Una solució natural i efectiva

Plantar arbres per a combatre el canvi climàtic

El canvi climàtic és un desafiament global que requereix accions urgents i efectives. A mesura que els efectes de l'escalfament global esdevenen més evidents, és fonamental trobar solucions que ajudin a reduir les emissions de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera. En aquest sentit, la plantació massiva d'arbres ha esdevingut una estratègia prometedora per combatre el canvi climàtic i mitigar-ne els impactes.

Contingut ofert per:
Logo Fundación Repsol


Els arbres tenen un paper crucial en la mitigació del canvi climàtic per la seva capacitat per absorbir el CO2 de l'atmosfera a través del procés de fotosíntesi. Durant aquest procés, els arbres absorbeixen CO2 i alliberen oxigen, cosa que els converteix en embornals naturals de carboni. A més, la reforestació d'àrees desforestades o degradades pot ajudar a restaurar els ecosistemes i promoure la biodiversitat. Segons un estudi publicat a la revista científica Science, la plantació massiva d'arbres podria reduir fins a dos terços de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle causades per activitats humanes. Aquest estudi destaca la importància d'augmentar la quantitat d'arbres al nostre planeta com a mesura efectiva i econòmica per combatre el canvi climàtic.

També la investigació realitzada per la Universitat suïssa ETH-Zurich revela que hi ha aproximadament 1.700 milions d'hectàrees de terra sense arbres a tot el món que podrien ser utilitzades per a la plantació massiva d'arbres. Aquestes àrees representen aproximadament l’11% de la superfície terrestre i podrien albergar al voltant d'1,2 bilions d'arbres nadius i endèmics. Per determinar les àrees més adequades per a la reforestació, els investigadors van utilitzar imatges de satèl·lit de Google Earth i van considerar factors com la topografia i el clima. El resultat va ser un mapa global que identifica les zones amb més potencial per a la plantació d'arbres. Països com Rússia, el Canadà, la Xina, els Estats Units, el Brasil i Austràlia són alguns dels llocs amb més capacitat per albergar aquests projectes de reforestació a gran escala.

Beneficis de la reforestació planificada

La reforestació planificada i professional no només contribueix a combatre el canvi climàtic, sinó que també ofereix beneficis addicionals. En augmentar la cobertura forestal, es promou la conservació de la biodiversitat i es protegeixen els ecosistemes naturals. Els arbres ajuden a prevenir l'erosió del terra, filtren l'aigua, regulen la temperatura i proporcionen ombra. A més, la reforestació genera un impacte social positiu en impulsar la feina i en revitalitzar les zones rurals. Un exemple d'iniciativa reeixida és Motor Verde, promoguda per la Fundació Repsol en col·laboració amb el Grup Sylvestris, sota el lema "Sembrar futur per a tots", tenen com a objectiu principal recuperar terrenys cremats, abandonats o en desús a Espanya i Portugal. El propòsit és convertir-los en boscos nous que puguin absorbir el diòxid de carboni (CO2) de l'atmosfera, contribuint així a avançar cap a la neutralitat de carboni.

La plantació massiva dels arbres és una estratègia efectiva i natural per combatre el canvi climàtic. Augmentar la quantitat d'arbres al nostre planeta pot ajudar a reduir les emissions de CO2, restaurar els ecosistemes i promoure la biodiversitat.

Aquest projecte de reforestació planificada i professional s'erigeix com a aliat natural en la lluita contra l'escalfament global i la protecció de la biodiversitat. A més, ajuda a combatre la desertificació i assegura la resiliència dels nostres boscos. Alhora, genera ocupació local i inclusiva i ofereix programes de formació per millorar l'ocupabilitat i promoure l'emprenedoria a les zones rurals, contribuint a fixar població en aquest entorn.

