Murs i façanes de Santa Eugènia de Ter i Can Gibert del Pla segueixen guanyant color i missatge multicultural per mitjà del festival de murals i art urbà Monar’t que enguany arriba a la cinquena edició centrant-se, aquest any en la perspectiva de gènere, la realitat LGTBIQ+, el dol migratori.

Per aquesta edició, els organitzadors han previst catorze intervencions artístiques entre els dos realitzades per setze artistes locals, nacionals i internacionals. Aquests dies es poden veure els artistes als diferents espais escollits després d’un procés participat. Hi ha l’escola de Santa Eugènia, l’entorn de Can Ninetes o el carrer Maçana entre d’altres. Entre els artistes hi ha Pau Lo, Denis Barrios, Llukuter, Cristina Dejuan, Oriol Tuca, Pincel, El Xupet Negre o Rata con Corbata. En paral·lel hi ha activitats com una exposició a l’Estació Espai Jove sobre el dol i el procés migratori, tallers, pintades col·lectives, una festa de les cultures i la diversitat o visites guiades.

Aquest dijous al matí, l'alcalde, Lluc Salellas, i la tinenta d'alcaldia i regidora de Servei a les Persones i Convivència, Núria Riquelme, han visitat alguns dels murals. Els han acompanyat el tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, la representant de l'Associació d'Art Blaublau, Mariona Terrats; el representant de l'Associació Fent i Desfent, Enric Lucas, i el secretari de l'Associació de Veïns i Veïnes de Can Gibert del Pla, Josep M. Dalmau.

Des d’aquest govern tenim ganes de fer entendre que la ciutat no té només un centre, sinó que té molts de centres. En aquest sentit, el monar’T representa un centre artístic i cultural que potencia la vida de barri i la vida comunitària. Aquest projecte pretén visibilitzar el treball fet des dels barris i des del món cultural, i uneix la comunitat”, ha destacat l’alcalde.

Riquelme ha assenyalat que el Monar'T "no és un festival d'art urbà a l'ús: "És un festival fet amb el cor i amb molta humanitat, i que al llarg d'aquests cinc anys s'ha convertit en un referent d'una determinada manera de fer les coses". La tinenta d'alcalde ha remarcat que el festival proposa intervencions artístiques amb capacitat de "generar reflexió, debat i fer-nos preguntes".

Així, l'equip de govern anima el conjunt de la ciutadania a fer un recorregut pels murals, un veritable "museu a l'aire lliure".

Des de l’organització, Mariona Terrats, de l’Associació BlauBlau ha destacat el to «comunitari i 100% social» del festival des dels seus orígens. Des de l’associació de veïns de Can Gibert del Pla, Josep Maria Dalmau, ha posat de relleu la implicació d’una seixantena d’entitats i l’interès en donar a conèixer i dotar d’un valor positiu les diferents cultures que hi ha als dos barris, un fet que quedarà notablement visible dissabte a la tarda a la fresta de la diversitat, a tocar de la Marfà, amb música i gastronomia de pràcticament tots els continents.