Diari de Girona

Diari de Girona

Girona començarà a fer el reclamat cementiri islàmic en els pròxims mesos

L’Ajuntament ja gestiona de forma directa el Cementiri Nou, però està a l’espera de rebre la liquidació de la societat CEGISA per executar el projecte

El Cementiri Nou de Girona. ANIOL RESCLOSA

L’Ajuntament de Girona començarà a fer el cementiri per a la comunitat islàmica, que s’ubicarà en el Cementiri Nou, en els pròxims mesos. Aquest, és un projecte molt reivindicat per part de la comunitat islàmica de la ciutat, i ja va ser pensat pel consistori fa més de tres anys, tot i que per diferents problemes encara no s’ha pogut tirar endavant. Un d’ells, que fins fa poc la gestió del Cementiri Nou no va ser directament municipal.

Diferents temes burocràtics, derivats de l’empresa mixta que abans gestionava l’espai -la societat CEGISA-, han alentit tot el procés, tot i que el projecte fa temps que està aprovat. No va ser fins en el ple municipal del passat 20 de juliol que el consistori va aprovar el canvi en la forma de gestió del Cementiri Nou. L’Ajuntament ha treballat durant aquest estiu per fer el pas d’empresa mixta a pública, i de pública a servei municipal de gestió directa. Tots aquests passos ja s’han fet, però ara falta que s’acabi de gestionar la liquidació de la societat CEGISA.

El passat equip de govern -Junts i ERC- va incloure el cementiri per la comunitat islàmica en les inversions pels pressupostos de 2023. En concret, aquesta inversió és de 80.000 euros. Tanmateix, i tot i que l’antic regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, s’havia compromès a enllestir el projecte aquest any, sembla que no serà possible. De moment, encara no ha sortit la licitació per poder fer els treballs.

Terés també va explicar a principis d’any que les tasques per dur a terme el cementiri islàmic són «relativament senzilles». Aquestes, consisteixen a construir deu tombes a terres orientades cap a La Meca, per respectar el ritu islàmic. L’espai es construirà en un dels límits del Cementiri Nou, a sobre una zona ja construïda. Va ser entre la comunitat musulmana i membres de l’antic equip de govern que van escollir aquest espai, ja fa tres anys.

I és que el projecte cueja des de 2020, quan arran de la pandèmia, l’Ajuntament va veure oportú crear sepultures per a les diferents confessions i expressions religioses en els diferents cementiris municipals. A més, la comunitat islàmica de Girona ha reivindicat durant tots aquests anys aquest espai. Membres de la comunitat expliquen que «aviat sabrem alguns detalls del projecte», tot i que lamenten el «retard» a l’hora de tirar endavant l’espai. Tampoc han pogut parlar «directament» amb els membres del nou equip de govern.

Compartir l'article

stats