No tenir pressa és la clau per gaudir dels avantatges de la banca en línia

En el programa de CaixaBank, 'Molt per fer', l'expert Xavier Puig ens revela com aprofitar l'entorn digital amb seguretat i confiança.

Gema Carrasco Becontent

L'era digital i les possibilitats ens han sorprès a tots. Davant aquest escenari, hi ha moltes persones que encara es pregunten si és possible navegar amb confiança i dur a terme operacions en aquest entorn de manera segura. Per respondre aquesta qüestió, Xavier Puig, professor d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra – Barcelona School of Management, ha acudit al nou lliurament del programa de cultura financera de CaixaBank, 'Molt per fer'.

Tot i que moltes persones encara tenen cert respecte a navegar per internet o utilitzar la banca en línia, els avantatges que ofereix l'entorn digital són molts, per això, l'expert en economia i empresa ens dona les claus per fer-ho amb seguretat i confiança. “Guanyar seguretat i confiança en aquest terreny és possible i, en moltes ocasions, depèn més de fixar-nos en detalls i d’aplicar el sentit comú que de ser autèntics experts digitals”, exposa Xavier Puig.

Ventajas banca online.

Aplicar el sentit comú

Per poder gaudir dels avantatges de navegar per internet i evitar caure en algun parany o frau és important no tenir pressa. "De vegades, amb l'estrès del dia a dia, les presses ens porten a no ser prudents i no aplicar el sentit comú, i això fa que no ens fixem bé en els detalls", explica Xavier Puig.

És important saber que, si el nostre banc ens contacta a través de correu electrònic o per telèfon, mai ens demanarà dades confidencials o contrasenyes. És important revisar el remitent que, sovint, en cas d'estafa apareix amb alguna lletra alterada. Sempre cal fixar-se que el nom no sigui un codi de números sense sentit i que el domini associat correspongui exactament al del teu banc. “El factor humà és clau en els ciberatacs. Per això, els experts recomanen adoptar bones pràctiques digitals”.

Però també pot passar que en cas de frau se suplanti directament el remitent, per això també cal fixar-se en el missatge. “Davant del dubte, no hem de clicar cap enllaç, ni obrir cap fitxer adjunt, ja sigui per correu electrònic o per sms”, manifesta l'expert.

No totes les persones tenen la mateixa soltesa en l'entorn digital, en cas de dubte és millor contactar amb el nostre banc

Si tot i així hem caigut a l'estafa, ja sigui que donant les nostres dades bancàries o clicant en un enllaç o fitxer adjunt, “hem de posar-nos en contacte amb el nostre banc per bloquejar les nostres credencials d'accés al compte i a les targetes”, recomana Xavier Puig.

Ventajas banca online.

Tenir cura dels detalls i ser previngut

Quan estem en entorns digitals és important prendre precaucions per navegar amb seguretat. De la mateixa manera, un mag ha d'estar atent i ser previngut, per això mai no expliquen els seus secrets. El Mago Pop sempre aconsegueix que els seus xous siguin nous i sorprenents però el seu secret és “poder avançar-te als problemes que puguin sorgir amb milers d'hores d'assaig. Cal intentar que no falli mai o gairebé mai”.

Si vols veure el capítol de 'Molt per fer' amb El Mago Pop com a protagonista pots fer-ho aquí.

Ventajas banca online.

Banca sostenible

El programa de cultura financera de CaixaBank, 'Molt per fer' reuneix líders de diferents àmbits, com la cultura, l'esport o la gastronomia, entre d'altres, per destacar des de la seva experiència personal la importància de conceptes financers com l'emprenedoria, l'estalvi o la inversió. Pel programa ja han passat personalitats com Alexia Putellas, Antonio Banderas, Miquel Àngel Muñoz o Pablo López. Aquestes experiències es complementen amb l'ajuda d'un expert/a en finances, que explica detalladament conceptes clau sobre les diferents temàtiques financeres.

Com a banca sostenible, CaixaBank impulsa, de manera presencial i telemàtica, el coneixement financer a través d'informació neutra, independent i de qualitat, per ajudar la societat a prendre decisions responsables sobre l'economia personal i familiar. Al costat del programa 'Molt per fer', CaixaBank ha creat un Hub, a través del qual difon tots els conceptes financers bàsics lligats als projectes vitals més freqüents de la població. Totes les activitats presencials per millorar el coneixement d'educació financera a Espanya que l'entitat ha impulsat històricament s'han complementat amb continguts digitals i recursos audiovisuals, als quals es pot accedir de forma gratuïta a través de caixabank.es/muchoporhacer, ubicat dins del portal global de l’entitat.

Top