“Valor e mestría”, l’empremta gallega en la cultura del futbol :: Prensa Ibérica

“Valor e mestría”, l’empremta gallega en la cultura del futbol

317 peces serveixen com a fil conductor per fer un recorregut històric pel futbol gallec. L’objectiu de “Valor e mestría” és fer-se ressò de tots els que han contribuït a consagrar aquest esport a la comunitat autònoma.

La Ciutat de la Cultura de Galícia ha preparat l’exposició Valor e mestría. Galicia como fútbol, que recorre de forma cronològica els 143 anys d’aquest esport a la Comunitat Autònoma de Galícia. Es pot visitar de manera gratuïta fins al proper 1 de setembre al Museu Centre Gaiás a Santiago de Compostel·la.

L’exposició està comissariada per l’historiador i crític d’art Xosé Antón Castro i pel periodista Rubén Ventureira. La mostra abasta des dels primers èxits del Vigo i el Fortuna a la Copa d’Espanya fins al triomf internacional de jugadors gallecs com Lucas Vázquez, passant pel títol de lliga aconseguit per l’RC Deportivo, l’aparició d’una pionera del futbol femení com Irene González, el triomf de tres futbolistes gallecs en els Jocs Olímpics d’Anvers o l’Eurocopa aconseguida per la selecció espanyola el 1964.

El Deportivo contra el Pontevedra en el Corralón d'A Gaiteira el 1908. Foto: José Sellier, cedida a l'exposició per l’RC Deportivo - Foto: Sellie

La mostra compta amb la col·laboració de LaLiga, que ha cedit els drets que tenen sobre les imatges per a la projecció de la mostra. Rubén Ventureira, comissari de l’exposició, afirma: “A més de la cessió d'imatges, LaLiga dona suport amb la difusió. La seva tasca és fonamental perquè es parli de la mostra fora de la comunitat. Sé que hi ha molta gent que se n’està assabentant gràcies a LaLiga”.

L’exposició està composta per peces de diferents col·leccionistes, tant públics (30) com privats (60). De fet, els principals clubs de la comunitat han col·laborat, de la mateixa manera que la Reial Federació Gallega de Futbol o els jugadors més rellevants de la història del futbol gallec o els seus hereus amb valuosíssimes aportacions.

L’època daurada del futbol gallec

En l’exposició, aquest període ve definit entre 1992-2011. L’RC Deportivo i l’RC Celta mantenen una rivalitat històrica, sent el derbi gallec un dels que més tradició tenen al nostre país. Rubén Ventureira explica que “han decidit marcar aquesta època com la daurada per al Deportivo i el Celta perquè la història ens diu que quan li va bé a un, li va bé a l’altre. Es van millorant un a l’altre i és bo que estiguin en la mateixa categoria”. La història diu que això els fa millors.

Primer gol del Deportivo, obra de Donato, en el partit en què l'equip corunyès va guanyar el campionat de lliga l'any 2000 - Foto: Mero Barral

Repàs a la història del Dépor

El Deportivo és un dels equips més llorejats de la història del futbol espanyol que actualment juga LaLiga 1 | 2 | 3. En el seu palmarès compta amb un títol de LaLiga Santander (1999-2000), dues Copes del Rei (1995 i 2002) i tres Supercopes d’Espanya (1995, 2000 i 2002). Però sens dubte, si algú li pregunta a Rubén Ventureira quin és el gol més important de la història del club, ho té clar. El Dépor estava a punt de desaparèixer el 1988. “Estava a punt de descendir a Segona Divisió B i de desaparèixer uns dies després, però en el minut 92, Vicente Celeiro va marcar el gol que va evitar el descens”, ens explica el comissari. Després de marcar, Vicente va tirar la samarreta que portava posada a la grada i la peça de vestir es troba en l’exposició. Ventureira explica que per a ell “és el gol més important de la història del Dépor, perquè va evitar que desaparegués. Sense aquest gol no hauria arribat cap dels que hi va haver després ni, per descomptat, cap dels sis títols”.

L’últim jugador viu del primer any de LaLiga pertanyia al Deportivo: Rodrigo García Vizoso, mort el 2009 als 100 anys d’edat. Va ser porter de l’equip i quan es va retirar es va fer entrenador i va ser el descobridor de Luis Suárez, el primer i únic jugador espanyol a rebre la Pilota d’Or. Vizoso li va comprar les seves primeres botes de futbol a Suárez quan era petit.

Pilota d'Or guanyada per Luis Suárez el 1960, quan jugava a LaLiga vestint la samarreta del Barça

L'exposició, a més de fotografies, peces de vestir o altres objectes relacionats directament amb cada partit, té referències a l’empremta que el futbol ha deixat en la cultura gallega com, per exemple, l’oli del pintor Francisco Lloréns, que va retratar el jugador Virgilio Rodríguez Rincón i suposa la primera representació en color de la samarreta del club. Un altre quadre pertany a Cheché Martín, que a més d’haver estat un dels jugadors més importants de la història del Deportivo, era pintor. Està exposada la seva peça Natura morta, un oli sobre llenç.

