'No volem amagar informació però les xifres indiquen que no som un centre que ens dediquem tot el dia a repartir aquestes píndoles', ha manifestat el regidor de Serveis Socials, Joan Olòriz, que indirectament ha volgut contestar a la polèmica del passat mes de març quan CiU va denunciar que des d'aquest centre s'enviaven cartes a joves de fins a 12 anys convidant-los a anar al centre per assessorar-se sobre sexe o drogues. De fet, durant el 2007, l'any de la polèmica, el centre ha doblat pràcticament les visites, passant de les 551 del 2006 a les 900 de l'any passat.

Olòriz no ha volgut passar per alt la polèmica creada llavors per l'enviament d'aquestes cartes i ha lamentat que 's'aprofités el període preelectoral' per aixecar aquestes crítiques. 'Al centre fem una tasca de prevenció integral no hipòcrita', ha dit el regidor que ha afegit també que 'la millor manera de respondre a la crítica és amb bona feina i bon equip'.

No obstant això, ha dit que s'han repensat els públics a què s'ha de destinar cada comunicació des del centre però ha afirmat que es continuarà enviant informació personalitzada a cada públic que ho requereixi.

Preguntat per la relació amb les escoles concertades de la ciutat, que la setmana passada van signar un manifest per demanar menys interferències de l'administració en l'educació dels fills, Olòriz ha respost que la relació és bona. 'Nosaltres no ens posem en la manera com els pares eduquen els seus fills sinó que som un servei complementari', ha argumentat el regidor.

Olòriz ha fet aquestes declaracions en la presentació de la memòria del Centre Jove de Salut, un equipament situat en les instal·lacions de l'antic Centre de Planificació Familiar de Girona i que, des del maig del 2005, es dedica a informar, orientar i prevenir problemàtiques en els joves menors de 25 anys relacionades, principalment, amb la sexualitat, les addiccions o els trastorns emocionals.

Durant el passat 2007, van tenir lloc 900 visites al centre, el 97% de noies i, principalment, per atencions ginecològiques (el 80%). La directora del centre, Carme Fornells, ha explicat que, en molts dels casos, les joves van buscant informació al centre però també ha indicat que reaccionen davant de casos 'on el problema ja existeix', tals com casos de bulímia, embarassos no desitjats o alteracions emocionals.

La directora del Centre Jove de Salut ha presentat aquest matí un nou espai de trobada per famílies amb fills amb problemes de conducta o addiccions. Sota el nom de 'Espai Familiar', el centre posa a disposició dels pares uns professionals que els aconsellen quan aquests detecten que al seu fill li passa alguna cosa, ja sigui perquè creuen que té alguna mena d'addicció o perquè hi ha problemes de comunicació, entre d'altres.

Per fer-ho, el centre ha habilitat un despatx al centre cívic del Pont Major per evitar que les famílies s'hagin de trobar al Centre Jove de Salut -destinat exclusivament a públic jove- i allà els pares poden entrevistar-se amb els professionals. En un primer moment, poden acudir-hi en solitari però, si es detecta que existeix una problemàtica concreta, els professionals intenten per diferents vies parlar amb l'adolescent i els pares també conjuntament.

En aquells casos que es diagnostiqui alguna mena de problemàtica, els professionals del Centre Jove de Salut deriven el cas a d'altres centres de salut especialitzats. 'No som un centre aïllat sinó que ens coordinem amb tota la xarxa de salut', ha remarcat Olòriz.