Joan Boadas i Raset va deixar la feina de cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament a finals de l’any passat. Ho va fer amb 65 anys i per jubilar-se d’una feina que feia «perquè m’interessava el futur». Tot i la jubilació, però, ara té un nou càrrec, el de cronista de la ciutat, i aquest dimarts a la tarda en va prendre possessió oficialment en un acte que va tenir lloc ahir a la tarda al Saló de Descans del Teatre Municipal. Un espai que es va omplir -amb gent fins i tot de peus- per presenciar l’acte. Boadas assumeix el càrrec amb l’objectiu de tenir «un paper actiu i compromès amb aquest nostre present», estant també al «servei del conjunt de la ciutadania».

Boadas va assegurar que aquesta tasca que se li ha encomanat serà «diferent» a la dels primers cronistes que va tenir la ciutat. De fet, en va fer un repàs de tots els predecessors en l’inici del discurs. Així, va parlar de Narcís Blanch Illa -el primer cronista nomenat el 1964-, Enric Claudi Girbal, Joaquim Pla Cargol, Carles de Bolós Vayreda, Lluís Batlle Prats, Jaume Marqués Casanovas i Enric Mirambell Belloc.

Segons Boadas aquests sis cronistes tenen un «denominador comú» tot i ser d’èpoques «tan distintes» i «personalitats ben diferents». Aquesta similitud no és altre que «la seva dedicació a la recerca» i, derivat de tot això, de «l’ús i l’estudi de la documentació dels arxius gironins», aquells arxius als quals Joan Boadas ha tractat amb tanta gelosia durant els més de trenta anys que ha estat l’arxiver municipal. Ho va ser entre 1990 i 2022, sent reconegut també l’any passat amb les dues principals distincions internacionals del sector.

«Sense documents, no hi ha coneixement» perquè segons Boadas, gràcies a ells, es pot avançar en tots els aspectes i conèixer el que ha passat realment durant la història. Sense anar més lluny, va explicar que «sense documents no hi ha història, sinó llegenda». Va posar com a exemple que amb els documents avui dia podem saber que Girona va ser deguda als romans i no al gegant alat de la mitologia grega Gerió. Aquesta, entre tantes anècdotes que va explicar, fent també un repàs a diferents documents històrics i cites de diferents autors.

A l’acte d’ahir també hi havia l’alcalde de Girona Lluc Salellas, que va dir que la tasca d’un cronista és la de «deixar constància dels fets i que estiguin a l’abast de la ciutadania» i, en això, «ho ha fet en Joan Boadas com a arxiver municipal durant més de trenta anys». Per altra banda, La geògrafa Montserrat Terradas va fer la glosa del cronista. Va explicar que va conèixer a Boadas quan li va fer de professora per primera vegada el 1976 i, a partir d’aquí va començar un lligam «professional i humà». Terradas va detallar molts aspectes de la trajectòria de Boadas, que té una «gran experiència». «L’Ajuntament ha trobat una bona manera d’aprofitar aquesta experiència i vincular-la a Girona», va sentenciar la geògrafa.