El futbol com a motor social

El futbol com a motor social

El futbol s'ha convertit en alguna cosa més que un esport per la influència que potencialment arriba a exercir a la societat. Arriba a qualsevol àmbit o col·lectiu social amb una transcendència que pocs sectors tenen. Per això, és fonamental desenvolupar aquesta consciència en matèria de Responsabilitat Social Corporativa en el futbol i en els clubs.

Aquesta encertada reflexió és de Toni Rosselló, al capdavant de la gestió de la Fundació Reial Mallorca, una entitat que es va fundar el 2002 i que s'ha convertit en una eina capaç de fer ús de l'escut del seu equip per convertir-lo en més que futbol i arribar a la comunitat de Mallorca com a referència de projectes socials d'integració, inclusió, esportius i culturals.

D'esquerra a dreta Paco Cobo, al capdavant de les activitats esportives, i Toni Rosselló, al capdavant de la gestió de la Fundació Reial Mallorca

Per a Rosselló, des de la creació de la fundació, LaLiga s'hi ha involucrat activament i incentiva a treballar i a crear sinergies amb els diferents clubs. A través de la FUNDACIÓN LaLiga, el vehicle a través del qual l'organització esportiva fa efectiva la seva Responsabilitat Social Corporativa, les fundacions dels clubs de LaLiga, com és el cas del Mallorca, reben assessorament i suport en la seva activitat, i actua com un altaveu imprescindible.

“Quan la desigualtat creix, hem de canalitzar més iniciatives socials a través del futbol”

Toni Rosselló

Un dels grans projectes de la Fundació Reial Mallorca és el programa "Juguis on juguis, guanyes!", una iniciativa de Responsabilitat Social Corporativa amb més de vuit anys de vigència com a bandera del club. Aquest programa, ofert gràcies a la col·laboració del Departament de Benestar Social i Drets Socials de la ciutat de Palma, està dirigit a infants, adolescents i joves d'entre 13 i 21 anys d'edat amb dificultats d'integració social associades a diferents factors de risc. Es tracta de promoure l'oci saludable entre adolescents i joves en risc de vulnerabilitat.

L'experiència pilot d'aquest projecte va començar en tres barris de Palma a través dels centres municipals de serveis socials amb 45 participants i 6 professionals. "Ens vam adonar - comenta Paco Cobo, coordinador d'activitats esportives de la Fundació Reial Mallorca - que era una eina molt poderosa al servei comunitari dels serveis socials de cada territori perquè connectava amb els joves durant dues hores a la setmana amb un entrenament de futbol o esportiu. I el balanç és realment positiu: al llarg d'aquestes vuit temporades hem crescut molt. Quantitativament ja hem assolit els dos-cents participants i més de trenta professionals. També, qualitativament, podem afirmar que hem augmentat les activitats perquè els nois se sentin més arrelats, motivats i compromesos".

Com la Fundació Reial Mallorca, hi ha diversos exemples de Responsabilitat Social Corporativa al nostre espectre futbolístic. No en va som un país que reivindica el futbol i la solidaritat. I aquests exemples reflecteixen valors molt nostres.

Un altre d'aquests paradigmes socials el tenim quan parlem de les Escoles COR Blanquinegre, un projecte que sorgeix després de l'arribada el 2014 del nou propietari del València CF, Peter Lim, un inversor, empresari i filantrop amb molta consciència anglosaxona i que pren consciència de l’RSC i actua amb la Fundació València CF en 4 grans eixos: treball en tot allò relacionat amb l'aspecte social i solidari, recuperació i conservació de la història del club, formació i investigació en l'esport i, finalment, suport al futbol femení.

Ser Miang, president de la Fundació VCF, durant les activitats de l'entitat

El primer punt, l'aspecte social i solidari, és el ‘core’ de tota l'activitat de la Fundació València CF, i clara mostra d'això és la iniciativa Escoles COR Blanquinegre, una acció de Responsabilitat Social Corporativa adreçada al professorat de determinats centres escolars i d’atenció a menors, ubicats en barris de València i localitats de la província amb un context social complicat.

