Contingut ofert per:
Logo Telefónica

Logo Mejorconectados

ValPat: els referents són necessaris per inspirar i motivar les científiques del futur

ValPat: los referentes femeninos son necesarios para inspirar a las científicas del futuro



Contingut ofert per:
Logo Telefónica

Logo Mejorconectados

ValPat: els referents són necessaris per inspirar i motivar les científiques del futur

Les nenes poden ser el que elles vulguin, però les carreres STEM no aconsegueixen atraure nens i nenes de la mateixa manera.

Són moltes les causes d'aquest interès menor, però la manca de motivació des de l'educació i els escassos referents femenins en són algunes. La cura a aquest desequilibri la tenen dues joves apassionades per la ciència, i es diu ValPat.



A Espanya, l'escenari científic i tecnològic pateix una important escassetat de talent femení: el 2019 només el 16% de professionals en l'àmbit STEM (de l'anglès Science, Technology, Engineering and Mathematics) eren dones, segons el Llibre Blanc de les dones en l'àmbit tecnològic. Aquestes xifres, en les etapes formatives, tampoc no milloren, ja que un 0,7% de les adolescents s'interessen a estudiar un grau relacionat amb les tecnologies digitals, tal com destaca un estudi elaborat per la Fundació La Caixa.

Estudiar electrònica, programació, disseny 3D o robòtica hauria d'interessar els joves, perquè el futur serà tecnològic (el present ja ho és). Això és una cosa que Valeria Corrales, el 50% de ValPat, té molt clar als 14 anys. L'altre 50% d'aquest projecte recau en l'enginyera de telecomunicacions, Patricia Heredia, i totes dues van començar a col·laborar juntes el 2017, des d'Osca. Així expliquen, en la iniciativa de Telefónica Mejor Conectados, com han aconseguit connectar amb milers de joves i motivar-los.

Formació: la fórmula per tancar la bretxa digital

ValPat és un canal de divulgació tecnològica en què totes dues fundadores, Valeria i Patricia, comparteixen tot tipus de projectes de manera divertida i gratuïta. Amb això busquen “inspirar i atraure els nens, però, sobretot, les nenes, perquè s'introdueixin en el món de la tecnologia”, explica Patricia.

La menor presència de dones en els àmbits STEM no fa res més que reforçar la bretxa digital, per això és tan necessari treballar en la creació de referents femenins i de l'empoderament de les generacions futures. Si el nombre de dones professionals creix, “les nenes s’hi poden veure reflectides i adonar-se que la tecnologia i el món STEM també és per a elles”, diu Valeria. En aquest sentit, Patricia creu que “els referents són superimportants, sobretot en aquest camp, perquè potser no es té tanta consciència que a les nenes els podria agradar la tecnologia”. Cosa que ella no va tenir a la seva etapa d'estudiant.

¿Divertir-se aprenent? Connectar amb el talent

Per atraure el talent femení també cal transmetre, entre nens i nenes per igual, la passió per la ciència en l'àmbit educatiu, i fomentar la participació en aquestes assignatures, ja que, si no es llancen a provar-ho, mai no descobriran si els agrada aquest univers.

I ValPat ha estat capaç de connectar amb més de 17.200 seguidors a YouTube, amb els seus més de 400 projectes. A més, molts dels seus seguidors, sobretot nenes, volen “fer aquestes coses tan xules que fa la Valeria”.

Las niñas pueden ser lo que ellas quieran, pero las carreras STEM no consiguen atraer a niños y niñas por igual

El secret del seu èxit està en la capacitat que tenen d'entusiasmar i despertar vocacions, utilitzant el mateix idioma i els mateixos codis de comunicació dels més joves des de les mateixes plataformes on són presents, oferint continguts divertits a YouTube, Instagram i TikTok, i transformant la tecnologia en una matèria senzilla i accessible, fins i tot en països llatinoamericans.

Aquest projecte ha connectat també amb els professors, que els ajuda a ensenyar de forma diferent i molt pràctica, “des d'aprendre fent”. Aquesta és una de les característiques que valoren més persones com Esther Borao, directora de l'Institut Tecnològic d'Aragó.

Nous referents femenins que inspiren

De l'enllaç entre una nena i una enginyera, el 2017 que és quan va començar aquest projecte, no només s'ha produït la connexió amb altres nens. També s'ha format una unió potent entre nens i nenes amb la ciència i la tecnologia. Perquè la tecnologia ha d'unir, i perquè això passi ha de ser diversa, oberta i apassionant.

Borao destaca la virtut de les dues protagonistes per liderar des de l'exemple. Tant és així que Valeria, a la seva poca edat, ja ha format part de la llista dels 23 professionals “changemakers” que cada any llança la revista ‘Forbes’, per la seva capacitat per treballar en un futur millor.

Una societat hiperconnectada com l'actual necessita nenes que estimin la ciència i la tecnologia, perquè ningú no es quedi enrere.

¿Què és Mejor Conectados?

Mejor Conectados és una iniciativa de Telefónica on personalitats d'èxit com Ferran Adrià, Teresa Perales, Javier Gómez Noya o Nacho Azofra, o altres personatges com l'emprenedor Javier Perea, o el violinista Kamran Omarli, retraten a la perfecció la idea que “quan connectem, som capaços de fer coses increïbles”; que és la veritat universal sobre la qual es llança Mejor Conectados.

L'objectiu de Mejor Conectados no és cap altre que posar en valor el poder de les connexions humanes: «Volem fer el nostre món més humà connectant la vida de les persones», afirma José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica.

«A Telefónica, creiem en un món més humà. Un món que es mou gràcies al talent de les persones. Per això donem suport al talent com millor sabem: connectant-lo. Mejor Conectados vol ser un lloc on inspirar-se, trobar-se, connectar i aconseguir coses increïbles», explica Rafael Fernández de Alarcón, director de Màrqueting Global de Telefónica.

¿Què podem trobar a cada apartat de la plataforma?

A l'apartat ‘Inspírate’ es visualitzaran testimonis d'alguns ambaixadors de la marca i que són persones molt conegudes, com el tennista Rafa Nadal, el xef Ferran Adrià, la nedadora paralímpica Teresa Perales, el triatleta Javier Gómez Noya o l'exjugador de bàsquet Nacho Azofra. A més, també expliquen la seva història Javier Perea, d'Smart Protection, una start-up recolzada per Wayra, o Kamran Omarli, violinista de la Càtedra de Violí Telefònica de l'Escola Música Reina Sofía.

Així mateix, juntament amb les històries d'aquestes personalitats, a Mejor Conectados podem trobar ‘Aprende’. Es tracta d'una sèrie de petites “classes magistrals” on grans figures com Perico Delgado, Iñaki Gabilondo, Toni Nadal, Maria Zabala, Rafa Nadal o Amaya Valdemoro ofereixen, en primera persona, consells i reflexions que ens poden servir d'inspiració i aprenentatge. En definitiva, per establir millors relacions en el nostre dia a dia.

Top