Així assegura Pascual el relleu generacional al camp

La companyia impulsa el futur del món rural mitjançant un innovador programa de beques que ajuda a finançar els estudis de joves ramaders i agricultors en disciplines vinculades al sector primari.

Així assegura Pascual el relleu generacional al camp

Així assegura Pascual el relleu generacional al camp

La companyia impulsa el futur del món rural mitjançant un innovador programa de beques que ajuda a finançar els estudis de joves ramaders i agricultors en disciplines vinculades al sector primari.

Només el 3% dels propietaris d'explotacions del sector agrari tenen menys de 35 anys i un 40%, en té més de 64. Les xifres són alarmants i deixen palès l'envelliment d'un gremi en què, en la propera dècada, 6 de cada 10 treballadors arribaran a l’edat de jubilació1.

Precisament per garantir que es doni solució a la problemàtica d'aquests desafiaments complexos propis del camp i al necessari relleu generacional neixen iniciatives com les Beques de Pascual, que ara celebren la segona edició i que suposen un clar exemple de com es poden recolzar i encoratjar els joves a tornar a un sector per al qual caldria incorporar 20.000 nous agricultors cada any1.

II Edició Beques Ramaders i Agricultors
II Edició Beques Ramaders i Agricultors.


Adrián Sabino Mateos, de Cilleros (Extremadura), estudiant d'Enginyeria Agrícola i una de les persones que millor sap el que es cou al camp és a més un dels becats de Pascual. “El relleu generacional al camp és més necessari que mai a causa de diversos factors. En primer lloc, la població agrícola està envellint, i molts pagesos s'estan acostant a la jubilació. Això planteja un risc real que l'experiència i el coneixement agrícola es perdin si no hi ha una nova generació de pagesos disposats a agafar les regnes”.

Fill de pagesos, i disposat que aquesta sigui també la seva professió quan acabi de formar-se, Sabino va encara més enllà: “L'agricultura moderna s'enfronta a desafiaments cada cop més complexos, com la necessitat d'adoptar pràctiques més sostenibles, gestionar recursos de manera eficient i adaptar-se als canvis climàtics. Nosaltres, els joves, amb la nostra energia, l'entusiasme i l'educació actualitzada, podem aportar noves idees i enfocaments per abordar aquests desafiaments i garantir la continuïtat de l'agricultura com una indústria sòlida i sostenible”.

Per aquesta nova fornada de becats, la companyia a més ha volgut ampliar el nombre d'estudiants i incorporar fills d'agricultors de Vivesoy i estendre'n el radi d'acció arribant a Catalunya i Extremadura. Com no podia ser altrament, continuen formant alumnes localitzats a Castella i Lleó, Galícia i Cantàbria.

En aquesta II Edició de les Beques Pascual, el nombre de becats ha pujat fins a un total de 14 joves a qui s'ajudarà a finançar la seva formació. En concret, sis d'aquests estudiants donaran continuïtat a la beca que ja se'ls va concedir el curs passat, mentre que seran vuit els nous perfils que es beneficiaran del programa, per primera vegada, dos fills d'agricultors de Vivesoy. Un d'aquests dos és precisament Adrián Sabino. “Rebre la Beca de Pascual ha estat una experiència realment significativa per a mi. Més enllà del suport financer que ofereix aquesta beca representa un reconeixement a la meva dedicació a l'agricultura i el meu compromís amb el futur d'aquesta indústria. Ha estat un honor ser seleccionat com a becari i estic profundament agraït per aquesta oportunitat que em brinda la possibilitat de seguir aprenent i creixent en l'àmbit de l'Enginyeria Agrícola”, assegura Adrián. A ell, a més del suport integral a la seva formació i futur en l'agricultura, aquesta beca l'ajudarà a “establir connexions i col·laboracions amb experts al camp, entre ells els de Pascual, que ampliarà les meves perspectives i possibilitats en l'agricultura”.

Adrián Sabino
Adrián Sabino.


