L’antiga Gassol, «l’espai ideal» per traslladar Qstura

Josep Coll

Josep Coll

L’escola de disseny, patronatge i confecció, Qstura, es trasllada. Ho fa en un «espai ideal» per ells, com diu la seva creadora i directora, Sílvia Castelló. I és que s’ubicarà l’antiga fàbrica Gassol-Monar de Salt, i «no pot ser més coincident per fer renéixer el tèxtil», amb tota la «vinculació» que ha tingut la Gassol amb aquest sector. Tot això, després d’un acord amb l’actual propietari, Juan Antonio Sanfeliu, besnet d’Antoni Gassol, qui el 1923 va comprar la filatura a Salt per poder donar cobertura a tota la demanda del tèxtil que hi havia.

De fet, Castelló afirma que «fa molts anys» que buscaven un nou espai. Actualment, estan al Parc de Recerca i Innovació de la Universitat de Girona, que se’ls ha fet petit amb la gran quantitat d’activitats i formacions que duen a terme. I és que al llarg de 17 anys l’escola ha acollit 8.500 alumnes. La creadora i directora comenta que fa cinc anys va sorgir la idea de la Gassol, però «va arribar la pandèmia», que ho va frenar tot. Ara, però, ha sortit de nou l’oportunitat i no l’han deixat escapar.

L’espai, que tindrà uns 2.000 metres quadrats (dels 7.000 totals que té la fàbrica) encara s’han de reformar. Per això, Castelló calcula que no serà fins al curs 2025-2026 que es podran fer activitats a aquest espai i que, segurament, s’hi entrarà «per fases». Així, durant un temps es combinarà l’espai del Parc d’Innovació i Recerca de la UdG, d’uns 350 metres quadrats, amb el de la Gassol.

El nou espai permetrà «afegir formacions en l’àmbit social», que a la seu actual no es podien fer. En aquest sentit, l’escola ha incrementat el nombre d’estudiants amb el pas dels anys. Des del present curs, 2023-2024 s’hi ha afegit el grau en Moda que per aquest primer curs comptava amb 16 alumnes, tot i que hi havia trenta places. Ara, «s’ha treballat moltíssim», diu Castelló, per arribar a més alumnes, sigui amb la jornada de portes obertes o amb altres activitats. Pel pròxim curs «trenta places es quedaran curtes» confessa Castelló en vista de la gran demanda que hi ha hagut. Per això, amb el nou espai a la Gassol es podran «ampliar les places».

«A Qstura sempre passen coses» reconeix també la directora. Com ara el projecte de final de curs d’uns estudiants que, precisament, va consistir en fa una sessió de fotogràfica a l’antiga fàbrica tèxtil.

Una Fundació

A part de l’escola, la directora ha decidit fer un «salt endavant» i ha constituït la Fundació Sílvia Castelló. Aquesta, té per objectiu «donar resposta a les diverses necessitats que presenta el projecte actual». Tot això, per crear «sinergies» entre entitats, empreses i individuals.

Aquesta tarda, a la mateixa Gassol ha tingut lloc la presentació del projecte, que Castelló assegura que és una «revolució del sector tèxtil». S'han fet diferents activitats entre els diferents assistents, i s'ha convidat a tothom a participar en el projecte, fossin institucions com empreses privades. De fet, Castelló afirma que les privades són «importants» perquè durant anys «han demanat professionals per treballar i busquen complicitats per ser la seva pedrera».