Viticultura a l'ombra de les renovables :: Prensa Ibérica per a Iberdrola
0 Carregant ...

Huella Positiva Huella Positiva

Viticultura a l'ombra de les renovables

La col·laboració entre les empreses Techedge, PVH i el celler González Byas té com a resultat una solució tecnològica per a la convivència de vinyes amb plaques fotovoltaiques.

Les empreses espanyoles Techedge, PVH i el celler González Byass han trobat una nova solució per protegir les vinyes del sol peninsular: situar-les a sota de les plaques fotovoltaiques per aprofitar el terreny de les instal·lacions, alhora que instal·lar-hi un dispositiu perquè els arribin les hores de sol indicades diàriament.

Es tracta de la iniciativa Winesolar, que forma part del projecte Start-up Challenge d'Iberdrola, per afavorir el desenvolupament d'activitats relacionades amb l'agricultura, la ramaderia i l'horticultura a les plantes de generació solar fotovoltaica. Winesolar està basat en l'energia agrovoltaica, i, en ell, la producció fotovoltaica i la vinya van de la mà gràcies a la feina i l'experiència de totes tres firmes.

Winesolar permetrà que es pugui generar energia renovable al terreny del celler. Alhora, les plaques, integrades de forma cuidada al paisatge, serviran per crear ombra i frenar l'estrès tèrmic i hídric que pateixen els arbres fruiters. El projecte dels cellers González Byass, que es desenvoluparà a les seves vinyes de Barbastro, té el principal objectiu de provar la convivència dels parcs solars amb la viticultura i garantir un màxim aprofitament del terreny a les seves instal·lacions.

S'utilitza un seguidor que funciona amb intel·ligència artificial per generar ombra quan ho necessiten els arbres

Per això, utilitzen un seguidor intel·ligent, adaptat per generar ombra quan les vinyes en necessiten. Funciona a través d'un algoritme d'intel·ligència artificial que controla els seguidors i els adapta a les necessitats fisiològiques de les vinyes mitjançant sensors que mesuren la humitat i la temperatura. Alhora es treballa per optimitzar la producció fotovoltaica. Compten amb el lideratge tecnològic de Techedge, especialitzat en solucions tecnològiques avançades, i PVH, fabricant de seguidors i estructures per a panells solars. Materialitzaran aquest projecte com a bon exemple d'innovació i lluita contra el canvi climàtic.

Start-up Challenge d'Iberdrola

En el marc de l''Start-up Challenge', Iberdrola, dedicada a la distribució i comercialització d'energia, va rebre 110 propostes de 32 països, totes enfocades a potenciar la sintonia de les plantes fotovoltaiques amb els cultius de regadiu, els arbres fruiters, el benestar animal i la viticultura. Llançat el maig del 2021 a través del Programa internacional de ‘start-ups’ Perseo, la iniciativa ha destacat quatre solucions de baix cost, com Winesolar, que permeten combinar de forma sostenible el desplegament dels parcs fotovoltaics amb activitats del sector primari en zones rurals.

10%
Arrossegar Veure Tancar play