A més dels nous perfils agraris, com el d'Adrián, aquesta II Edició de Beques Pascual ha ampliat el radi d'acció arribant per primera vegada a zones rurals de Catalunya i Extremadura, amb aquestes beques continuen formant alumnes d'explotacions ramaderes i agrícoles localitzades Castella i Lleó, Galícia i Cantàbria. En aquest sentit, Pablo Redondo, enginyer agrònom i responsable de Compres Agropecuàries de Pascual, explica que: “Pascual està compromesa des de fa més de 20 anys amb el desenvolupament sostenible. Actualment donem suport a prop de 220 agricultors espanyols. Vivesoy dona suport a la nostra terra i als seus treballadors, contribuint, gràcies a la teva confiança, a garantir la sostenibilitat del camp i el futur dels nostres entorns rurals, aspectes clau per enfortir el sector primari del nostre país”.

“Pascual està compromesa des de fa més de 20 anys amb el desenvolupament sostenible”

Pablo redondo.

Una de les particularitats que tenen aquests becats és que amb les seves idees noves i fresques poden aportar moltíssim a un sector cada cop més envellit i tradicional. En ser preguntat, Adrián ho té clar i planteja una interessant reflexió sobre l'ús de drons per millorar i modernitzar el sector: “Amb aquest món estic fascinat per les possibilitats que els drons ofereixen per millorar la gestió de cultius i l'eficiència a l'agricultura. Aquests dispositius permeten realitzar un monitoratge detallat dels camps, identificar àrees problemàtiques i aplicar tractaments de manera precisa. Crec que la incorporació de la tecnologia de drons pot ser transformadora per a l'agricultura a la meva regió, especialment pel que fa al cultiu de blat de moro i la creixent adopció de cultius com la soja. Estic emocionat per explorar encara més aquestes tecnologies i el seu potencial per modernitzar les nostres operacions agrícoles i millorar la sostenibilitat al camp”.

Pablo Redondo
Pablo Redondo.


Gràcies a beques com aquestes i altres iniciatives, Pascual ha aconseguit establir relacions estables, duradores i properes amb tots els seus ramaders i agricultors, així com amb les seves famílies. Cosa que Pablo Redondo considera important: “L'equip de compres de soja visita cada parcel·la amb una periodicitat de dues setmanes, així aconseguim tenir una relació directa amb els nostres agricultors i un producte amb una qualitat, traçabilitat, seguretat i garanties totals per a les nostres begudes vegetals. En definitiva, acompanyem el pagès al llarg de tot el cicle de cultiu assessorant-lo i ajudant-los en tot el necessari. La proximitat amb els agricultors que proveeixen la companyia és molt important per a Pascual”.

“Nosaltres, els joves, amb la nostra energia, entusiasme i educació actualitzada, podem garantir la continuïtat de l’agricultura com una indústria sòlida i sostenible”

Adrián Sabino.

Les xifres que avalen la companyia recolzen les declaracions de Redondo, per una banda, Leche Pascual treballa amb 292 famílies de ramaders situats en nuclis rurals, on fixen població. El 85% fa més de 15 anys que està amb la companyia; aconseguint, a més, que la seva granja sigui sostenible i rendible. A la pregunta de què ha de tenir un agricultor per passar a formar part de la família Pascual, el responsable de compres ho té clar: “El primer que treballi i llauri les terres dels nostres pobles d'Espanya, que estimi el seu ofici, que tingui ganes de fer les coses bé i amb una visió innovadora, que faci una agricultura tradicional però incorporant nous models de modernització del sector i que vulgui entrar a formar part d'una nova alternativa de la mà de Pascual i Vivesoy”.

Aliances productives el resultat més tangible de les quals es veu per exemple en què totes les matèries primeres de les begudes vegetals Vivesoy són 100% cultiu local, certificat per AENOR, de la mà de 220 famílies d'agricultors. O que les fàbriques de Pascual es troben en municipis rurals, com demostren els casos dels complexos industrials d'Aranda de Duero i Gurb; les dues plantes embotelladores de Bezoya, la seva marca d'aigua mineral natural, establertes als municipis segovians d'Ortigosa del Monte i Trescasas; i el torrador de Mocay, a Navarra, situat al municipi de Tajonar.

1Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG)

Contingut ofert per:
Logo Pascual

Top