Tot va començar en tres instituts de barris deprimits”, ens explica el coordinador de les Escoles COR Blanquinegre, Antonio Salvador. “I el resultat va ser espectacular. Es treballa la motivació. És una experiència molt enriquidora per a un nen fer esport conduït per un equip rellevant com el València, perquè afecta l'autoestima i perquè els comencen a passar coses ‘xules’”.

Escoles COR Blanquinegre

Així es manté una relació directa amb l'institut al qual estan adscrits els nois, la qual cosa els ajuda a millorar els resultats escolars. La fórmula funciona molt bé perquè en aquests centres moltes vegades no saben com motivar-los. Si el nen va a l'escola i és passiu, s'aconsegueixen pocs resultats. “Ara tenim 50 escoles - continua Antonio Salvador - i ens centrem en nens de primària perquè la motivació i les possibilitats que canviïn hàbits són grans. De les 50 escoles, en tenim 35 de primària a tot València; a més de dos instituts; i a tots els centres judicials de menors... aquí també funciona molt bé.

Motivacions

La idea de les fundacions vinculades als clubs és retornar a la societat una mica del que la societat els aporta. En aquest sentit, Toni Rosselló insisteix que als nois els estimula la presència d'un professional que els expliqui les seves vivències i com ha arribat a l'elit del futbol. Molts dels futbolistes tenen orígens humils o van començar a practicar aquest esport als seus respectius barris fins a progressar esglaó a esglaó fins a arribar a dalt. No obstant això, Antonio Salvador assegura que no busquen planter, sinó utilitzar el futbol com una eina pedagògica perquè la seva fórmula testada és de gran èxit.

Responsables de la Fundació València CF ens expliquen el cas concret d'un nen amb espectre autista: “Vam fer un entrenament a la ciutat esportiva i el nen, que no formava part de l'equip inicial, es va posar a plorar perquè volia jugar a futbol amb els seus companys i... al final... va jugar..., es va anar integrant a poc a poc a través dels entrenaments successius. Ara és un més i estan entusiasmats amb ell.

Escoles COR Blanquinegre fomenta l'autoestima, la confiança, el respecte i la tolerància en nens i joves en risc d'exclusió

No és l'únic cas d'èxit. Del primer any va sortir un nen marroquí que va començar amb nosaltres havent repetit primer de l'ESO amb totes les assignatures suspeses. I aquest any acabarà la secundària i, a més, bé. Tenim un altre noi que destacava en futbol i l’hem becat perquè jugui a l'equip de més a prop de casa seva i per donar-li suport esportivament. És un noi d'ètnia gitana que fa tercer d'ESO i ha progressat molt bé”, afegeixen Pablo Mantilla, director general de la Fundació València CF, i Antonio Salvador, coordinador de les Escoles COR Blanquinegre.

“El criteri de selecció mai és esportiu. No busquem els nens que juguen millor sinó els que tenen problemes amb els estudis”

Pablo Mantilla

El colofó de tots dos projectes, i de les dues entitats, és el mateix que apunta Paco Cobo: “Les fundacions dels clubs són l'altre futbol. Aquell que és invisible però que a la vegada suposa una eina per transmetre valors que també arriba a sectors com el de la dona, persones amb discapacitat, menors en situació de risc i fins i tot de les seves famílies.

Escoles Cor Blanquinegre és en l'actualitat una eina bàsica per als responsables dels centres educatius on estan implantades

El treball de les diferents fundacions que configuren els clubs de LaLiga, com és el cas de la Fundació Reial Mallorca i la Fundació València CF, és, sense cap mena de dubte, fonamental i enriquidor per a la seva comunitat. I amb l'ajuda de la FUNDACIÓN LaLiga, que dona suport a la seva activitat, dona servei d'assessorament dins el projecte Fair Play Social i col·labora en la difusió de la seva activitat i la seva marca, es busca que el món del futbol sigui considerat i reconegut com un agent seriosament compromès amb el bé comú de la societat.