Una de les peces estrella de la mostra és l’equipació del primer partit del Dépor pertanyent a Salvador Fojón, porter de l’equip entre 1906 (any en què es va fundar el club) i 1908. Les botes que portava pesaven 350 grams cadascuna, i per fer-nos una idea, les que va portar el jugador Iago Aspas al Mundial de Rússia -que també s’exposen- pesen només 60 grams.

El camí del Celta de Vigo

El Celta de Vigo és un equip que ha tingut una presència continuada a Europa durant els anys 90 i fins i tot en aquest segle. No té cap títol espanyol, però ha arribat a tres finals de la Copa del Rei. Actualment juga a LaLiga Santander. I un dels seus jugadors més destacats, i que va fer els seus primers passos al club, va ser Míchel Salgado. Però aviat el va fitxar el Reial Madrid.

A l’exposició es pot repassar la història del club a través d’imatges, samarretes, retalls de diari... Balaídos, que es va inaugurar el 1928, va ser el primer gran estadi de Galícia. A la mostra es pot apreciar una pel·lícula del recinte, durant la disputa d’un partit, que data dels anys 30.

Partit del Celta-Dépor a l'estadi de Balaídos en els anys 30 - Foto: Pacheco

També s’exposa una fotografia del primer equip gallec que va ascendir a la LaLiga Santander, que va ser el Celta el 1936, si bé va haver d’esperar a després de la guerra per estrenar-se en la màxima categoria. Una altra de les samarretes exposades és aquella amb la que Iago Aspas va marcar el seu primer hat-trick (anotar tres gols en un mateix partit) a LaLiga Santander, enfront de la UD Las Palmas el 2017.

Iago Aspas celebra l'ascens del Celta a l'elit del futbol el 2012 - Foto: Ricardo Grobas (Faro de Vigo)

Equips gallecs

Però no només hi ha el Dépor i el Celta. Galícia ha aportat molt més a la cultura i al món del futbol. El CD Lugo està vivint un dels seus millors moments des que el 2012 va aconseguir l’ascens a LaLiga 1 | 2 | 3. La samarreta i les botes que aquell dia va portar el jugador Manu Rodríguez Morgade figuren en l’exposició.

El Pontevedra CF SAD és un altre dels equips gallecs amb llarga trajectòria. Es va convertir en un clàssic durant les dècades dels 40 i 50, quan solia disputar la Tercera Divisió. Però en els anys 60 va aconseguir l’ascens a la màxima categoria del futbol espanyol. Els equips més grans van començar a tenir-li temor perquè tenia un quartet defensiu indestructible: Celdrán, Irulegui, Batalla i Cholo. A l’exposició podem trobar la samarreta del capità del club d’aquella època, Cholo.

El Pontevedra del “Hai que roelo”, el 1965. Col·lecció Rubén Ventureira

Un altre dels equips de gran rellevància de la comunitat autònoma va ser l’SD Compostel·la, que va arribar a disputar quatre temporades a l’elit del futbol espanyol. En la temporada 2003-04 militava a la Segona Divisió B, però va quedar penúltim de grup i va descendir, per finalment desaparèixer. Tot i això, ha deixat una gran empremta en la cultura del futbol gallec. A Valor e mestría està exposada la samarreta de Suso Moure, jugador que va viure l’ascens de la Tercera Divisió a la màxima categoria del futbol espanyol o el xandall de Fernando Castro Santos, l’entrenador que va pujar el club al cim.

Racing de Ferrol, campió gallec per primera vegada el 1928-29 - Foto: Jorge Manuel Deza

Gallecs que van triomfar fora de la seva terra

Una de les peces més destacades de la mostra és la Pilota d’Or que va guanyar el jugador gallec Luis Suárez mentre pertanyia al club FC Barcelona el 1960. És l’únic jugador nascut a Espanya que ha aconseguit aquest reconeixement. La peça ha estat prestada pel club blaugrana, a qui la té cedida el mateix exfutbolista.

Entre les peces a admirar es troba un anorac de Carriega, l’entrenador gallec que més partits ha dirigit de LaLiga Santander. La peça pertany a la seva època en el Reial Betis tot i que també va entrenar l’Atlètic de Madrid, el Reial Saragossa o el Sevilla FC.

El porter de Pontevedra Agustín Rodríguez ha cedit perquè s’exhibeixi el Trofeu Zamora que va guanyar el 1983 jugant en el Reial Madrid.

Tot el que no et pots perdre

L’exposició està disponible fins a l’1 de setembre de forma gratuïta per a tots aquells que vulguin fer aquest recorregut a través de peces úniques al Museu Centre Gaiás a Santiago de Compostel·la.