Pancha Sky: “Conectar implica que ambas partes quieran escuchar al otro, que quieran ser parte del entorno, del contexto de la contraparte”.

Contenido ofrecido por:
Logo Telefónica

Connectar des de la tolerància per construir des de la diferència

Pancha Sky: “Connectar implica que les dues parts vulguin escoltar l'altre, que vulguin ser part de l'entorn, del context de la contrapart”.

Hi ha creadors de contingut que cal conèixer, i Pancha Sky és, sens dubte, una d'aquelles twitchers i ‘influencers’ a les quals cal seguir la pista. És capaç de crear i compartir des de la valentia de ser ella mateixa construint des de la diferència i des de l’experiència de ser diferent.



Pancha Sky és una jove xilena, amant d'internet i creadora de contingut en diferents plataformes com Twitch, Discord i Youtube. Als seus 27 anys, la nova convidada de la iniciativa de Telefónica 'Mejor Conectados' s'ha convertit en un referent per la seva tasca divulgadora a internet, per a les persones amb neurodivergència o amb autisme, especialment per als adults, ja que parla des de la seva pròpia experiència.

Autisme en adults: connectar des de l’interior

Construir des de la diferència és la base del projecte més estimat de Pancha Sky, la seva ‘Taberna literaria’, un servidor de Discord on ha creat una gran taula de rol digital. Aquest espai es nodreix tant de les idees de la comunitat que ha aconseguit construir com de la creativitat de la seva creadora. Un lloc per llegir, jugar, comentar i, sobretot, desmuntar imatges errònies sobre l'autisme.

Avui dia quan es parla d'autisme sembla que es tracta d'una cosa infantil, que només afecta els nens. I la societat s'oblida que aquests nens demà seran adults amb autisme. I és que perquè “no ens curem quan creixem”, tal com comenta. Això suposa un repte per a persones com ella, neurodivergents, per això insisteix a visibilitzar el col·lectiu i parlar sobre què és l'autisme: “Un desafiament per poder comunicar, per poder entendre el que estem sentint, perquè tenim codis diferents”.

Les persones neurodivergents es “concentren més en l'interior que en l'exterior”, i tenen dificultats per socialitzar, cosa que es tradueix en hipersensibilitat davant del que els envolta. A més, s'han d'enfrontar al fet de viure en una societat que sí que pot enfrontar-se a un nen, però no està familiaritzada a interaccionar amb adults amb autisme. I per això, des dels diferents canals, treballa perquè la societat vegi i entengui aquestes diferències. Cosa que, al final, l'ajuda a connectar amb un públic que té aquesta iniciativa.

Connectar des de la tolerància per construir des de la diferència

Crear continguts valents i originals

Com a creadora de continguts parla de l'originalitat sacrificada per la viralitat i destaca que “és una de les malalties que avui dia hem de guarir, com a creadors de contingut, perquè avui dia està tot saturat”. Per això, ella prefereix “construir una identitat bonica de nosaltres mateixos i de la gent del nostre voltant, això és el que ens defineix, el que aconseguim”.

Pancha Sky és conscient del fet que ser diferent en un món que premia el que és normatiu és molt complicat, i assumeix que molts es conformen amb “allò que es repeteix i la majoria hi està d'acord i còmode”. ¿Això és negatiu? No, però, ella aposta no només per ser diferent, sinó també per no tenir vergonya de ser un mateix, i “anar amb valentia cap al món i dir: aquesta soc jo”.

Evitar la toxicitat a internet

De vegades es parla de la toxicitat d’Internet. Però, ¿per què les persones continuen consumint contingut que no els fa bé? Per trobar aquests llocs positius, Pancha Sky proposa fer-se una pregunta molt simple: ¿algú pot pensar com jo? Per trobar aquests espais positius cal sortir a cercar-los. I aquest és un pas que ha de fer un mateix. Per això, cada persona ha d'analitzar el contingut que consumeix i l'efecte que té sobre un mateix.

L'objectiu és buscar allò que aporti beneficis positius, sense oblidar ser tolerants, ja que per connectar les dues parts han de voler escoltar l'altre, cosa que requereix una feina activa per les dues parts. “Internet és enorme, i té molta llibertat, i quan ve algú extern a dir que alguna cosa no li agrada, jo sempre dic, ningú no els està obligant a ser aquí. Som supercapaços d'escollir què volem consumir”.

Què és Mejor Conectados?

Connectar des de la tolerància per construir des de la diferència

Mejor Conectados és una iniciativa de Telefónica per visibilitzar talent i inspirar connexions perquè les persones se sentin capaces d'aconseguir allò que es proposin. A través d'històries que retraten a la perfecció la idea que “quan connectem som capaços de fer coses increïbles”; que és la veritat universal sobre la qual es construeix Mejor Conectados

L'objectiu de Mejor Conectados no és cap altre que posar en valor el poder de les connexions humanes: «Volem fer el nostre món més humà connectant la vida de les persones», afirma José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica.

«A Telefónica, creiem en un món més humà. Un món que es mou gràcies al talent de les persones. Per això donem suport al talent com millor sabem: connectant-lo. Mejor Conectados vol ser un lloc on inspirar-se, trobar-se, connectar i aconseguir coses increïbles», explica Rafael Fernández de Alarcón, director de Màrqueting Global de Telefónica.

¿Què podem trobar a cada apartat de la plataforma?

A l'apartat ‘Inspírate’ trobem històries que posen de manifest que connectant amb els altres aconseguim coses increïbles. Descobrirem quines connexions van fer possibles grans èxits i com de diferents personatges com Rafa Nadal, el xef Ferran Adrià, la nedadora paralímpica Teresa Perales, el triatleta Javier Gómez Noya o l'exjugador de bàsquet Nacho Azofra. A més, també explica la història de com el jugador de futbol Keita Baldé es va implicar a millorar la situació laboral dels jornalers durant la pandèmia. De Discamino, una associació per ajudar persones amb discapacitat a aconseguir el seu somni de fer el Camí de Sant Jaume. O, com la feina conjunta i la confiança de l'equip de K4 va ser el camí cap a la victòria.

Així mateix, juntament amb aquests vídeos inspiradors, a Mejor Conectados podem trobar ‘Aprende’. Es tracta d'una sèrie de petites “classes magistrals” on grans figures com Molo Cebrián, Marta Gilart, Gemita, Iñaki Gabilondo, Toni Nadal, Maria Zabala, Rafa Nadal o Amaya Valdemoro ofereixen, en primera persona, consells i reflexions que ens poden servir d'inspiració i d'aprenentatge. En definitiva, per establir millors relacions en el nostre dia a dia.

Top