"La pujada dels tipus d'interès no afecta el preu dels immobles a Girona"

Així ho afirma Mireia Plaja, professional immobiliària a qui li avalen més de 10 anys d’experiència al sector a Sant Feliu de Guíxols

Situació del mercat immobiliari.

Situació del mercat immobiliari. / SHUTTERSTOCK

VERÓNICA SEDEÑO

Mireia Plaja Borrell està al capdavant de la immobiliària La Clau Brava, a Sant Feliu de Guixols, des de fa 3, però més enllà d’aquesta experiència, aquesta professional compta amb una trajectòria de més de 10 anys al sector immobiliari. El seu coneixement, per tant, és molt dilatat i li valida per analitzar la situació actual del mercat. Així ho fa en les següents línies, en les què hem parlat amb aquesta experta, apassionada del seu treball i lliurada a una tasca tan important com la de vendre llars.

  • Com podríem resumir la situació actual del mercat immobiliari?
  • En aquest sentit, fins a quin punt condiciona la pujada dels tipus d'interès les operacions immobiliàries?

En aquesta línia, he de confessar que amb la pujada de l'interès, la meva previsió era un increment de negociació a la nostra activitat per reduir el preu de compravenda per part del comprador, però no m'estic trobant amb aquesta tessitura, per ara. El comprador, ja sap que mirar una hipoteca avui dia és més costós, però aquest fet no crec que estigui afectant els preus dels immobles.

  • Amb aquest panorama, quines reivindicacions farien els mateixos professionals del sector immobiliari en aquests moments?
  • Com a conclusions, quina és la principal demanda en habitatge ara mateix a Girona? Podríem traçar un perfil del client immobiliari a la província? 

Pel que fa al venedor, el principal és el del primer habitatge, el que vol vendre per buscar un altre immoble que li agradi més que el que té actualment.

D'altra banda, destaquen també els hereus o persones que es divorcien i volen vendre'n la propietat.

Generalment, el comprador actualment es troba entre els 40 i els 60 anys i les seves prioritats són la comoditat, la proximitat als serveis, disposar de sortides a l'exterior i gaudir de llum natural a l'habitatge. Abans del cóvid la gent es podia conformar amb un balcó petit, avui dia busquen almenys que tingui espai per a una taula i unes cadires. De fet, el valor d'una propietat s'incrementa o redueix força segons tingui aquest espai exterior o no. 

En viure en un país on el clima és favorable per fer vida a l'espai exterior, en general prioritzem poder disposar d'una sortida amb barbacoa abans que, per exemple, un gran saló-menjador amb llar de foc. Tot i que aquest seria un altre debat i donaria per una altra entrevista.