En paraules d'Enrique Enciso, soci fundador de Grupo Silvestris, "Espanya té un gran potencial per convertir-se en un referent europeu en l'absorció deCO2. Comptem amb una indústria forestal avançada i vastes extensions de terra. Dels 25 milions d'hectàrees forestals al país, aproximadament nou estan actualment sense arbrat. Això representa una oportunitat per generar riquesa a les àrees rurals i, alhora, compensar les emissions”.

Sensor del projecte Motor Verd de Fundació Repsol
Sensor del projecte Motor Verd de Fundació Repsol.

Motor Verde impulsa l'incipient mercat voluntari de carboni, on les empreses poden obtenir crèdits de carboni a canvi de finançar projectes sostenibles. Javier Torres, director de Repsol Impacte Social, assenyala que “cada vegada més empreses es comprometen en la lluita contra el canvi climàtic amb la meta d'assolir la neutralitat de carboni i generar un triple impacte positiu: social, mediambiental i econòmic. Els projectes forestals qualificats i certificats són clau per assolir aquests objectius, i a Espanya, la referència és el Registre de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic (OECC) on registrem tots els nostres projectes forestals”.

El projecte Motor Verde ja està en marxa a Espanya i Portugal, amb presència en comunitats com Extremadura, Astúries, Galícia, Madrid o Castella i Lleó, i compta amb el suport d'Administracions Públiques, com la Junta d'Extremadura i el Govern del Principat d'Astúries, així com empreses com Banco Santander o Caixa Rural de Zamora, entre d'altres. Aquest programa gestiona totes les fases de la reforestació des del disseny i la plantació dels boscos amb espècies autòctones, la preparació del terreny, fins a la monitorització, seguiment i control de l'absorció de CO2. A més, s'apliquen les tecnologies més innovadores en tot el procés forestal, des de les fases primerenques de les plantes per augmentar-ne el creixement, fins a la monitorització del creixement de les masses forestals i la prevenció i detecció d'incendis gràcies a la tecnologia per satèl·lit al costat del seu soci Hispasat.

La reforestació planificada i professional, utilitzant espècies autòctones, és fonamental per garantir l’èxit d’aquests projectes.

Això no obstant, és fonamental tenir en compte la importància d'utilitzar espècies natives en els projectes de reforestació. Les espècies natives estan adaptades al clima i les condicions locals, cosa que els permet prosperar i contribuir a l'equilibri de l'ecosistema. Per contra, la introducció d'espècies exòtiques pot tenir un impacte negatiu en la biodiversitat i el funcionament dels ecosistemes.

Deixa la teva petjada

Tots podem contribuir a la lluita contra el canvi climàtic a través de la reforestació. Apadrinar un arbre o participar com a voluntari en projectes de plantació d’arbres són accions concretes que poden marcar la diferència. A més, hi ha nombroses organitzacions i programes que promouen la reforestació i brinden oportunitats perquè les persones s'hi involucrin.

Pensant en els ciutadans particulars, o en els autònoms i les pimes que també vulguin calcular i mitigar la seva petjada de carboni però no tinguin accés a grans projectes de reforestació, Fundació Repsol posa a la seva disposició la seva eina digital Marketplace Motor Verde. Una iniciativa que permet contribuir de manera voluntària al desenvolupament de boscos a Espanya, així com generar oportunitats de formació i ocupació.

Els usuaris, a través del web de Marketplace, podran calcular la seva petjada de carboni anual a partir del seu estil de vida i hàbits de consum, o calcular les emissions de les seves activitats del dia a dia, com ara reunions, àpats o viatges. A més, compta amb un apartat especial per al còmput de la petjada de carboni d'esdeveniments professionals. Un cop realitzat el càlcul en línia, els ciutadans poden triar, de forma voluntària, fer la seva contribució i escollir amb quants arbres volen mitigar (totalment o parcialment) la seva petjada de carboni, seleccionant a quin bosc d'Espanya volen contribuir.

Gràcies a això, la compensació d'emissions de CO2 s'erigeix com una eina clau per enfortir el procés de transició ecològica que ens ha de portar a una economia descarbonitzada.

Top