Contingut ofert per:
Logo Telefónica

Logo Mejorconectados

Asociación Bocatas: una resposta humana a la pobresa

Asociación Bocatas: una resposta humana a la pobresa



Contingut ofert per:
Logo Telefónica

Logo Mejorconectados

Asociación Bocatas: una resposta humana a la pobresa

¿Com una cosa tan senzilla com un entrepà pot ser tan revolucionària? Un entrepà és capaç de canviar la vida de molta gent i crear connexions humanes tan increïbles que puguin donar una resposta humana a la pobresa, dignificant i unint moltes persones. Això és l'Asociación Bocatas i aquesta és la seva història.

L’associació ha anat creixent gràcies a la suma d’una sèrie de gestos plens de generositat, que han aconseguit teixir relacions humanes. El que va començar fa 27 anys amb un grup de quatre amics s'ha convertit en una comunitat que no només dona menjar, també atén persones amb malalties mentals, amb problemes de drogoaddicció, immigrants i d'altres que viuen al carrer.



"La pobresa és un factor humà que ha de tenir una resposta humana", explica Jesús de Alba Muñoz, àlies Chules, president de Bocatas a través de la iniciativa de Mejor Conectados de Telefónica. Per això, cal impulsar les connexions entre persones que trenquen el cercle de la soledat, i que fomenten altres cercles molt més forts: les relacions d'amistat (com la dels seus fundadors).

Jesús de Alba Muñoz Jesús d'Alba Muñoz, àlies Chules, president de Bocatas.

El factor humà de la pobresa

"L'efecte que produeixen les connexions humanes no té límits", assegura Chules. Per això, des de l'Associació prefereixen prestar una ajuda activa, dignificant els col·lectius que atenen i que no tenen cabuda a la societat actual. "Ens hem adonat que és molt més important la possibilitat que tenen d´ajudar, d´incorporar-se amb nosaltres i ajudar els altres", comenta el responsable de l´associació. Perquè, quan connectem som capaços de fer coses increïbles.

D'aquesta manera, els que s'han beneficiat d'aquesta connexió es converteixen després en part de la solució, prestant ajuda als altres. Així, ells mateixos se senten útils i poden posar en pràctica el seu talent. Per a Juan Benito Adolfo Veliz, beneficiari i voluntari a Bocatas, “quan una persona se sent útil, se sent bé, la seva autoestima puja”. Benito ve del Perú i ha pogut viure la transformació i ser testimoni també del canvi que pateixen les persones que es beneficien d'aquesta ajuda activa: “Tots els que venen aquí entren sent una persona i surten sent una altra persona, millor”.

Bocatas té actualment la seva seu al garatge d'una església, a prop del madrileny cementiri de l'Almudena. Des d'allà reparteixen, cada divendres, dinar a La Cañada Real, un dels llocs més durs de la Comunitat de Madrid. Amb el temps han obert un altre punt d'atenció a la Plaza de Ópera, també a Madrid, per connectar cada dilluns amb persones que necessiten, no només una entrepà, sinó també una abraçada.

Emilio Monteagudo Juan Benito Adolfo Veliz, beneficiari i voluntari en Bocatas.

L'ajuda activa: tornar allò que reben

Un dels pilars de la tribu Bocatas (que és com els agrada anomenar-se) és “la possibilitat que tenen d'integrar-se en un grup i poder ajudar els altres és tan bonic, que fa que se'n surtin d'una manera molt més activa”, diu el responsable de l'associació.

Aquí, a més de rebre menjar, els voluntaris ensenyen als beneficiats aspectes tan importants com parlar espanyol, fer-se un bon currículum per trobar feina o utilitzar eines digitals com el correu electrònic o l'Onedrive per guardar la seva documentació i tenir-la accessible allà on siguin.

La comunitat de l’entrepà

Durant tots aquests anys han aconseguit crear una comunitat on l'ajudat després participa ajudant els altres. I aquest és el valor diferencial. Ells no reben cap mena d'ajuda, però han aconseguit anar més enllà de repartir només entrepans.

I el que va començar sent una aposta de quatre amics per compartir amb els que més ho necessiten, s'ha convertit en una comunitat oberta que ja arriba a uns 200 voluntaris, que ajuden 2.200 persones cada mes i que han repartit 146.000 quilos de menjar.

Esperanza Sánchez Gallego Esperanza Sánchez Gallego, voluntària en Bocatas.

Una tribu que atrau adults, però també nens. Per a Esperanza Sánchez Gallego, voluntària a Bocatas, el que passa aquí “és preciós, perquè sorgeixen amistats i mitjançant aquest vincle d'amistat és com es pot construir”. El secret d'èxit d'aquesta tribu oberta a tothom que s’hi vulgui unir se centra en la frescor que irradia, i tot allò que aporta sortir d'un mateix per pensar en els altres.

En paraules de Chules, Bocatas busca connectar amb el costat humà d'aquestes persones, “de manera que sàpiguen que no estan sols, que sàpiguen que hi ha un grup d'amics que els estima, que hi ha una societat que els acull amb vista que ells puguin tirar endavant amb molta més facilitat”.

¿Què és Mejor Conectados?

Mejor Conectados és una iniciativa de Telefónica on personalitats d'èxit com Ferran Adrià, Teresa Perales, Javier Gómez Noya o Nacho Azofra, o altres personatges com l'emprenedor Javier Perea, o el violinista Kamran Omarli, retraten a la perfecció la idea que “quan connectem, som capaços de fer coses increïbles”; que és la veritat universal sobre la qual es llança Mejor Conectados.

L'objectiu de Mejor Conectados no és cap altre que posar en valor el poder de les connexions humanes: «Volem fer el nostre món més humà connectant la vida de les persones», afirma José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica.

«A Telefónica, creiem en un món més humà. Un món que es mou gràcies al talent de les persones. Per això donem suport al talent com millor sabem: connectant-lo. Mejor Conectados vol ser un lloc on inspirar-se, trobar-se, connectar i aconseguir coses increïbles», explica Rafael Fernández de Alarcón, director de Màrqueting Global de Telefónica.

¿Què podem trobar en cada apartat de la plataforma?

A l'apartat 'Inspírate' es visualitzaran testimonis d'alguns ambaixadors de la marca i que són persones molt conegudes, com el ja esmentat tennista Rafa Nadal, el xef Ferrán Adrià, la nedadora paralímpica Teresa Perales, el triatleta Javier Gómez Noya o l'exjugador de bàsquet Nacho Azofra. A més, també expliquen la seva història Javier Perea, d'Smart Protection, una start-up recolzada per Wayra, o Kamran Omarli, violinista de la Càtedra de Violí Telefònica de l'Escola Música Reina Sofía.

Així mateix, juntament amb les històries d'aquestes personalitats, a Mejor Conectados podem trobar 'Aprende'. Es tracta d'una sèrie de petites classes magistrals en què grans figures com Perico Delgado, Iñaki Gabilondo, Toni Nadal, Maria Zabala, Rafa Nadal o Amaya Valdemoro ofereixen, en primera persona, consells i reflexions que ens poden servir d'inspiració i aprenentatge. En definitiva, per establir millors relacions en el nostre dia a dia.

Top