8M: Tres dones, tres camins

8M: Tres dones,
tres camins

Les esportistes Alejandra Quereda, María Vicente i Miriam Gutiérrez ja són part de la història de l'esport espanyol

El calendari un any més ha arribat a una data tan important com és el 8 de març. Almenys per a les dones. A poc a poc, els prejudicis es van quedant enrere i es va obrint pas la llibertat. Avui les dones poden formar part de la història que durant tants segles s'ha oblidat de la seva existència. Hipàtia d'Alexandria, Marie Curie, Sophie Germain, Mata Hari o Virginia Wolf van aconseguir fer història en un món dominat per homes.

La lluita per la igualtat d'avui és possible gràcies a dones que ja en el passat van reivindicar un lloc en la història. Fa 52 anys, el 1967, es creia que les dones no estaven "capacitades" per córrer 42 quilòmetres. Kathrine Switzer amb 20 anys es va inscriure a la marató de Boston amb les seves inicials. Tot i que no estava prohibida la participació de dones, diguem que no estava ben vist. Kathrine va obtenir el dorsal 261. Aquell dia va fer història. Tot i que van intentar treure-la del recorregut, va aconseguir arribar a la meta en 4 hores i 20 minuts. Les dones tenen cabuda en l'esport com va demostrar la corredora, i a hores d'ara adquireixen major visibilitat gràcies a projectes com LaLigaSports, que posa en valor el treball de les 64 federacions esportives espanyoles i els seus esportistes.

Miriam Gutiérrez, la "Reina", entrenant - Foto: PI

LaLigaSports, un projecte posat en marxa per Laliga el 2016, va néixer amb l'objectiu de desenvolupar la indústria de l'esport espanyol mitjançant suport econòmic, difusió i coneixement. En aquest sentit, la retransmissió en directe a través del portal www.laligasports.es d'algunes de les competicions nacionals més destacades fan que la visibilitat de les federacions i els seus esportistes creixi exponencialment, cosa que comporta un major desenvolupament esportiu i mediàtic.

Amb el suport d'iniciatives com la de LaLigaSports, avui hi ha dones que poden practicar i desenvolupar els seus esports en millors condicions. I, segurament, als seus 72 anys, Kathrine, la dona que va fer història en colar-se en una marató, senti orgull en veure altres esportistes com María Vicente, que amb tan sols 17 anys ja compta entre els seus èxits el rècord del món sub-18 d'heptatló i el rècord del món sub-18 en pista coberta de pentatló.

María Vicente és la major promesa de l'esport espanyol. Tot i la idea preconcebuda que tenia de petita que l'atletisme era només córrer, relata que "quan tenia uns 10 anys, la meva mare i la meva tia em van dir que en portaven al cinema, però en realitat em van portar a una pista d'atletisme. Ho vaig provar, em va agradar i l'any següent vaig decidir apuntar-me". La jove atleta compagina els seus estudis de batxillerat amb els entrenaments. "En estudiar al centre d'alt rendiment de Sant Cugat és més factible perquè els professors saben que no podem estar sempre i si ens coincideix un examen amb una competició, ens ho canvien de dia", afirma.

Maria Vicente - Foto: PI

“Em sembla súper bo que LaLigaSports estigui realçant altres esports que no siguin el futbol”

Maria Vicente

Miriam Gutiérrez és "La Reina" dins del ring i, quan baixa, és jardinera a l'ajuntament de Torrejón de Ardoz a Madrid. Per a Miriam, poder compaginar la seva feina, la seva passió i la seva vida familiar és qüestió d'organització. La boxejadora, 7 vegades Campiona d'Espanya, té com a objectiu guanyar el Campionat d'Europa que es disputarà el proper 22 de març al Casino Gran Madrid de Torrelodones. Constància, respecte i sacrifici són valors essencials per a l'esportista. "Hi ha valors que van amb mi des que vaig començar en aquest món", assevera.

Un ganxo a la violència de gènere

La Reina, abans de guanyar el campionat en el ring, va haver de lliurar una batalla fora d'aquest. Va patir la violència de gènere en les seves pròpies carns. El suport de la seva família, amics i entrenador van ajudar a fer l'últim ganxo (en sentit figuratiu) als maltractaments. "Aconsegueixes sortir perquè et centres en alguna cosa i vas veient que hi ha coses més boniques que estar focalitzada en alguna cosa que t'està destrossant per dins i per fora", relata la boxejadora. "Em va costar, però ho vaig aconseguir".

Miriam Gutiérrez - Foto: PI

“LaLigaSports dona molta visió, arribes a més gent i tots poden veure els valors que comporta i tot el bo que pot causar la boxa”

Miriam Gutiérrez

Ara Miriam Gutiérrez col·labora, gràcies a la Fundación Jero García, amb altres dones que estan passant per una situació semblant "per obrir-los els ulls i dir-los que es pot". Ho fa a través de xerrades en instituts, universitats o allà on els cridin. "La gent t'ha de voler tal com ets", expressa la boxejadora.

