La galeria d’art El Claustre de Girona va celebrar ahir el seu quarantè aniversari amb un sopar i la presentació del llibre commemoratiu dels darrers cinc anys. L’acte, celebrat a l’hotel Palau de Bellavista, va reunir anit un centenar de persones, entre ells molts dels 2.000 socis que té aquest negoci familiar nascut per la tossuderia de Nuri Yglesias l’any 83 i que, amb els anys, s’ha convertit en tota una referència al sector galerista i una de les poques que queden obertes a la ciutat. La vicealcaldessa Gemma Geis; el president de la Diputació, Miquel Noguer; Laia Cañigueral, delegada de la Generalitat a Girona, el tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, i el president del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Girona, Jordi Grau, van ser algunes de les autoritats que hi van assistir.

Com és habitual cada cinc anys, El Claustre celebra l’aniversari amb un llibre que repassa els pintors que hi han exposat individualment en el darrer lustre, com Joan Mateu, Perico Pastor, Toni Cassany o Díaz Alama, i recorda els que han traspassat en el mateix període, com Josep Niebla, Pujolboira, Domènec Fita i, més recentment, Didier Lourenço. Tots aquests pintors estan presents també en l’exposició inaugural de la temporada, que es pot visitar des d’avui i fins el 30 de novembre. A més, el llibre també té un record especial per la fundadora i ànima de la galeria, Nuri Yglesias, que va morir el 2020. 

La galeria impulsada per Yglesias i el seu marit, Miquel Mascort, va néixer el maig de 1983 als baixos del carrer Nou 9 on es va trobar part del claustre de l’antic convent de Sant Francesc. Actualment aquell establiment és una botiga de regals exclusius dels mateixos propietaris i la galeria, dirigida ara per Marià Mascort, fill dels fundadors, és just davant de l’original. Miquel Mascort, que tot just feia tres dies havia complert 90 anys, va tenir un record per la seva dona Nuri Yglesias: «vam idear junts la figura del soci rodejat de pintors i l’èxit va ser total». Després d’assegurar que «la família del Claustre sou vosaltres, els col·laboradors», va advertir que «tornaran a venir temps difícils i només els superarem si hi ha qualitat humana». Per la seva banda el fill dels fundadors i actual director, Marià Mascort, va indicar que «en els propers cinc anys continuarem treballant amb honestedat i professionalitat», continuant amb els artistes que ja han fet creacions i trobant-ne de nous amb noves tendències.