Energía eólica

Il·lustració de Pepe Serra sobre l'element de la natura aire i la seva relació amb l'energia  

@pepeserra
Powered by:

El far que il·lumina el camí cap al futur de l'energia

L'energia eòlica és actualment la primera tecnologia de generació elèctrica del nostre país. Aquesta és una dada que demostra la seva importància i el paper que juga dins del procés de transició energètica. Els molins eòlics, com els fars, mostren el camí per arribar a bon port. En el cas que ens ocupa, avançar en un model energètic més sostenible.

Els fars tenen un significat místic, gairebé espiritual, que ens conviden a la pau interior; fins i tot, per a alguns, tenen fins i tot un punt romàntic. La seva ubicació, propers a la costa, els exposa a les inclemències del temps i la seva presència imponent és un símbol de fortalesa, confiança i resistència. Per això, són una bona metàfora visual entre allò que representen els fars per als navegants i la importància que tenen els molins eòlics per a la transició energètica.





Pepe Serra, il·lustrador digital tarragoní, ha volgut en aquesta obra, que interrelaciona l'element de la naturalesa aire amb l'energia, crear un joc surrealista i metafòric. La figura protagonista de l'obra representa la societat, guiada per la llum que emet el far que és, alhora, generada per aquests molins eòlics que, des de terra, aprofiten la força de l'aire per produir energia.

“El personatge central, que representa la societat actual, es manté en suspensió gràcies a la llum emesa pel far. Alhora, aquesta energia prové de la força del vent, creant un cercle tancat i sostenible”

- Pepe Serra

L'eòlica, clau en la transició energètica


Espanya compta actualment amb més de 1.260 parcs eòlics i prop de 250 centres industrials, cosa que dona feina a més de 27.600 treballadors. La quantitat de projectes relacionats amb aquesta renovable fan que la potència eòlica instal·lada a Espanya sigui superior als 28.000 MW, amb una presència territorial en pràcticament totes les comunitats autònomes, però en què destaca Castella i Lleó, Aragó i Castella-la Manxa.

Principals xifres del sector eòlic a Espanya.

Aquestes xifres prenen més rellevància quan destaquem la posició que ocupa Espanya al mapa eòlic del món: és, després d'Alemanya, el segon país europeu per potència eòlica instal·lada, i el cinquè al món després de la Xina, els Estats Units, Alemanya i l'Índia. A més, el 2021, l'energia eòlica esdevingué la primera font de generació elèctrica al nostre país, amb més d'un 23% del total de la producció energètica. Aquestes xifres, juntament amb el gran recurs eòlic amb què compta el nostre país, no poden sinó convidar a l'optimisme. L'eòlica és, actualment, i és probable que ho continuï sent en el futur, una opció renovable de vital importància per deixar enrere la generació amb combustibles fòssils.



Fites de la generació eòlica el 2021:


  • El 8 de desembre, l'energia eòlica va superar per primer cop a la història els 20.000 MW de generació instantània.

  • El 29 de desembre a les 3.03 hores, l'eòlica va cobrir el 83,6% de la demanda peninsular.

- Fuente: AEE (Associació Empresarial Eòlica)

El far que ens marca el camí


En moltes situacions en què ens trobem a la deriva, necessitem tenir aquesta llum similar a la que emeten els fars situats a les costes per portar els mariners de tornada a casa. De la mateixa manera, hi ha companyies que han trobat en la generació renovable, amb una importància especial de l'eòlica, la manera de transitar cap a un model energètic més sostenible.

En el compromís per contribuir a la descarbonització de l'economia, Naturgy va anunciar 14.000 milions d'euros d'inversió en el seu Pla Estratègic al 2025, dels quals més del 62%, 8.700 milions d'euros, són per al desenvolupament de diferents renovables. Encara més, actualment té en construcció a Espanya una trentena de projectes, entre eòlics i fotovoltaics, que suposen una inversió de més de 500 milions d'euros.

La previsió de la companyia és que, abans de finalitzar l'any, entrin en operació un total de 228 MW, que corresponen a deu instal·lacions renovables, entre les quals els parcs eòlics d’Els Barrancs i Punta Redona a Catalunya, i Agüimes i Camino de la Madera a Canàries. Aquestes instal·lacions se sumen a dues més, Torozos II i Espina, a Castella i Lleó, que ja han entrat en operació aquest any.

La multinacional energètica té un ambiciós pla amb què vol ser neutra en carboni el 2050 i assolir el 60% de potència instal·lada renovable el 2025. Tot un repte de futur.



El potencial de l'eòlica marina


No hi ha dubte que Espanya ja té els deures fets pel que fa a l'energia eòlica ‘onshore’ (terrestre), amb què ja ha recorregut un llarg camí, però a la qual espera un gran potencial: es preveu que creixi de forma gradual i que arribi gairebé als 70.000 llocs de treball el 2030, de manera que això suposa un impacte directe en l'economia del nostre país. Però si aquest és el potencial de l'’onshore’, ¿en quin punt es troba l'eòlica ‘offshore’ (marina)?

L'energia eòlica marina ja és una tecnologia clau a la Unió Europea. A Espanya està menys desenvolupada per la gran profunditat de les aigües que dificulten la fonamentació fixa, que no pot superar els 50 metres de profunditat. Segons ens allunyem de les costes espanyoles, la profunditat creix immediatament sense deixar marge per a la instal·lació. Per poder generar aquesta energia renovable, necessitem aerogeneradors flotants. Es tracta d'una tecnologia que permet muntar estructures flotants en aigües de molta profunditat on no es poden instal·lar estructures fixes.

Espanya és un referent internacional en la cadena de valor de les instal·lacions eòliques marines



Així, el govern espanyol ha volgut posicionar-se com aquell “far” que doni llum al desenvolupament de l'eòlica marina. Per això, ha marcat el 'Full de ruta de l'eòlica marina i les energies al mar' per aprofitar el potencial del nostre país i desenvolupar fins a 3 GW de potència fins a l'any 2030, com a part del pla del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per assolir la descarbonització de l'economia.

En línia amb aquest full de ruta de país, Naturgy està seguint el seu propi full de ruta com a companyia: ha arribat a un acord amb la companyia noruega Equinor per explorar conjuntament l'impuls de l'eòlica marina a Espanya.

Totes dues companyies estan treballant conjuntament en el desenvolupament del projecte Floating Offshore Wind Canarias (FOWCA), amb què volen optar a la instal·lació de més de 200 MW d'eòlica marina flotant a l'espai marítim de l'est de Gran Canària.

Aquest parc eòlic marí reduiria les emissions de CO2 equivalents a 350.000 cotxes cada any. Segons l'estudi encarregat a la Universitat de Las Palmas de Gran Canària, s'estima que el projecte podria generar més de 2.500 llocs de treball en totes les fases, incloent-hi llocs directes, indirectes i induïts.

La primera subhasta d'eòlica marina d'Espanya tindrà lloc previsiblement a les Canàries, ja que la regió ofereix unes condicions eòliques excel·lents.

El far, com els molins eòlics, ja està marcant el camí. Ara només cal seguir-ho.

L'art digital és una finestra per arribar a un públic nou a través d'obres desenvolupades amb diferents tècniques. Pepe Serra ha realitzat la seva particular interpretació de com l'element aire es relaciona amb l'energia, representat a través del far a què donen llum els aerogeneradors. L'art digital canvia la manera de produir l'obra pel que fa a les tradicionals, però la intenció final de l'artista és la mateixa: emocionar, convidar a reflexionar i provocar alguna cosa en tothom que la contempli.