal·lacions de la comunitat quan aquest també ocupava la part de l’actual carrer de Sant Daniel, on ara circulen vehicles.
I és que no va ser fins després de la Guerra Civil que es va decidir que l’espai que ocupava el monestir fos més petit i es fessin obres per crear la part del carrer de Sant Daniel que hi ha en l’actualitat. De totes maneres, la troballa és molt més antiga. Segons ha pogut saber Diari de Girona les restes que s’han trobat són medievals i daten dels segles XIV i XV.
El descobriment d’aquestes restes es va fer a finals d’agost. Concretament, el 23 d’aquell mes van començar les obres d’una rasa pel subministrament elèctric de la nova residència per a persones amb diversitat funcional psíquica al monestir de la vall de Sant Daniel que construirà la Fundació Ramon Noguera. La descoberta es va fer de seguida, i és que era de preveure que es trobés alguna cosa perquè aquesta part de carrer havia estat part de les dependències del monestir.
Segons detalla l’Ajuntament de Girona, actualment, s’està treballant en la prospecció arqueològica de la zona, amb uns treballs que es podrien allargar, almenys, durant un mes. Es faran dues prospeccions de grans dimensions que arribaran fins a l’eix del carrer, més enllà de la rasa actual que s’havia fet per fer el subministrament elèctric de la nova residència. A més, aquestes exploracions es poden expandir en funció del que es trobi.
Amb la troballa d’aquestes rajoles ceràmiques medievals s’espera trobar ara més restes arqueològiques que permetin conèixer millor les dependències del monestir que hi havia durant l’època medieval. I és que en l’actualitat es coneix poc sobre l’edifici durant aquest període de la història, només de l’església i del claustre.
Tanquen part del carrer
Des d’ahir i fins al pròxim 13 d’octubre la part del carrer de Sant Daniel que passa per davant el monestir estarà tallada a la circulació de vehicles, bicicletes i vianants perquè les tasques de la prospecció arqueològica es faci amb més profunditat.
L’Ajuntament ha informat que aquests es desviaran pel carrer de les Monges, que s’habilitarà en doble sentit de circulació -regulat per semàfors-, tant els que vagin en direcció al centre de la ciutat -el sentit actual de circulació-, com els que vagin en direcció a la Vall o Cementiri de Sant Daniel. En tot cas, es garantirà l’accés als guals i el servei de bus urbà -línia L12- no patirà alteracions.
Amb la troballa de les restes arqueològiques han quedat aturades les obres de subministrament elèctric per la nova residència que construirà la Fundació Ramon Noguera acollirà fins a 30 persones amb discapacitat intel·lectual.
La nova residència serà un edifici independent a les actuals instal·lacions de la comunitat benedictina de Sant Daniel, tot i que se situaran dins del mateix complex. En aquest cas, en un espai annex, que en l’actualitat està en desús i s’ubica a l’altra banda del pati interior. La Fundació Ramon Noguera va obtenir la llicència per fer les obres a finals de 2022. El permís és per tres anys i el pressupost és de quasi 2,2 milions d’euros. La construcció del nou equipament al monestir també comportarà l’ampliació de la vorera per millorar la mobilitat al voltant de la futura residència.