El camí escollit

A la vida qualsevol elecció et porta per un camí. El mateix passa amb l'esport, que li va ser de gran ajuda a Miriam, que sap que amb el nivell d'entrenament que necessita ha de sacrificar "temps amb familiars i amics perquè ha decidit invertir-lo en l'esport, en el descans o l'alimentació, però sempre que sigui el teu somni, t'acaba sent igual. No suposa un esforç, simplement tries dedicar el teu temps al que vols".

A Maria Vicente la paraula sacrifici no li agrada perquè té connotacions negatives. "Sé que estic deixant de fer algunes coses, però no m'importa perquè estic fent-ne d'altres que no tindria com viatjar, conèixer gent o altres experiències genials", relata l'atleta.

Per la seva banda, la seleccionadora nacional de gimnàstica rítmica individual, Alejandra Quereda explica: "Sens dubte, el major sacrifici va ser allunyar-me de la meva família a l'traslladar-me a Madrid per poder entrenar amb l'equip". Quereda va ser subcampiona en els Jocs Olímpics de Rio 2016 i 4a en els de Londres 2012 amb el conjunt espanyol. Ara ha marcat una fita en l'esport espanyol en convertir-se als seus 26 anys en la seleccionadora més jove de la història de qualsevol esport al nostre país. "Sé que d'una manera o altra sempre estaré lligada a la gimnàstica rítmica perquè al final és la meva passió i més de la meitat de la meva vida l'he dedicat a ella", ens relata.

D'esquerra a dreta: Sandra Aguilar, Artemi Gavezou, Elena López, Lourdes Mohedano i Alejandra Quereda - Foto: RFEG

“LaLigaSports ens ha ajudat molt en la difusió, a fer que se'ns conegui i tot això ve recompensat amb patrocinadors”

Alejandra Quereda

Mentre entrenava i competia a nivell professional, Alejandra estudiava la carrera de medicina. "És dur compaginar-ho, però amb el temps m'he anat acostumant a treure les castanyes del foc. El més complicat era compaginar l'assistència a les pràctiques perquè en medicina són obligatòries", assegura la seleccionadora. Aquest any preveu acabar la carrera, tot i que ha hagut d'aparcar temporalment el MIR després del seu nomenament com a seleccionadora nacional.

Tres dones diferents amb les seves pròpies històries i situacions, però amb un denominador comú: han triat el camí que volen seguir.

Situació de la dona en l'esport

L'esport. Les dones ja formen part d'aquest món. Olímpia, la ciutat de l'esport a Grècia, al 776 aC no permetia que les dones participessin en cap esport (ni que ho veiessin). Des de llavors s'ha aconseguit molt, però encara queda trajecte per recórrer: precarietat laboral, escassa cobertura en els mitjans, desigualtat en les ajudes...

Per ajudar en aquest trajecte, és important l'ajuda de tothom. I un gran exemple d'això és LaLigaSports, el projecte que es va posar en marxa per donar suport a les 64 federacions esportives, els seus esportistes federats i els més de 4.200 esportistes d'alt nivell. Així ho perceben també les esportistes protagonistes d'aquest reportatge. A Miriam li sembla fonamental per fomentar tot tipus d'esports ja que "es dona molta visió, arribes a més gent i tothom pot veure els valors que comporta i tot el bo que pot causar la boxa".

María Vicente assegura que "LaLigaSports està fent una tasca molt bona per projectar i donar veu a altres esports que no siguin només el futbol. Veurem si algun dia algun esport aconsegueix assemblar-se al futbol".

Alejandra Quereda, que ha passat de practicar la gimnàstica rítmica a un lloc de direcció, té una perspectiva més àmplia. Sobre el seu canvi de registre laboral assegura que "tot i que és força diferent li poso les mateixes ganes, il·lusió i constància". Tant des de la seva visió d'esportista com de seleccionadora nacional, Quereda valora el projecte per la difusió que ofereix a tot tipus d'esports. "Gràcies a ells la gimnàstica rítmica arriba a tots els públics i hi ha nens i nenes que en veure'l a la tele volen practicar-lo. Això l'hi devem a projectes com LaLigaSports que brinda el seu suport a esports que no són tan mediàtics", comenta.

A més, tal com afirma la seleccionadora, principalment ha ajudat a la difusió, però "fer que se'ns conegui més ve recompensat amb més patrocinadors, més ajudes, més seguidors, més llicències...", relata.

L'1% dels ingressos obtinguts a través de la venda centralitzada dels drets audiovisuals del futbol es destina en part a revertir la despesa que els esportistes d'alt nivell reconeguts pel Consell Superior d'Esports (CSD) hagin tingut en el pagament de la seguretat social. La resta dels ingressos derivats dels drets de la televisió es destinen a finançar projectes internacionals presentats per les diferents federacions, permetent als esportistes espanyols desenvolupar les seves capacitats i millorar el seu rendiment en competicions a tot el món.

Tot i que ja hem recorregut gran part del camí, encara queda molt per fer.