L'ampliació de la depuradora de Sant Gregori compta amb un pressupost de 7,8 milions d'euros

La instal·lació duplicarà la capacitat de tractament actual per arribar a una població de 5.800 persones

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, segon per la dreta, visita les obres d'ampliació de la depuradora de Sant Gregori.

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, segon per la dreta, visita les obres d'ampliació de la depuradora de Sant Gregori. / ACN

ACN

ACN

L'ampliació de la depuradora de Sant Gregori (Gironès) té un pressupost previst de 7,8 milions d'euros. El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha visitat aquest dimarts l'inici d'unes obres que actualitzaran una instal·lació en funcionament des del 1988. La visita també ha comptat amb la presència de l'alcalde de Sant Gregori, Joaquim Roca, i del director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes. La planta té actualment una capacitat de tractament de 535 metres cúbics diaris, equivalent a una població de més de 3.000 habitants, i després de les obres passarà a poder tractar 1.033 metres cúbics diaris, suficient per a més de 5.800 persones. Els treballs els fa la UTE Rubau-Arema.

Dins d'aquesta inversió s'inclou el desenvolupament de les obres (amb una durada prevista de dotze mesos) i el primer any d'explotació i manteniment de les noves instal·lacions per garantir el funcionament de la planta. Un cop superat aquest termini, es licitarà l'explotació d'aquest sistema de sanejament a través d'un procés de concertació pública.

La nova depuradora es construirà de manera adjacent a l'actual planta en servei de manera que es podrà garantir el sanejament de les aigües residuals durant les obres. Un cop completada i en funcionament, l'aigua que depuri s'aportarà a la riera de Llémena per contribuir a la millora ambiental d'aquest curs fluvial.

Inici de les obres d'ampliació de la depuradora de Sant Gregori.

Inici de les obres d'ampliació de la depuradora de Sant Gregori. / Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Segons afirma Acció Climàtica, els treballs, a més d'ampliar la capacitat de la depuradora, milloraran la qualitat de l'aigua tractada, amb l'eliminació dels nutrients i un tractament que farà possible la seva reutilització. El tractament biològic es farà mitjançant la construcció d'un carrusel convencional, que permetrà una major capacitat d'eliminació de nitrogen, per la diferenciació més gran entre les zones anòxica i aeròbia dels reactors.

La disposició de reactors i decantadors en estructures independents millorarà l'accessibilitat per operacions de manteniment i reparació. Per garantir l'autoconsum de la planta, també es preveu instal·lar plaques fotovoltaiques amb una potència de 20,9 quilowatts.