Els Reis Mags
del futbol

El futbol espanyol fa cada any una treva per Nadal. Els constrenyiments del partit a partit, les bones ratxes i els petits entrebancs queden aparcats temporalment. Però entre aquestes festes i el món de la pilota sempre ha existit una connexió més profunda.

Sigui o no obra de l'esperit del Nadal, de distància que de vegades els envolta, mentre els clubs obren les portes dels entrenaments a les seves aficions, especialment als més petits.

La infància és, possiblement, el gran vincle que connecta el futbol i el Nadal. I l'esport la recompensa en aquestes dates amb noves dosis d'il·lusió. Els jugadors són més propers i mostren el seu costat més solidari. És ja una tradició que les estrelles de cada equip s'apropin als hospitals per saludar i portar regals als nens que pitjor ho passen, com ha fet en més d'una ocasió, per exemple, Lionel Messi. El senzill gest d'una visita als petits malalts sempre aconsegueix l'objectiu de dibuixar un somriure en els seus rostres.

Messi i Piqué, compromesos amb la infància per Nadal.

Però moltes figures de LaLiga s'han atrevit al llarg dels anys amb un altre clàssic del Nadal: el de transformar-se en rei en les populars cavalcades. Entre l'anonimat de la disfressa i la celebritat del nom, Sergio Ramos, David Albelda, Claude Makelele o Ruud Van Nistelrooy, entre d'altres, s'han vestit alguna vegada de Melcior, Gaspar o Baltasar per rebre un bany de masses molt diferent al que coneixen i repartir il·lusió lluny del seu medi natural.

Un altre dels futbolistes més populars de Laliga, el bètic Joaquín Sánchez, va fer el paper de Gaspar a la seva ciutat natal, El Puerto de Santa María, el 2003, fa ja 16 anys, i va repetir el 2012. El jugador gadità ha protagonitzat altres gestos de solidaritat al municipi, ja que apadrina a la localitat un camp de futbol de la Fundació Cruyff que porta el seu nom i que està destinat a nens i joves en situació de vulnerabilitat. Fa només uns dies va regalar 200 pilotes a Cadis en una acció emmarcada en el mateix projecte.

Joaquín Sánchez es Gaspar en El Puerto de Santa María
Joaquín Sánchez és Gaspar a El Puerto de Santa María.

El mateix Sergio Ramos, un altre veterà de LaLiga, es va pintar la cara per fer de Baltasar a la cavalcada del seu poble natal, Camas, el 2009, quan ja era jugador del Reial Madrid. Uns guants ocultaven el color de les seves mans, encara que un espectador atent podria haver sospitat del contrast amb el braç que apuntava per la màniga de la seva disfressa.

Però potser és a València on s'ha cultivat al llarg dels anys la més estreta relació entre el futbol i les tradicionals cavalcades. El portuguès Miguel, l'italià Amedeo Carboni, o els espanyols Fernando Morientes i David Albelda, tots exvalencianistes, van ser reis per un dia. Miguel, com Baltasar el 2006, i Morientes, tot just recognoscible en el paper de Melcior en el municipi de l'Eliana el 2009, es van asseure en els trons de ses majestats d'orient encara en actiu, mentre que els dos històrics capitans del club es van convertir en reis quan ja havien penjat les botes. L'italià ho va fer el 2009 i l'espanyol el 2014, tots dos encarnant convincentment a Gaspar.

Amadeo Carboni es Melchor en Valencia
Amadeo Carboni és Melcior a la cavalcada valenciana.

Altres exfutbolistes, com Rafael Gordillo o Ruud Van Nistelrooy van viure també l'experiència. Tots dos es van caracteritzar de Baltasar després d'un conscienciós treball de maquillatge. L’exbètic i exmadridista va ser protagonista de la cavalcada de Sevilla el 2012, mentre que l'holandès, també exmadridista, va poder comprovar el fervor dels nens espanyols pels reis a Marbella el 2013, poc després d'abandonar el futbol al Màlaga CF. L'històric golejador de la Premier League i de LaLiga no només va passejar per la ciutat, sinó que va tenir temps de visitar l'hospital.

Rafa Gordillo disfrazado de Baltasar
Rafa Gordillo disfressat de Baltasar.

Tots ells van demostrar una vegada més la força del futbol com a generador d'il·lusió, aquesta vegada en una comunió especial amb la màgia d'uns dies tan estimulants per als més petits.