La Copa Amèrica de vela desembarca a Barcelona

La Copa Amèrica de vela ja es respira en molts racons de Barcelona, sobretot al Port Vell.

La Copa Amèrica de vela desembarca a Barcelona

La capital catalana acollirà la prestigiosa competició esportiva i tecnològica entre l'agost i l'octubre del 2024, però els sis equips participants ja han anat desembarcant a la ciutat des de fa setmanes o mesos.

Es tracta d'un esdeveniment amb molta història, que arrossega milers de seguidors als països on se celebra, a més de milions de teleespectadors. Data del 1851, quan amb motiu de la Gran Exposició de Londres es va organitzar una regata anomenada Queen's Cup. El trofeu estava valorat en 100 guinees, per la qual cosa actualment la Copa Amèrica també és coneguda com la "Gerra de les 100 guinees".

Una de les curiositats és que segueix sent el mateix aiguamans de plata, l'original amb els noms dels guanyadors gravats, que està custodiat pel país guanyador amb estrictes mesures de seguretat fins que passa a mans (o no) del vencedor següent.

La Copa Amèrica de vela desembarca a Barcelona

El recorregut el 1851 va consistir en una volta al voltant de l'illa de Wight, al sud d'Anglaterra, que va guanyar sense problemes la goleta Amèrica del New York Yatch Club a 14 vaixells del Reial Esquadró de Londres. Aquesta és la raó per la qual la competició es va batejar com a “America's Cup” i, en la seva versió en català, també hi ha qui la denomina la “Copa de l’Amèrica”, en record d'aquell primer vencedor.

El document bàsic que recull les bases de la competició és l'anomenat ‘Deed of Gift’. És un text curt, de poques pàgines, però probablement un dels més estudiats i interpretats per bufets d'advocats de tot el món. A la Copa Amèrica de vela qualsevol detall pot servir per guanyar el trofeu, de manera que les condicions establertes pel defensor del títol a partir d'aquest document poden decantar la victòria.

De fet, no hi ha una periodicitat pautada per celebrar l’esdeveniment. Únicament en el moment en què un club nàutic es considera en condicions de desafiar el defensor del títol, es fixa la data de la següent competició. En 170 anys d'història només l'han guanyat quatre països (Estats Units, Austràlia, Nova Zelanda i Suïssa).

La Copa Amèrica de vela desembarca a Barcelona

Aquesta vegada són els neozelandesos, amb Emirates Team New Zealand, els que aspiren a revalidar el triomf. Els altres cinc són Alinghi Red Bull Racing (Suïssa), American Magic New York Yacht Club (Estats Units), Luna Rossa Prada Pirelli (Itàlia), Ineos Britannia (Regne Unit) i Orient Express Racing Team (França).

La Copa Amèrica de vela és coneguda també com la “Fórmula 1 del mar” perquè els vaixells amb què es competeix assoleixen velocitats abans impensables (fins a 50 nusos, uns 100 km/h) gràcies a la tecnologia dels 'foils' (hidroales), que permeten que els monocascos s'aixequin de la superfície de l'aigua i 'volin'.

La 37a edició que se celebrarà a Barcelona a partir del 22 d'agost de l'any que ve es farà a bord de l'anomenat AC75 (que fa 75 peus, uns 20,7 metres d'eslora), que cada equip ensamblarà al seu país d'origen i el disseny forma part dels secrets més ben guardats pels equips. Molts compten amb un altre AC75 per entrenar-se, cosa que ja estan fent alguns davant del litoral barceloní fa setmanes.

La Copa Amèrica de vela desembarca a Barcelona

Tot i això, abans del gran esdeveniment hi haurà tres regates preliminars, que se celebraran a Vilanova i la Geltrú (Garraf, Barcelona) el proper mes de setembre; a Jeddah (Aràbia Saudita) al novembre i una última a Barcelona l'agost del 2024.

Per a aquestes regates prèvies, en què s’aplicarà un sistema de competició diferent de tots contra tots, s’usarà un monocasc més petit, de 40 peus, l’AC40 (11,3 metres d’eslora), que serà igual per als sis equips. Això significarà que tots parteixen en igualtat de condicions i es podrà comprovar l'estat de forma dels esportistes i el seu talent.

En aquesta ocasió es permet que hi hagi ciclistes a l'interior dels monocascos, fins a quatre dels vuit tripulants de l'AC75. En canvi, a l'AC40 només hi van quatre participants a bord i no hi ha bicicletes per carregar les bateries.

La Copa Amèrica de vela desembarca a Barcelona

La repercussió econòmica d'una competició és incontestable, tant directa com indirecta. L'aparador que representarà per a Barcelona ja s'ha comparat amb el que va suposar la celebració dels jocs olímpics del 1992 i el port ha accelerat obres que tenia projectades per convertir-se en el millor amfitrió possible.

La Copa Amèrica de vela desembarca a Barcelona
AUTOR: EL PERIODICO DE CATALUNYA