22 de desembre de 2006
22.12.2006
Diari de Girona

El Col·legi d´Arquitectes opta per protegir La Punxa amb un parallamps ocult a la cúpula

22.12.2006 | 01:00
la «nova» punxa. Ernest Oliveras a la cúpula de la seu del col·legi.

La cúpula de La Punxa de Girona ja torna a lluir. Les obres a la part alta de l´edifici del carrer Santa Eugènia que acull la seu del Col·legi d´Aparelladors i Arquitectes tècnics ja han acabat. Tot va començar arran d´un llamp que, en la forta tempesta del 14 de juliol passat, va perforar part de la cúpula després que fos arrossegat pel parallamps que teòricament protegia l´edifici. Des d´aleshores s´ha estat treballant amb l´objectiu de tornar la cúpula al seu estat original. Precisament, l´únic que resta pendent ara, és la instal·lació d´un nou sistema de prevenció per la caiguda de llamps.
L´actual parallamps, situat a la terrassa de l´edifici se substituirà per un sistema que protegirà integralment l´edifici. L´actual aparell deixava justament fora del paraigua de protecció la part superior d´aquests pinacles. Per això, es va demanar l´elaboració d´un estudi que avalués com es podia garantir una protecció total.
Fruit d´aquest informe, van sorgir dues possibilitats. Una era descabellada sobretot per l´aspecte visual que hauria provocat: consistia a col·locar un nou parallamps just a sobre de la cúpula. L´altra opció és la que s´ha escollit i és preveu instal·lar durant les properes setmanes. El president del col·legi, Ernest Oliveras, va explicar que es tracta d´un sistema de protecció «global» que des del carrer no serà visible i que consisteix en la col·locació d´una antena a dins la cúpula i de diversos pals a terra que reconduiran les possibles descàrregues per diferents punts.
La cúpula de La Punxa, edifici modernista dissenyat per Rafael Masó, torna a lluir, ja sense la bastida que ha estat necessària durant mesos per als operaris per poder substituir les peces malmeses dels pinacles. En total, s´ha necessitat canviar unes 3.200 peces entre escates, rajoles i trencaaigües. L´elaboració ha anat a càrrec de l´empresa de Can Coromina de la Bisbal d´Empordà. És el mateix taller a qui Rafael Masó ja va encarregar les primeres peces. L´edifici es va construir entre els anys 1918 i 1922. Són peces de diferents tonalitats de verd, tal com havia projectat l´arquitecte modernista.
Un cost de 91.000 euros
El cost final de la reparació ha arribat fins als 91.800 euros. D´aquests, hi ha 14.300 euros que van destinat a l´enderrroc de la part afectada i els 76.500 euros restants s´han destinat a les tasques de reconstrucció de la zona afectada. Tal com va explicar el president del col·legi pràcticament tot ho assumirà l´asseguradora.
Ernest Oliveras va voler destacar ahir el suport de l´Ajuntament de Girona i els serveis territorials de Cultura, que va agilitzar els tràmits per tal d´aconseguir el permís d´obres de l´edifici, que pel seu valor arquitectònic està catalogat. També va agrair el treball de l´aparellador Joan Sunyer i l´arquitecte Joan Tarrús.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit